Vitézy: A Csepeli közpark sikerre van ítélve

2021. szeptember 15. 14:27

Megkötötték a szerződést a pályázat győztesével a zöld terület részletes tervezésére, ezt Facebook-posztban közölte a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

2021. szeptember 15. 14:27
null

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-posztban számolt be arról, hogy megkötötték a szerződést a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval a Csepeli közpark részletes tervezésére. Vitézy Dávid azt írja, hogy Csepel-Szigetcsúcson három városmajornyi park létesül. A „36 hektáros városi zöldterület nagyon jelentős fejlesztés, hiszen az utóbbi 50 évben, azaz a Hajógyári-sziget északi részének parkrendezése óta nem létesült 20 hektárnál nagyobb új közpark Budapesten” – fogalmaz.

Csepel legészakibb területén, a Soroksári-Duna mellett lesz galériaerdő a Duna-ág mellett, nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, fás ligetek, közösségi sportpályák (kültéri fitneszpark, mászófal, görpark, multifunkciós sportpályák, futókör), közösségi kertek, játszóterek, valamint vizes élőhely.

Hasznosítják a csapadékot

Ez utóbbi teljesen újszerű elem Vitézy szerint, a természet működését közelíteni próbáló vízgazdálkodási rendszer. Ma ugyanis a városi területeken a hatalmas aszfaltozott, kövezett, beépített felületekről csatornákban gyorsan elvezetjük a csapadékvizet, a zöld részek pedig sokszor nem kapnak elég nedvességet, kiszáradnak vagy mesterséges öntözésre szorulnak. A vizes élőhely vagy wetland funkciója ezzel szemben az, hogy a környező területekre, utakra, épületek tetejére hulló csapadékvizet helyben tartsa, majd a felesleget természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Soroksári-Dunába – magyarázza a vezérigazgató.

Emellett természetes

ezáltal növelve a terület biodiverzitását, ráadásul fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában is, párologtató hatása hozzájárul a városi hőszigetek csökkentéséhez – írja.

A most tervezendő terület déli határa a Galvani utca vonalában készülő új Duna-hidakat összekötő út, de később a park folytatható ettől délre egy 25 hektáros területen. Éppen ezért a Csepel és Pest közé az Illatos út vonalába készülő Kis-Duna-híd úgy épül, hogy a csepeli parton az útpálya további 180 méteren a park felett pilléreken állva halad abból a célból, hogy a Galvani tengelytől délre eső parkterület intenzíven kapcsolódhasson az északi részhez, a zöldfelület ne szakadjon meg. 

Sikerre van ítélve

Vitézy emlékeztet, hogy a park előkészítő munkái már csaknem négy éve zajlanak, a terület városrendezési terveire 2018-ban sikeres nemzetközi tervpályázatot bonyolított le a BFK elődje, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja. A nyilvános tervpályázatra 17 pályamű érkezett. A hazai és külföldi szakértőkből álló zsűri döntése alapján a tervpályázatot a világhírű Snøhetta építésziroda és a Besch und Partner közlekedéstervező nyerte.

A vezérigazgató szerint, ha a lényegesen kisebb Kopaszi-gát népszerűségéből indulunk ki, a Csepeli közpark egészen biztosan sikerre ítéltetett.

Elsősorban bizonyára Csepel 80 000 lakója jár majd ide,

hiszen a hév közvetlen eljutást biztosít ide. A BFK és a MÁV-HÉV Zrt. ráadásul a csepeli vonal fejlesztésén is dolgozik, a H7-es délen, Csepelen egy megállóval hosszabb lesz, északon pedig a felszín alatt (a H6-os ráckevei vonallal együtt) egészen a Kálvin térig ér majd. Így még többen, akár a belvárosból is néhány perc alatt juthatnak az új parkba. 

Ferencvárossal különösen szerves lesz a Csepeli közpark kapcsolata, állítja Vitézy. A mesterterv szerint a Soroksári-Duna fölött két gyalogos-kerékpáros híd is összekapcsolja majd a parkot a Duna-ág túloldalán található fejlesztési területtel, ahol a tervek szerint elsősorban felsőoktatási funkció kap helyet, várhatóan jelentős számú rendszeres látogatót produkálva.

(Fotó: Facebook)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KinderMike
2021. szeptember 16. 14:40
Érdekes, hogy ez a hír valahogy sehol sem váltott ki nagy érdeklődést... még itt se volt sok hozzáfűzni valójuk az embereknek. Pedig az ellenoldalnak a képébe kellene ezt ünnepelni, hogy a kormány annyira leszarja a környezetvédelmet, hogy még ezt is megcsinálja.
2xli
2021. szeptember 15. 19:13
Klassz lesz, bár egy térkép vázlatot mellékelhettek volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!