Az Európai Űrügynökség az MTA-val közösen nyitott üzleti inkubátorházat Budapesten

2018. július 02. 17:15

Hétfőn nyitotta meg Budapesten a Magyarországi Üzleti Inkubátorházat az Európai Űrügynökség együttműködésben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjával.

2018. július 02. 17:15

Az Európai Űrügynökség (ESA) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjával együttműködve hétfőn nyitotta meg Budapesten a Magyarországi Üzleti Inkubátorházat, a ESA BIC (Business Incubation Centre) Hungaryt. 

Az inkubátorházban azokat a startupokat fogják támogatni, amelyek űrtechnológiai fejlesztéseket kívánnak hétköznapi használatra szánt termékeikbe, szolgáltatásaikba beépíteni.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ESA BIC Hungary megnyitóján elmondta: ez a szervezet felel azért, hogy a világ élvonalába tartozó európai űrkutatás eredményeit becsatornázza Magyarországra, a magyar ötletek pedig bekerüljenek az űrkutatásba. 

Tandi Zsuzsanna, az ESA Magyarországi Üzleti Inkubátorházának vezetője közölte, a programba a legfeljebb öt éve működő startupok pályázat útján kerülhetnek be, a kiválasztott projektek 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Török Ádám, az MTA főtitkára kiemelte, a beruházás az Akadémia saját forrásaiból és az ESA támogatásából valósult meg.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2018. július 03. 14:20
Hát ez óriási! Hajrá MTA! (na B+) Ezt kell ma az MTA-s tudománynak mondogatni, hogy jó tudományos legyen, hogyaszonygya: - Inkubátorház! - Űrügynökség! - Startup! - még STARTUP! - Ilyen klaszter! - Olyan klaszter! - Kalszterklaszter! - eeeemobiliti! - okosváros! De eredmény, kézzel fogható valami/bármi/akármi EGY SINCS AZ ELMÚLT 25 ÉVBŐL!!! Nem csak a genderlószarról kéne 125 oldalas tanulmányokat írogatni zsíros havi fizetésekért az MTA-n, hanem pl megtervezni az emobilitás jövőjét Magyarországon, vagy a nap/szélenergia hasznosíthatóságát, vagy rákkutatásban, keringési zavarok kutatásában, veseátültetés elkerülésében kellene kutatgatni, értelmes tanulmányokat írni, irányt mutatni a 21. század kihívásaiban! Mert erre volna szükség, de az űrprogramos gigabizbasz inkubátorházas parasztvakításra kb pont egy sornyi büszkélkedés elég lenne, mert ezt egyáltalán nem az amire az MTA büszke lehet!
Akitlosz
2018. július 02. 17:51
"a magyar ötletek pedig bekerüljenek az űrkutatásba. " Az űrkutatásban ötletekből sohasem volt hiány. Az ötletbőség óriási. Na de ki fizeti meg azokat a magyar ötleteket? Az űrötleteknek jó ha a huszada megvalósul, ugyanis csak ennyire van pénz is. https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--AK0ftbHl--/w_1160/701CaICXVL9bIiCVs.jpeg
Akitlosz
2018. július 02. 17:47
Hát amennyi űrtechnológiát az ESA csinál az nem valami nagy üzlet. Erősen jelképes az ESA űrtevékenysége, azon belül Magyarországi szintén csupán jelképes. Magyarországon egy Musk féle űrrakétás üzletember gyorsan csődbe menne fizetőképes kereslet hiányában.
kunfia
2018. július 02. 17:34
Hirtelen úgy olvastam,hogy Európai Ügyészség Magyarországon,de kicsit beleolvasva rájöttem,hogy Orbán rabló nem tűri az európai pandúrokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!