Orbán Viktor: Hárommillió felett van az oltásra regisztráltak száma

2021. március 14. 07:10

Megrendeltünk 16,5 millió ember beoltására elegendő vakcinát, több ágyunk van, mint talán Európában bárkinek, egyszerre kell küzdeni a baloldallal és a járvánnyal. A kormányfő vasárnap reggel a járványhelyzetről, a március 15-i ünnepről és a brüsszeli helyzetről is beszélt. Összefoglalónk.

2021. március 14. 07:10
null

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: „lehet tartani a napi 63 ezres oltási adatot. Három dolog kell a tempóhoz: legyen aki beadja, elegen regisztráljanak, és kell vakcina.” Mint fogalmazott:

A miniszterelnök hozzátette: az orosz és kínai időben, míg az unió által szétosztott vakcinák nem, vagy lassan érkeznek.

Hárommillió felett van a regisztráltak száma

Orbán Viktor közölte, a harmadik hullám erősebb mint a második. „Két dolgot kell figyelnünk a folyamatosan emelkedő esetszámokat, és a vakcinákat. Most úgy látszik, hogy 3 millió felett van a regisztráltak száma, és az újonnan regsiztráltak között nagy arányban vannak a 60 év felettiek” – fogalmazott. A kormányfő leszögezte: az Operatív Törzs döntésének értelmében a később regisztráló időseket előrébb veszik a sorban. Mint fogalmazott: „egyelőre nem kell külföldi segítség,

A rezidensek is készültségbe helyezték magukat – tette hozzá Orbán Viktor.

„Sunyi hazugság arra hivatkozni, hogy mennyi vakcina van raktáron”

A miniszterelnök szólt arról is, hogy nagyon nehéz hét előtt állunk, de az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek. A kormányfő szerint „egy sunyi hazugság arra hivatkozni, hogy mennyi vakcina van raktáron. A beérkezett szállítmányt megvizsgálják, és utána rögtön eloltják. Ami raktáron van, az azért van raktáron, mert a második adagot nem adják be” – szögezte le. 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy most csak olyan vakcinával oltanak, amiből kétszer kell kapni. „Ezért is van raktáron vakcina, és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az sunyi módon hazudik. A járványügyi szakembereink komoly emberek, és nem bocsátkoznak semmilyen kalandba, és ők is részt vesznek a szakmai vitákban a vakcinák beadása körüli vitákban.

– tette hozzá. A kormányfő arról is beszélt, hogy az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, mindez pedig azt jelenti, hogy a világ lakosságnak 5,5 százaléka EU-s, míg az áldozatok 20 százaléka innen származik. „Az oltásokat tekintve Izrael is jóval előrébb tart, és a britek is” – tette hozzá. „Az átlagos átoltottság 7 százalék alatt van az unióban, tehát itt valami nincs rendben. Ezt elszúrták” – mondta a kormányfő.

„Aki nem rendelt keleti vakcinát, az nem tud mit csinálni”

Az AstraZeneca vállalat levelet írt, hogy néhány százezerrel kevesebb vakcinát küld majd – ismertette a kormányfő. Mint mondta: „aki nem rendelt keleti vakcinát, az nem tud mit csinálni. Igaza van az osztrák kancellárnak, mert valami nem stimmel.” Orbán Viktor elmondta, hogy nem lakosságarányosan osztják el a vakcinákat. Leszögezte:

Orbán Viktor szólt arról is, hogy azért hozták nyilvánosságra a keleti vakcinaszerződéseket, mert Brüsszel azt nem teszi meg a nyugatiak esetében. „Gyakran van úgy, hogy a szerződésekben szerepel olyan adat, amit nem lehet egyébként nyilvánosságra hozni. Most két vita van Brüsszelben: mit rontottak el a bürokraták, nekik a szerződésekkel kellene bizonyítani, hogy jól tárgyaltak. A másik vita pedig a pénzről van szó” – mondta a kormányfő. Hozzátette: „ha többet kértek volna a nyugati vakcinákért, akkor azt is kifizettük volna”. Mint fogalmazott: „a brüsszeli bürokraták a szerződések nyilvánosságának a híján nem tudják megvédeni magukat.”

„Egyszerre kell küzdeni a baloldallal és a járvánnyal”

Az erdőkertesi botrányról szólva a kormányfő elmondta, „egyszerre kell küzdeni a baloldallal és a járvánnyal. Amikor emberek élete forog kockán, akkor morálisan vállalhatatlan mélypont, hogy egyesek politikát csinálnak” – szögezte le. A miniszterelnök hozzátette:

„Nem kerülhetünk még egyszer ilyen helyzetbe”

Orbán Viktor közölte, „az oltásellenes orvosok ellenére is meg kell kapnia az embereknek az oltásokat. Hosszabb távon is gondolkozni kell, hogy ha újraindítottunk, akkor ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe”. Hozzátette: „mostanra sikerült saját alapanyaggyárakat létrehozni, most pedig egy vakcinagyárat felépíteni.” A kormányfő beszélt arról is, hogy

A kormányfő szerint újabb járványok is kitörhetnek. „Gyártókapacitást kell felépíteni, hogy elegendő vakcinát tudjunk gyártani, és egy év múlva önellátó lesz Magyarország vakcinában. Izraelben is lesz egy magyar érdekeltségű vakcinagyár” – tette hozzá.

és az eszement orvosoknak is abba kell hagynia az oltásellenes kampányt” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a koronavírus mutáns változatai okozzák a mostani nehéz helyzetet, mert a vírus is folyamatosan védekezik. A jövő nagy kérdése, hogy a jövőben megszülető mutánsokkal szemben védeni fognak-e a vakcinák. A jelenlegi helyzetről szólva a kormányfő leszögezte:

„Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni” – tette hozzá.

Most is a szabadságunk forog kockán, mert egy sunyi ellenséggel küszködünk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy március 15-e közel áll a szívéhez. Mint fogalmazott: „ennek a napnak a hagyománya nélkül nem lehetett volna végrehajtani a rendszerváltást”. Hozzátette: „nem haltak meg hiába az aradi 13-ak”. A miniszterelnök elmondta: „március 15-ének van egy sajátos íze. Most is a szabadságunk forog kockán, mert egy sunyi ellenséggel küszködünk.”

– zárta a szavait a kormányfő.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 824 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. március 15. 17:24
Örvendetes, hogy szivárványék ellenkampánya és a "kóser" vakcinákról kiderült sajnálatos esetek dacára is nő a regisztráltak száma a valószínűbb keleti vakcina mellett is.
VeJoLa
2021. március 15. 10:56
Bármekkora hibát követne is el a kormány, attól a szivárvány egy csöppet se lesz alkalmasabb a kormányzásra!
kerekperec
2021. március 15. 04:55
„Három dolog kell a tempóhoz: legyen aki beadja, elegen regisztráljanak, és kell vakcina.” Pont fordítva !
bagira
2021. március 15. 03:33
Vérrögoldó kezelést kezdeményezett a kiemelt Covid-ellátó centrumokban Kásler Miklós – mondta az EMMI minisztere a közösségi médiában feltöltött videójában. Kásler Miklós ismertette: a Covid-19 megbetegedés okozta halálozás egyik oka a vér fokozott alvadékonysága. Az adatok azt is igazolják, hogy az érelzáródást okozó vérrögök feloldása, az úgynevezett fibrinolízis képessége csökken a szervezetben, és ez a folyamat játszódik le a halált vagy súlyos szövődményeket okozó tüdőembóliák nagy részében is tette hozzá. A tárcavezető közölte azt is. orvosaink a világon az elsők között – már a járvány első hullámában sikeresen kezdték meg a véralvadásgátló készítmények, különböző heparin származékok alkalmazását a vérrögképződés megelőzésére, illetve kivédésére. Kásler Miklós hangsúlyozta: a kiemelt Covid-ellátó centrumokban, szigorúan ellenőrzött körülmények között kezdeményeztem ezt a vérrögoldó kezelést. Ettől a kezeléstől azt várjuk, hogy a lélegeztetett betegek halálozása csökkenjen, a Covid-fertőzés utáni keringési és légzési elégtelenséget pedig elkerüljük – tette hozzá. Forrás: MTI;
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!