2025-ben már újabb magyar mehet az űrbe

2021. augusztus 09. 21:26

Történelmi lehetőség kínálkozik a magyarok előtt azzal, hogy az Európai Űrügynökség programján túl most egy speciális külön projektben vehetnek részt – mondta Ferencz Orsolya az InfoRádió Aréna című műsorában.

2021. augusztus 09. 21:26
null

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján néhány héten belül megnyílik a lehetőség arra, hogy mindenki, aki jelentkezni kíván, a szükséges dokumentumokat fel tudja tölteni, addig pedig a NASA fizikai feltételrendszerét érdemes tanulmányozni” – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint a jelentkezőknek szükségük lesz repülőorvosi engedélyre, valamilyen mesterfogokozatra a STAM szektorban (science technology engineering and mathematics, magyarul: tudomány, technológia, mérnöktudomány és matematika), megfelelő fizikai kondícióra, magas szintű angoltudásra és második nyelvként előnyt jelent majd az orosz.

Az Európai Űrügynökség toborzására mintegy 150 magyar honfitársunk jelentkezett, köztük sok nő. népszerű volt a paraasztronauta-program melyben a paralimpiai bizottság működött közre.

Ferencz Orsolya szerint a para-asztronauta programnak orvosi szempontból nagy lehet a jelentősége, hiszen a keringéstől kezdve az összes szervünkig minden másképp működik a világűrben. „Ha hosszú távon fönt vagyunk, és messzebbre megyünk, mint a Hold, akkor nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy ha még 100 százalékos emberi testtel indul is el az asztronauta egészségügyi szempontból, történhet bármi olyasmi, ami miatt mindez később módosul, tehát ezek a vizsgálatok orvosi szempontból kritikusak” – mondta. 

A magyarok számára most egy példátlan, történelmi lehetőség kínálkozik. „Az Európai Űrügynökség programján túl, most egy nemzeti kutatóűrhajós indulásával – egyfajta gyorsítópályán – egy külön programban is részt vehetnek majd, amit ki kell használni” – emelte ki. „A projekt keretében a magyar űripar mintegy 12 műszer megépítésére – ami egy hatalmas szám ilyen rövid idő alatt –, valamint nyolc kísérlet lefolytatására tett vállalást. Utóbbiak közé tartozik például a neurokognitív vizsgálatoknak a továbbfejlesztése is” – hangzott el. 

Fotó: MTI/AP/Roszkozmosz

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h040183
2021. augusztus 09. 23:41
Már várom az illib reakciókat... - csak kísérleti nyúlnak kell a magyar, mint a vakcinával - biztos a Lölö fizeti a mi pénzünkből - írjunk ki népszavazást hogy akarunk-e űrhajóst - de lehet hogy nem kéne több ötletet adnom.. :)
jánosbácsi
2021. augusztus 09. 23:12
Mennyen föl mind a 130 bátor ember oszt maradjanak ott a francba. Van egy olyan gyanúm, hogy Orbán Viktor is kilöveti magát.
Akitlosz
2021. augusztus 09. 22:58
„Ha hosszú távon fönt vagyunk, és messzebbre megyünk, mint a Hold," Mert mi van olyan hatás a Holdnál messzebb, ami a Holdon nincsen? A Hold már kívül van a Föld mágneses mezőjén. Ha a Holdon megél az ember, akkor a Holdnál messzebb is.
Lauder Stenonis..
2021. augusztus 09. 22:07
Tehát a kormány be akar fizetni egy magyart űrturistának. Egyébként meg csak szólni kellene Pataki Attisnak, hogy hívjon egy UFÓ-t és máris mehetne a következő magyar az űrbe. Ceterum autem censeo 0rbán Viktor hazaáruló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!