Nem fogadta el az Európai Parlament a tagállami vezetők alkuját

2020. július 23. 20:47

Jelenlegi formájában nem tudja támogatni az Európai Parlament a tagállami vezetők döntését.

2020. július 23. 20:47

Leszavazta az Európai Parlament a tagállami vezetők eheti politikai megállapodását. Az EP 465 szavazattal, 150 ellenszavazattal és 67 tartózkodás mellett fogadta el állásfoglalását, melyben a héten született uniós megállapodás újratárgyalását kérik. Mivel az uniós döntéshozáshoz az Európai Parlament hozzájárulási is szükséges, a tagállami vezetők újabb tárgyalásoknak nézhetek elébe. 

A parlament által elfogadott dokumentum az alábbiakat állapította meg:

  • Ugyan a rövid távú gazdasági helyreállítás szempontjából kedvező a megállapodás, de a hosszú távú költségvetés megvágása elfogadhatatlan.
  • Biztosítani kell a Helyreállítási Eszköz demokratikus ellenőrzését.
  • Elengedhetetlen, hogy az Unió kötelezettséget vállaljon új költségvetési bevételi források bevezetése mellett.
  • A költségvetési kifizetéseket a jogállamiság tiszteletéhez kötő, egyértelmű mechanizmusra van szükség.
  • A képviselők készek visszatartani a parlamenti jóváhagyást, ha nem sikerül javítani a megállapodáson.

Ahhoz, hogy a héten megállapított következő hétéves költségvetés, illetve a 750 milliárd eurós helyreállítási alap életbe léphessen, az Európai Parlament teljes támogatása szükséges, ugyanis az intézmény vétójoggal élhet. Az állásfoglalásban az EP nehezményezte a hosszú távú költségvetés (MFF) jövőorientált programjainak megvágását, a környezetvédelmi, a digitális átállással, az egészséggel, az ifjúsággal, a kultúrával, a kutatással és a határok kezelésével kapcsolatos programok pénzügyi keretének csökkentését, valamint a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia fenntartásának ismételt kihagyását a teljesítési feltételek közül. Az EP szerint a keretköltségvetés és a helyreállítási terv terén végzett bizottsági és parlamenti munkát jelentősen meggyengítette az Európai Tanács politikai döntése.

A Fidesz EP-frakciója közleményben hozta nyilvánosságra, hogy nem szavazták meg a parlamenti állásfoglalást. A frakció véleménye szerint „az EP balliberális többsége által támogatott állásfoglalás az európai polgárok érdekeivel szemben meg akarja torpedózni a történelmi megállapodást, újra napirendre akarja erőltetni a tagállamok politikai zsarolását lehetővé tevő ún. jogállamisági mechanizmust, mindezekkel késleltetné az Európai Unió válság utáni gazdasági felépülését szolgáló pénzügyi csomag elfogadását.” A Fidesz képviselői arra is felhívták a figyelmet, hogy „a magyar miniszterelnöknek hosszú és nehéz tárgyalások során sikerült elérnie, hogy Magyarország 3 milliárd euróval több kohéziós forráshoz juthat a következő uniós költségvetésből”, illetve, hogy „hazánk – a magyar miniszterelnök következetes, kemény és bátor tárgyalásainak köszönhetően – a legnagyobb sikert elérő országok szűk csoportjához tartozik”.

A parlamenti döntést követően megkezdődik az EP delegációjának és a német elnökségnek egyeztetése, majd várhatóan október magasságában ismét napirendi pontra fogják tűzni az állam- és kormányfők keretköltségvetést érintő egyeztetését.

Összesen 415 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kordonbonto
2020. július 25. 07:50
Nekik a jogállamiság, hogy a saját népére uszítani más nemzet, más felfogású, más vallású tömegeket és bűnözőket...
kaltran
2020. július 24. 21:36
no mi az, a farok csóválja a kutyát?
Megtalálta
2020. július 24. 18:09
"Nem fogadta el az Európai Parlament a tagállami vezetők alkuját" Pedig ennél jobb ajánlatot nem kapnak. Felmondhatnak, ha úgy tetszik.
gonterl
2020. július 24. 17:22
Tegyük fel, hogy az EU meg akar szabadulni valakiktől! A jelenlegi EU egy része létrehozza az öreg kontinens nevű szövetséget, amelyik már nem akar úgy bővülni, mint az EU. Azt hiszem, hogy a mostani huzakodásnak lehet ez is célja, azonkívül, hogy teszteli az Új szövetség leendő tagjait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!