Szijjártó: Patrióta, hazafias külpolitikát folytatunk

2020. augusztus 26. 09:49

A külügyminiszter a nagyköveti értekezleten mondott köszönetet a diplomáciai karnak, hogy hozzájárult a koronavírus elleni sikeres védekezéshez.

2020. augusztus 26. 09:49
null

A külügyminiszter köszönetet mondott a nagyköveti karnak és a szolgálatban dolgozóknak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország védekezése sikeres lehetett a koronavírussal szemben az első fázis során. Szijjártó Péter a nagyköveti értekezleten mondott beszédében kiemelte: „az egészségügyi védekezés sikerének egyik fontos előfeltétele volt, hogy a szükséges eszközök rendelkezésre álljanak. Békeidőben ezeket nem túl nehéz beszerezni, de veszélyhelyzetben, válsághelyzetben – amikor az egész világ maszkot, lélegeztetőgépet és orvosi készülékeket akar vásárolni – akkor ez egy igazi kihívás”.

Ennek a kihívásnak a magyar diplomáciai kar megfelelt 

– fogalmazott a miniszter. 

A koronavírus első hullámában történő védekezés részleteit kifejtve Szijjártó Péter elmondta, hogy 185 repülőgép közlekedett Kína és Magyarország között, 93 millió maszkot, 40 millió védőruhát, 800 ezer gyógyszert és 15 ezer lélegeztetőgépet szállítottak hazánkba. A miniszter hozzátette, hogy „hallják a kritikusokat, akik azt mondják, nem kellett volna és drága volt”, de ezzel kapcsolatban emlékeztetett azokra a „szomorú olasz képekre”, amiken azt lehetett látni, hogy azért kellett embereknek meghalniuk, mert az egészségügyi rendszer nem volt képes megbirkózni a feladattal. 

A külügyminiszter szintén köszönetet mondott a nagyköveti karnak a külföldön rekedt magyar emberek hazaszállításában nyújtott segítségért. Rámutatott, hogy a feladat nem volt könnyű, hiszen ahogy nőtt a hazaszállítottak száma, nőtt a hazaszállítást kérők száma is. „Ez volt Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akciója” – mutatott rá a miniszter. Szijjártó Péter arról is beszélt, nem véletlenül nem engedélyezte a nagykövetségek kiürítését és a munkatársak hazatérését. „Nekünk, a külügynek ilyenkor a frontvonalban kell állnunk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az elkövetkezendő időszakban is azt várja el a külszolgálatot teljesítőktől, hogy ne csak a jó időkben, de a rossz időkben is lássák el a feladataikat. 

A cél minél több beruházás Magyarországra hozatala

Új helyzet van, ebből fakadóan egy teljesen új világrend jön létre, ez még több feladatot és kötelességet fog jelenteni a magyar külpolitikában munkát vállalók számára” – jelentette ki a külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy várhatóan a nagy nemzetközi vállalatok – amelyek részlegesen, vagy teljesen leálltak a pandémia alatt –, nem automatikusan nyitják újra üzemeiket, hanem átstrukturálják működésüket.

„Ez egy óriási lehetőség Magyarország számára”

– hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter arra kérte a nagyköveti értekezleten jelenlevőket, hogy minél több beruházást hozzanak Magyarországra, minél több a működését átstrukturáló vállalatot győzzenek meg arról, hogy Magyarországon van a helye. „Ehhez minden rendelkezésre áll, soha ennyi nagykövetségünk nem volt és soha ennyi helyen nem voltunk jelen a világban, mint most” – jelentette ki Szijjártó Péter. Magyarországnak teljesen egyedi versenyelőnyt jelent, hogy a diplomáciát gazdasági fókuszúvá alakították, mert így az országnak világméretű hálózata van ahhoz, hogy sikeres legyen a globális kapacitás-újraelosztási versenyben – tette hozzá.

A miniszter hozzátette, hogy ebben a gazdasági jellegű vetélkedésben sokan politikai eszközöket fognak használni. „Nem mi nevezünk be egyedül ebbe a versenybe” – fogalmazott, azt kérve, hogy „ne tévesszenek meg és ne tántorítsanak el minket az elkövetkező időszak politikai támadásai sem”. A külügyminiszter végül összegezve az elhangzottakat úgy fogalmazott: 

patrióta, hazafias külpolitikát folytatunk, továbbra sem viseljük el, ha kioktatnak, vagy ha leckéztetnek minket.

(Mandiner)

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. augusztus 29. 16:27
A külügy mélypontja Robokuty minisztersége.
Leo3
2020. augusztus 26. 23:23
ÍGY VAN! Isten áldja Szíjjártót és adjon neki kitartást, és sok erőt a hazafias munka végzéséhez!
Atilla
2020. augusztus 26. 17:32
Ügyes vagy Péter,csak így tovább... Lehetőséget látok,hogy egy későbbi időpontban miniszterelnök légy egy periódusban... Teljesen alkalmas vagy rá,bármilyen megbizatásra!!!
hentes
2020. augusztus 26. 15:14
is így
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!