Hamarosan épülhet a dél-alföldi tram-train

2017. augusztus 29. 10:31

Nyolcvan milliárdos büdzséből épülhet meg a régóta tervezett, Hódmezővásárhelyet Szegeddel összekötő helyközi villamosvonal. A vonalon dízel-elektromos, hibrid szerelvények közlekedhetnek majd.

2017. augusztus 29. 10:31

Hamarosan elkezdődhet a Hódmezővásárhelyet Szegeddel, majd Szabadkával is összekötő tram-train (helyi érdekű vasút) építése – írja a Zoom.hu a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján.

A tram-train, melynek építésére 80 milliárd forintot biztosít a magyar kormány, lényegében egy olyan vasút, amely városon belül képes villamos üzemben közlekedni. Mivel pedig a Hódmezővásárhely – Szeged vasútvonalat nem akarják a tram-train kedvéért villamosítani, úgynevezett hibrid (dízel-elektromos) szerelvényekre lesz szükség.

A beruházásra elsősorban azért van szükség, mert Szeged és Hódmezővásárhely között napi 15 ezer ember ingázik rendszeresen autóbuszokkal, de a gépjárműforgalom is számottevő.

A tram-train megépülése után a kulcskérdés az lehet, sikerül-e autósokat is a tömegközlekedésre átcsábítani – ezzel a vonal megépülése után akár napi 20 ezer utassal is számolhatnánk.

Ami az anyagiakat illeti, a vonal üzemeltetéséhez szükséges 8 tram-train szerelvényt 17,6 milliárdból vásárolnák meg. Szegeden 5 milliárdból új járműtelepet építhetnek, de további 1,2 milliárd mehet el egy új Tisza-híd tervezésére is – azonban megépítésének költsége már nincs benne a teljes, 80 milliárdos keretben. 3,2 milliárdot költenének továbbá a Szeged-Békéscsaba, és a Szeged-Röszke-Szabadka vasútvonal szűk keresztmetszetének kiváltására – vagyis annak előkészítésére, hiszen a büdzsé ezt nem tartalmazza.

A fentieken kívül a legnagyobb kiadást viszont kétségtelenül a Hódmezővásárhely-Szeged vasútvonal építése, illetve felújítása jelentené: erre 48,6 milliárd mehet el a teljes keretből.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2017. augusztus 29. 16:53
Jogosnak tűnik a beruházás de miért nem villamosítják egyből ?
zakar zoltán béla
2017. augusztus 29. 13:39
Helyes!
kispufi
2017. augusztus 29. 11:19
Borzaszót. Ezek a fasiszták képesek úgy költeni a pénzt, hogy annak még látszata is van. Azért egy igazi és mélyen liberális demokrata ezt így sosem merte volna megcsinálni.
yanoo
2017. augusztus 29. 11:13
Mennyi lélegeztetőgépet nem vettetek meg abból a pénzből, amit demszky ellopott? te, baszod, hét éve van 3-as metró? Előtte lovaskocsival jártál? Miért van az, hogy ha van egy téma ( Szeged-Hódmezővásárhelyi HÉV), akkor neked valamiért beugrik a 3-as metró, aztán utána egyből a nyúgdíjkassza? Mint Pistikének. Igen gyorsan kanyarodsz el a témától, hátha a hülyeségeiden megy majd a vita.Igazi , legendás troll vagy és a jó hírem, a következő választások után is ez marad neked.Ki akar olyan hatalmat ebben az országban, ahol a te fajtád érzi kellemesen magát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!