Orbán Viktor: A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet

2021. szeptember 20. 13:07

Folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, több mint 600 milliárd forintot térít vissza az állam a családoknak, hathavi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi szervek esküt tett tagjai. Összefoglalónk a miniszterelnök bejelentéseiről.

2021. szeptember 20. 13:07
null

Hétfő délután kezdődött el a parlament őszi ülésszaka, melynek nyitásaként Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalást tett.

A kormányfő pénteken már jelezte, hogy új kormányzati döntéseket is bejelenthet.

, hogy új kormányzati döntéseket is bejelenthet.

Az ülés elején az Országgyűlés tapssal köszöntötte Bányai Gábor képviselőt, aki súlyos betegség után tért vissza a parlamentbe.

Sikeres volt a járványkezelés

Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalása elején elmondta: a sikeres oltási programnak köszönhetően ebben az évben a magyaroknak szabad és biztonságos nyaruk volt.

Világviszonylatban az egyik leggyorsabb oltási programot folytattuk le, így gyorsabban lehetett helyreállítani a gazdaságot

– momdta el a kormányfő. Mint fogalmazott: az oltás tette lehetővé a boltok kinyitását, a rokonok meglátogatását, és hogy újra járhatunk dolgozni.

Lesz negyedik hullám

A miniszterelnök ugyanakkor kiemelte: a járványnak lesz negyedik hulláma. Hozzátette: a vírussal szemben a maszkhasználat és a korlátozások nem elegendőek. Csak az oltás működik – szögezte le.

Magyarországon már 525 ezer ember vette fel a harmadik oltást – mondta a kormányfő. Hozzátette: 7,9 millió vakcina áll rendelkezésre hazánkban, és további közel 9 millió adag vakcina érkezik még. Orbán Viktor szerint a magyarok túlnyommó többsége be van oltva, tehát biztonságban van. A beoltatlanokat pedig arra kérte a kormányfő, hogy ők is vegyék fel az oltást.

Van elegendő oltás, gyógyszer, kórházi kapacitás, felkészültünk a negyedik hullámra

– tette hozzá. Orbán Viktor elmondta azt is: továbbra is szükség van a rendkívüli jogrendre az ország cselekvőképessége érdekében.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az oltás működik, Magyarország működik

A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, míg az uniós oirszágok többségében erre várni kell”

– húzta alá a miniszterelnök. A szolgáltatások exportja, a beruházások, az ipar is jelentősen bővült 2020-hoz képest – tájékoztatott.

Orbán Viktor elmondta azt is, a kormány képes lesz 5,5 százalék fölé emelni a gazdasági növekedést. Mint fogalamzott: „ha nagyobb baleset nem történik, akkor az 5,5 százalékos szint fölé emelkedhetünk”.

A kormány teljesítette a vállalásait, már most többen dolgoznak, mint a járvány előtt”

- hívta fel a figyelmet a kormányfő. Közölte: 11 év alatt közel 1 millió új munkahely jött létre. Mint fogalmazott: egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól.

Nemzeti konzultációs ívet tartalmazó levelet kézbesít a postás egy V. kerületi házban 2021. július 2-án. Ezen a napon Budapesten már meg is kezdték a küldemények kézbesítését; a mintegy 8 millió levelet július végéig viszik ki a háztartásokba.<br>Fotó: MTI/Mónus Márton
Nemzeti konzultációs ívet tartalmazó levelet kézbesít a postás egy V. kerületi házban 2021. július 2-án. Ezen a napon Budapesten már meg is kezdték a küldemények kézbesítését; a mintegy 8 millió levelet július végéig viszik ki a háztartásokba.
Fotó: MTI/Mónus Márton

Közel 1,5 millióan vettek részt a nemzeti konzultációban

1700 milliárd forint értékben indultak beruházások a mögöttünk hagyott időszakban – ismertette a kormányfő. Mint fogalmazott: „a veszélyek korát éljük, újabb járványok és népvándorlások fenyegetik a mindennapokat”. Hozzátette: éppen ezért indult nemzeti konzultáció, amelyben közel 1,5 millióan vettek részt.

A kormányfő szólt arról is, hogy a nemzeti konzultációnak megfelelően, már

meghosszabbították a rászorulók számára a hitelmoratóriumot”.

Több mint 600 milliárd forintot térít vissza az állam 1,9 millió szülő számára

2022. február 15-ig vissza fogjuk téríteni a befizetett személyi jövedelemadóját a családosoknak, valamint a katások és a vállalkozók is visszakapják azt. „1,9 millió szülő számára több mint 600 milliárd forintot térít vissza az állam” – jelentette be Orbán Viktor.

A nyugdíjasok is részesülni fognak a növekedés gyümölcseiből

Aláhúzta azt is: a nyugdíjasok is részesülni fognak a növekedés gyümölcseiből. Kiemelte:

2022 februárjában folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

A miniszterelnök elmondta azt is, a nyugdíjprémium összege meg fogja haladni az 50 ezer forintot.

200 ezer forint lehet a minimálbér

„Hathavi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi szervek esküt tett tagjai” – jelentette be Orbán Viktor. Január 1-től bevezetik továbbá a dolgozó fiatalok SZJA-mentességét is. A tárgyalások alapján

jó esély van továbbá arra is – tette hozzá –, hogy 200 ezer forint legyen a minimálbér.

A munkát terhelő alacsony adóknak, a családok támogatásának továbbá alkotmányos védelmet szeretnének adni.

Növekszik a migrációs nyomás a magyar határon

Orbán Viktor az afganisztáni kivonulásról szólva azt mondta, hogy több hibás döntés vezetett el a kialakult helyzethez. A magyar honvédség ugyanakkor sikerrel teljesítette a feladatát a miniszterelnök szerint.

Új migránshullám indulhat, éppen ezért nem szabad Európába hozni az afgánokat”

– szögezte le a kormányfő. A segítséget kell odavinni – húzta alá. Elmondta továbbá azt is, hogy a magyar határokat is meg kell erősíteni, mert sokan Magyarországon keresztül akarnak bejutni az unióba. Mint fogalmazott: a migránsokat a Soros-féle NGO-k támogatják, „a jelek egyértelműek, mivel tavalyhoz képest háromszorosára nőtt a határsértők és az embercsempészek száma”. Nem érdemes illúziókba ringatni magunkat – tette hozzá.

„Brüsszel nem kíváncsi az emberek véleményére”

Brüsszelből és Berlinből folyamatosan hátba lövik a magyar felet, és minden politikai nyomás ellenére megvédjük a magyar határokat – mondta el a kormányfő. Mit fogalmazott: amit Brüsszel tesz, az árulás. „Ha Európa kényelmes belsejében lévő kormányok kérik, akkor átengedjük a migránsokat” – tette egyértelművé a kormányfő. A migrációról szóló vita szétfeszíti az unió egységét, és az egység megőrzése érdekében azt javasoljuk, hogy minden hatáskört adjon vissza a tagállamoknak – szögezte le.

A miniszterelnök aláhúzta: a gyermekvédelmi törvény miatt Brüsszel megtámadta Magyarországot.

A brüsszeli követelések abszurdak, és ellenkezik azzal a közfelfogással, hogy a gyermekek szexuális nevelését a szülőkre kell bízni”

– fogalamzott. Kiemelte: „ebben a kérdésben az emberek mondják majd ki a végső szót. Brüsszel nem kíváncsi és nem is akarja tiszteletben tartani a népszavazás eredményét” – mondta Orbán Viktor. „Sok nyugati országban az elit döntött LMBTQ-kérdésekben és nem a nép” – tette hozzá.

A helyreállítási alapról

A helyreállítási alapról szólva a kormányfő elmondta, nyolc ország nem egyezett meg, és ez súlyosan sérti a tisztességes verseny alapelvét. „Magyarország követeli, hogy a bizottság hagyjon fel a tagállamok megkülönböztetésével” – mondta Orbán Viktor. Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba, ezért a kormány megelőlegezi ennek összegeit és elindítja a helyreállításai programokat.

91 tonnára nőtt a hazai aranytartalék

Orbán Viktor elmondta azt is: 91 tonnára nőtt a hazai aranytartalék.

A kormányfő arró is tájékoztatott, hogy Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal október 1-től kezdődően, 15 évre. Ennek köszönhetően évi 4,5 milliárdnyi földgázt kapunk, amelynek köszönhetően így sikerül megőrizni a rezsicsökkentés eredményeit.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Legyen továbbra is Magyarország az első

„Az olcsó pénz korszaka a végéhez közeledik, és egyre vadabb nézetek jelennek meg nemzetközi színtéren” – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor. Mint tájékoztatott: a kormány úgy látja, hogy

ebben a biztonytalan helyzetben a nemzeti érdek képviselete a legfontosabb vezérkő elv. Ha erről letérünk, akkor a 2010 előtti sikertelen korszakhoz térünk vissza, legyen továbbra is Magyarország az első”

– zárta szavait a miniszterelnök.

A kormányfő legfontosabb bejelentései röviden:

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

 

Nyitóképen: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. szeptember 20. 18:48
Az igaz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye jó... DE AZ ÁL-LIBERÁL-BOLSIK EZT IS EL TUDJÁK QRNI! NEM KICSIT DE NAGYON! NA MAGYAR VÁLASZTÓK! EZT NEM SZABAD MEGENGEDNI NEKIK!
Rocktoberi
2021. szeptember 20. 17:08
És most próbáljuk meg elképzelni, hogy minderre az ellenzék értelmes választ ad! Nekem nem megy.....
states
2021. szeptember 20. 16:07
Jakab az egyetlen bohóc, akinek testőre van. Kösz Viktor, egy ország fetreng a röhögéstől, pedig a hétvége sem kímélte a rekeszizmainkat, a moslék előváladékozása ugyanis mindent visz, ami a politikában röhejes volt, van, lesz.
Akitlosz
2021. szeptember 20. 15:41
A forint vásárlóereje viszont nem éri el a járvány előtti szintet. S már többet nem is fogja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!