Vereséget szenvedett az Uber az EU-ban

2017. december 20. 11:38

Az Uberre is vonatkozniuk kell a szabályoknak az Európai Bíróság döntése szerint, ami megállapította: a cég személyfuvarozást végez, akár a hagyományos taxis vállalkozások, nem pedig pusztán digitális szolgáltatást nyújt, mint azt az Uber állította.

2017. december 20. 11:38

Mivel az Uber személyszállítási szolgáltatást végez, ugyanúgy vonatkozhat rá szabályozás, mint a hagyományos taxicégekre – döntött szerdán az Európai Bíróság – írja a Magyar Nemzet. A tagállamok tehát szabályozhatják a szolgáltatásnyújtás feltételeit.

Az Uber arról próbálta sikertelenül meggyőzni a luxembourgi székhelyű törvényszéket, hogy nem egy fuvarozótársaság, hanem digitális szolgáltatást nyújt.

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka egyébként már májusban úgy foglalt állást, hogy az innovatív koncepciója ellenére hagyományos közlekedési vállalatnak minősül az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Uber, így érvényesíthető rá a hagyományos taxitársaságokra vonatkozó nemzeti szabályozás – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Az ügy a spanyolországi taxisok panasza révén került a bíróság elé, miután közölték, hogy az Uber tevékenysége megtévesztő gyakorlatot és tisztességtelen versenyt eredményez az országban. Egyébként számos országban szerveztek korábban tüntetéseket az Uber ellen.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vérgőz
2017. december 20. 15:23
Szuper, csak így tovább.
istvánkeve
2017. december 20. 14:40
Ez az ügy világossá teszi azt, hogy az EU milyen kritikus állapotban van, mert a tagállamok döntésí joga elemi szinten is már megszünt. Követni GB-t, készülni a Huxit-ra, vagy Maxit-ra, hogy szabaduljunk a megveszett brüsszeli bürokratáktól .
Bástyaelvtárs
2017. december 20. 13:30
Rohadtul nem értek egyet az Európai Bíróság döntésével. Csak az utasoknak jó, hogy olcsóbban utaznak, ja és munkahelyeket is teremt. Svájcban engedélyezték, 3 nagyvárosban is működik. Mindenesetre el kell fogadni egy bírósági döntést, ez van.
luzitanxaver
2017. december 20. 13:13
Egy digitális eredetitőke-felhalmozó, adó- és adatcsaló, a szabályokat önkényesen felrúgó-hajlítgató-elkerülgető "hőssel" kevesebb. Illetve nem is, mert természetesen nyugodtan szolgáltathat tovább, csak nem hazudhatja magát másnak, mint ami. Jöhet a google, a facebook meg az amazon. Lényegesen nagyobb meló lesz, az biztos - de legalább a precedens már megvan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!