Már több mint hetvenen vannak, akik soha nem jöhetnek ki a börtönből

2022. július 20. 06:00

A legsúlyosabb büntetésre ítéltek csak negyven év után reménykedhetnek a feltételes szabadságra bocsátásban. Közöttük ott találjuk az oktogoni lövöldözőt, a csepeli kettős gyilkosság és a romák elleni gyilkosságsorozat elkövetőit. Volt ugyanakkor olyan, aki tettével, más a kiszabott büntetéssel nem tudott szembenézni.

2022. július 20. 06:00
null
Baranya Róbert

Több mint húsz évvel ezelőtt, 1999-ben vezették be hazánkban a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés intézményét (TÉSZ), mint a legsúlyosabban kiszabható büntetési tételt. Nevéből is adódóan a TÉSZ lényege, hogy az elítélt még feltételesen sem szabadulhat soha a börtönből.

A rendszerváltásiig a halálbüntetés volt a legsúlyosabb kiszabható ítélet, de 1990-ben az Alkotmánybíróság döntése nyomán ezt eltörölték. A legsúlyosabb büntetés ezek után majdnem egy évtizedig az életfogytig tartó szabadságvesztés volt, a már említett Btk. módosításig. Ma már az Alaptörvényben is szerepel ez a büntetési tétel, a IV. cikkely 2. bekezdése értelmében „Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki”.

Az ország több pontján van HSR részleg

A TÉSZ-esek száma a bevezetés óta lépésről lépésre emelkedik, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságága (BvOP) a Mandiner kérdésére most közölte:

jelenleg 73 ilyen elítélt tölti szabadságvesztését a hazai börtönökben.

Ők azonban nem ugyanabban a börtönben, hanem az ország különböző pontjain, összesen hét bv-intézetben vannak elhelyezve. Legtöbbjük a Szegedi Fegyház és Börtönben (közismertebb nevén a Csillagban) raboskodik, a számukra kialakított, HSR, azaz „hosszú idejű speciális rezsim” részlegben. De ugyanilyen létezik például a Kozma utcai börtönben is. 

A tényleges életfogytiglan régóta a viták kereszttüzében áll, a jogvédők számtalanszor tiltakoztak az alkalmazása ellen, de a kormány – követve az általa hirdetett szigorú büntetőpolitikát – többször is leszögezte: nem változtat a szabályozáson.

Mindössze annyi változás történt időközben, hogy miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta hazánkat a TÉSZ alkalmazása miatt – arra hivatkozva, hogy ha az elítéltnek semmilyen reménye nincs arra, hogy ítéletét felülvizsgálják, az megalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait –, a kormány 2015-ben bevezetett egy módosítást, amely mégis lehetőséget ad arra, hogy az elítélt feltételesen szabadlábra kerülhessen. 

A változtatás szerint a tényleges életfogytiglanra ítéltek esetében

40 év után hivatalból egy automatikus kegyelmi eljárás indul,

amelynek során megvizsgálják, hogy az adott személy feltételesen szabadlábra bocsátható-e.

A romák elleni gyilkosságsorozat elkövetői a Fővárosi Ítélőtáblán (fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)
A romák elleni gyilkosságsorozat elkövetői a Fővárosi Ítélőtáblán (fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

Az erre való alkalmasságot egy büntetőbírókból álló kegyelmi bizottság vizsgálja. A testület öt tagját a Kúria elnöke jelöli ki. A bizottság véleményt ad ki, amely köti az igazságügyi minisztert, de nem köti a köztársasági elnököt. Tehát az igazságügyi tárca vezetője az államfőhöz változtatás nélkül továbbítja a kegyelmi bizottság javaslatát. Az államfő ez alapján továbbra is szabadon mérlegeli a kegyelem megadását.

Az EJEB azonban ezzel sem elégedett meg,

2016-ban ismét elmarasztalta hazánkat, mondván, túl hosszú a felülvizsgálatig tartó negyven év.

Az elítéltek között jelenleg egyetlen nő van 

Az első vádlott, akire jogerősen is kimondták a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést 2000-ben, a saját családjával végző  Boi Gyula volt, akit több emberen, különös kegyetlenséggel, részben 14. életévét be nem töltött személyek ellen elkövetett emberölésben találtak bűnösnek. Rajta kívül számos, az egész országot megrázó bűncselekmények elkövetőjével is találkozhatunk az úgymond TÉSZ-esek között.

Az oktogoni lövöldözőre Bódi Zsoltra 2003-ban mondták ki a legsúlyosabb verdiktet. Bódi volt az, aki 2000-ben, miután összeveszett barátnőjével végezni akart magával, ám később meggondolta magát, és inkább ártatlan emberek életét oltotta ki az oktogoni McDonald's étteremben és sebesített meg életveszélyesen másokat az utcán.

A TÉSZ-esek között ott van a 2009 januárjában történt csepeli kettős gyilkosság elkövetője, Kun Tamás, aki hidegvérrel lőtte le annak az iskolának az igazgatóját és egyik tanárát, ahol gondnokként dolgozott. A gyilkosság értelmi szerzője azonban nem ő, hanem az intézmény korábbi gazdasági igazgatója, a kerület akkori szocialista képviselője, Deme Gábor volt, aki milliókat sikkasztott el az iskolát működtető alapítvány kasszájából. Deme sem úszta meg azonban olcsón, ő legkorábban 36 év múlva kerülhet szabadlábra.

Nem szabadulhat a rácsok mögül a korábban a büntetőpere alatt megszökő, az úgynevezett Fekete Sereg vezéreként elhíresült Magyar Róbert sem,

akit távollétében ítéltek tényleges életfogytiglanra. A romák ellen 2008-2009-ben elkövetett gyilkosságsorozat elkövetői közül hárman is a legsúlyosabb büntetést kapták: Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt élete végéig börtönben marad.

Jelenleg egyetlen női elítélt van, akitől a bíróság elvette a szabadulás lehetőségét: ő a saját nyolcéves kislányát több mint száz késszúrással 2015-ben megölő Á. Anikó.

Kun Tamás és Deme Gábor érkezik a tárgyalásra a Fővárosi Törvényszéken (fotó:MTIBruzák Noémi)
Kun Tamás és Deme Gábor érkezik a tárgyalásra a Fővárosi Törvényszéken (fotó:MTIBruzák Noémi)

Több életfogytiglanos is elhunyt a börtönben

Vannak azonban olyanok akik vagy tettükkel vagy a rájuk kirótt büntetéssel nem tudtak szembenézni.

A szentki­rályszabadjai sorozatgyilkosként elhíresült, öt emberrel végző Ember Zoltán, a lepedőjére akasztotta fel magát 2015-ben, nyolc évvel elítélése után. A négy ember megöléséért elítélt balástyai rém, Szabó Zoltán egy évvel később lett öngyilkos cellatársával együtt a Szegedi Fegyházban.

A 11 éves korában különös kegyetlenséggel megölt kisfiú, Szita Bence mindhárom gyilkosa meghalt a börtönben.

A 2012-ben történt gyilkosság kitervelője P. Erika 2017-ben halt meg rákban, majd két tettestársa, B. József és K. József is – feltehetően mindketten szintén daganatos betegségben – hunytak el 2019-ben.

A közelmúltban két gyilkosnak is szembe kellett néznie a tényleges életfogytiglan lehetőségével, de a soroksári futónő gyilkosától R. Szilárdtól nem vették el a szabadulás lehetőségét. Igaz, az ő feltételes szabadulásának lehetséges időpontját is negyven évben határozták meg, mint a tényleges életfogytiglanosokét.

Az egyik korábbi valóságshow szereplője, Novozánszki Fanni gyilkosa is életfogytiglant kapott első fokon, az ő esetében 25 év múlva kerülhet sor a feltételes szabadulásra – hacsak a másodfokú bíróság nem változtat büntetésén.

Nyitóképen: A tényleges életfogytiglan szabadságvesztés büntetésre ítélt fogva tartottak elhelyezésére szolgáló speciális körlet, k a Szegedi Fegyház és Börtönben. (Fotó: MTI/Németh György)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. július 20. 13:20
Ilyenkor látszik a legjobban hogy a "jogvédők" micsoda patkányok akik csak felforgatni akarnak, gyengíteni a társadalmat minden lehetséges módonn, bűnözőket szabadlábra juttatni, demoralizálni, tompítani az emberek természetes igazságérzetét, elősegíteni, támogatni a bűnözést. Kilépnénk az EUból, szét lehetne csapni közöttük is, akár még halálbüntetés is megint lehetne. Kíváncsi lennék a nagy ajvékolásra ha mondjuk az ISIS-es terrorista, civileket kivégző Ahmed akit a 444 minden erőből kapálózva mosdatott kapott volna egy szép kötelet a nyakába.
Madasa Hatter
2022. július 20. 10:55
Az akasztás a megoldás. Fölösleges tartani őket, kibaszott sok pénzbe és munkába kerül a férgek fenntartása, továbbá erős visszatartó erővel is rendelkezik az akasztás.
Kristály
2022. július 20. 09:47
Egy büntetlen életű polgár 45-50 évet dolgozik mire élete alkonyán kap egy nyugdijat . 168x12=2016 óro 2016x45=90720 óra A bünöző ennyit pihen és követelőzik eszik iszik lakik melegszik orvosi ellátás gyogyszer könyvtár edzőterem.
triumphator
2022. július 20. 08:25
Be kell adni nekik két méter kötelet a cellába, oszt jónapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!