Négyszázezer gyermeket nevelnek alkoholisták

2021. október 20. 18:22

Sokan teszik tönkre utódaik életét. Családterápiával ez megelőzhető lenne.

2021. október 20. 18:22
Ambrus Balázs

„Azok a gyermekek, akiket alkoholisták nevelnek fel, felnőttként nagy eséllyel lesznek szenvedélybetegek, kerülnek kórházba vagy válnak szorongóvá, depresszióssá. Márpedig Magyarországon sok százezer alkoholbeteget tartanak számon, sokan teszik tönkre utódaik életét. Családterápiával ez megelőzhető lenne.

Ott ül a nappali közepén egy nagy és félelmetes dinoszaurusz, de senkinek sem szabad róla tudomást vennie.

Ezzel a képpel írható le legpontosabban, miként érzékelik a kisgyermekek azt a légkört, amelyet a szülő alkoholizmusa teremt a családban.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a héten kifejezetten erre fókuszálva tartott szakmai konferenciát az elfeledett gyermekekért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata. Jelenleg ugyanis nincs sem speciális képzés a gyermekeket segítő szakemberek részére, sem elfogadott stratégia vagy koncepció az alkoholprobléma átfogó kezelésére. Ezen mielőbb változtatni kéne, mivel

az alkoholbeteg családok gyermekeinek egyharmada később maga is szenvedélybeteggé válik.

Huszonnégy százalékkal több időt töltenek kórházban, harminc százalékkal hosszabb ideig. Egyharmaduk szorong, depressziós vagy egyéb pszichés zavart mutat.

BÁR ARRÓL MÁR SOKAT HALLANI, HOGY MAGYARORSZÁG AZ EGYMILLIÓ ALKOHOLBETEG ORSZÁGA, CSAK KEVESEKBEN TUDATOSUL, HOGY EZ AZT IS JELENTI, LEGKEVESEBB NÉGYSZÁZEZER OLYAN GYEREK ÉL HAZÁNKBAN, AKINEK EGYIK VAGY MINDKÉT SZÜLŐJE ALKOHOLBETEG.

Akkor tehát mit is kellene tenni azzal a dinoszaurusszal? – tette fel a kérdést Frankó András családterapeuta, a szervezet pszichoszociális szolgálatának vezetője. Nyilván el kellene tüntetni a nappali közepéből. Ne legyen ott. Csakhogy pontosan ezt teszi az egész társadalom, úgy csinál, mintha nem lenne ott.

Ez azonban az érintett gyermekeknek egyáltalán nem segít.

Waltraut Barnowski-Geiser Apa, anya, pia című könyve (fordította Sólyom László volt köztársasági elnök) épp abban ad segítséget, hogy ha ott a dinó, hogyan lehet vele együtt élni. Természetesen a szülőknek segíteni kell abban, hogy leszámoljanak az alkoholizmusukkal (a dinoszaurusszal), de a gyerekeknek addig is gyors segítség kell. Ennek előmozdítására készítették el a 8–12, illetve 13–20 évesek számára az Apa iszik, kimondható című segítő honlapot.

Egy gyereknek nem áll rendelkezésére az a pszichés apparátus, amellyel fel tudja dolgozni a családi élményeket, és ebben a szülő sem tudja segíteni, mert többnyire sem fizikai, sem érzelmi gondoskodásra nem képes 

– mondja a klinikai szakpszichológus Hoffmann Katalin. 

...”

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. október 21. 08:27
Azért az "alkoholizmus" definíciója indokolatlanul tág. Alkoholista az is, aki havonta egyszer seggrészegre issza magát, de egyébként meg tud állni, az is, aki naponta egyenletesen megiszik két sört, és viszi az életét. Mármost orvosilag OK, de társadalmilag mindkettővel együtt lehet élni. Ugyanakkor persze mindkettő súlyosbodhat, és vezethet társadalmilag elfogadhatatlan helyzetekhez.
annamanna
2021. október 21. 01:59
Ha működne ez az "egész családot együtt kell kezelni" metódus, akkor nyilván volna egy rakás sikertörténet, de ha nem ír le egyet sem, akkor a cikk lényegileg nem ér semmit.
Autofocus
2021. október 20. 22:16
Miket ír már ez az újság... Eridj fiam, hozz még egy sört!
Lami
2021. október 20. 21:31
ebben a számba gyurcsányt is bele számolták???????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!