Leemelték restaurálásra a turulszobrot a budai Várban

2021. február 26. 17:03

A leromlott állapotú alkotást a szakemberek egy óriásdaruval mozdították el és a Savoyai-teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállították – közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt.

2021. február 26. 17:03
null

A munkálatokat a Várba látogatók nyomon követhetik a következő hónapokban. Mint írták, csaknem százhúsz éve magasodik Budapest fölé a Budavári Palotanegyed egyik meghatározó látványossága, a turulszobor. Donáth Gyula művét 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós építésének befejező szakaszában állították fel a Habsburg-kapu díszes kerítésének sarkán.    A hatalmas, bronzból készült alkotás karmai között kardot tartva, szárnyait repülésre készítve tekint méltóságteljesen a Duna felé. A magyar eredetmondák legendás madarát ábrázoló szobor a méretei miatt is tekintélyes: magassága 10,5 méter, a szárnyak végeinek egymástól való távolsága 12,5 méter. Kőből készült talpazatát a történelmi Magyarország címere díszíti.

Az alkotás több sérüléssel ugyan, de átvészelte a második világháborút, azóta kisebb javítások történtek rajta, azonban az állapota mára jelentősen leromlott. A Nemzeti Hauszmann Program keretében most teljes körűen restaurálják. A nemrég felújított Mátyás kútja bronzszobraihoz hasonlóan a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, a turul bronz felületeinek sérüléseit is kijavítják, a szobor belső vasvázát pedig megerősítik. A munkát a Savoyai-teraszon felállított szabadtéri restaurátorműhelyben végzik el a szakemberek, majd a monumentális művet megszépülve állítják vissza eredeti helyére.

A turulszobor mellett található Habsburg-kapu, a díszkerítés és a hozzájuk tartozó lépcső is jelentősen megsérült a második világháborúban. A károk helyreállítását a hetvenes-nyolcvanas években elvégezték, azonban az elmúlt évtizedek is nyomot hagytak rajtuk. Állapotuk sokat romlott, így halaszthatatlanná vált a teljes felújítás. Az eredetileg Jungfer Gyula műhelyében készült Habsburg-kapu kőelemeit megtisztítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat, valamint felújítják a díszes, kovácsoltvas szerkezetet. A munkálatok ideje alatt a Habsburg-kapun és a Halászó gyerekek teraszon átsétálni nem lehet, ezért egy ideiglenes járdát építenek, amelyen keresztül a Savoyai-terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. március 10. 20:41
Modern technomógiával a külsejéhez nem is kell nyúlni. Fémszórással jelentős belső erősítést lehet rajta végezni. A sérüléseket pedig egy ideiglenes felülettel kipótolva, hiánytalanul be lehet foltozni, majd a határoló pótlást eltávolítva kívülről észre sem lehet venni, ha utánöregítik a pótolt részt. Magyarán patinát maratnak rá. A fémszórással olyan időtálló réteg is felvihető belülről, hogy soha többé nem korrodál. Az efféle bronz alkotásoknak a vas tartószerkezet a gyengéje, mert a vasoxid mindent kikezd és a vas bizony erősen korrodálódik maga is. Homokfúvással meg lehet tisztítani és a vasra is lehet korrózió álló réteget plazmafújni. Ha valaki nem ismerné. Szerszámokban is kapható sárga bevonatú, ami nem más mint plazmaszórt szerszám, ami nem korrodál, ha elég vastag. Ebben a technológiában végtelen a lehetőség, hogy mit akarunk vele elérni.
Mr. Sarah Kaufmann
2021. február 27. 09:47
Vissza se tegyék, öntsenek belőle vasúti sínt vagy kulcstartó-karikat. Nem szabad a ragadozó erőszakszimbolikának utat engedni, mert az ismét agresszióhoz és népirtáshoz fog vezetni. Ugyanez igaz a mindent átható beteg fallicizmusra is.
villogókékfog
2021. február 26. 18:53
Majd visszaszáll:-))
Akitlosz
2021. február 26. 17:51
A patinát minek megőrizni? Az olyan a rézen, mint a vason a rozsda. Nem szép. Sőt ronda. Minden szobor szebb rendesen megtisztítva a patinától. Talán ha nem bronzból, hanem ólomból készítenék a szobrokat akkor bírnák az időt. Bearanyozva a legszebb szobrok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!