Szijjártó, transzgender a sportban és Irie Maffia: ütős programmal zár az MCC Feszt

2022. július 30. 08:13

Erős szakmai program, aztán buli hajnalig: íme, a 2. MCC Feszt zárónapjának kínálata!

2022. július 30. 08:13
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Dohnanyi, Szijjártó és a jövő városai – erős programmal zárja a fesztivált a MOL Nagyszínpad

A MOL Nagyszínpad szakmai programsorozata szombat délben rögtön egy erősnek ígérkező vitával indul: a sokat emlegetett újságírói objektivitásról folytat majd élénk eszmecserét Lánczi Tamás, Rónai Egon, Szalai Zoltán és Dull Szabolcs. 

Ezt követően Arta Moeini ad geopolitikai előrejelzést. A nemzetközi politikai teoretikus az Institute for Peace & Diplomacy (IPD), egy nemzetközi ügyekkel foglalkozó agytröszt kutatási igazgatója, akinek jelenlegi kutatásai középpontjában az ideológia szerepe áll a nyugati külpolitikában a többpólusú nemzetközi rendszer felemelkedésével összefüggésben, amely egyben a posztliberális és civilizációs politikai rendek felé való fordulást is jelenti. 

13:45-től már Klaus von Dohnanyi előadása kezdődik, aki arról beszél majd, mi – és miként érvényesíthető – a nemzeti érdek a radikális változások forgatagában. (Dohnanyi könyve a témában a közelmúltban jelent meg magyarul.) 

Őt követi a színpadon Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. Mi másról esne szó, mint a háborús helyzetről, az energiaválságról, a magyar diplomácia előtt álló kihívásokról – érdekesnek ígérkezik…! 

Később Jonathan Leaf és Rob Long következik, akik leckéket hoznak a Hollywood-i álomgyárból, majd Richard Florida, Dr. Jonathan Reichental és Carlos Moreno mutatják be, milyenek (lehetnek) a jövő városai. 

Kriptovalutáktól a közösségi média sötét oldaláig az Arénában

Az MCC Arénában is a déli harangszóra indul be az élet. Könnyed városi sétára indulhatunk a történelem árnyékában (no persze csak gondolatban, kiváló előadók kalauzolása mellett), szó esik a kriptovaluták hátteréről és veszélyeiről, ahogy arról is, hogy talán a női vállalkozók fogják igazán fellendíteni a startupok világát. 

Érdemes külön kiemelni a 14:30-kor kezdődő beszélgetést, amelynek címe „Ez legális? A közösségi média háttere”, résztvevői pedig Gladen Pappin, a Dallasi Egyetem Politikatudományi Tanszékének egyetemi docense, Rodrigo Ballester jogász, az európai versenyjog avatott ismerője, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, valamint Záborszky Péter tech-vállalkozó, a privacy és szólásszabadság szószólója. Az aréna szakmai programjainak záróakkordjaként kiderül, hogy a jövő elkezdődött-e. 

Ambassador talk és vita a Mindszentyn

A Mindszenty Színpad programjába a zárónapon egy hagyományos MCC-program is került: az Ambassador Talk rendezvényen három nagykövetünktől hallhatunk különlegességeket a diplomácia világából. A Rubicon Intézet szervezésében Balaton-történelemről okulhatunk, mások mellett Fa Nándor segítségével. 

Patrick Deneen és Radek Sikorski vitája a jövőről, azon belül is az emberiség kilátásairól szól majd. (Kezdés 14:30-kor.)

Aktuális lesz Ed West, Gladden Pappin és Julius Strauss panelbeszélgetése is, amelynek címe (Szólásszabadság vagy gyűlöletbeszéd) is sokatmondó és a nyugati viták egyik legfontosabb témájává vált. 

17 órakor a gyermeknevelés kihívásairól beszélget Kádár Annamária, Portik-Bakai Melinda és Gyurkó Szilvia. 

A zöldtől az irodalomig, Németországtól a transzjelenségig

Az MCC Zöld Színpadon is húsbavágó kérdések kerülnek terítékre – s ha már teríték, jegyezzük meg gyorsan, hogy a vegán életmódról is szó esik majd, méghozzá a Vegánok és bombák – Terrorizmus, klímaváltozás és zöld radikalizmus című panel keretében. 

Hogy eljött-e az apokalipszis ideje, s hogy milyen összefüggések vannak az éghajlatváltozás és a migráció között, arról François Gemenne, Dr. Calum Nicholson, Ilan Kelman és Marsai Viktor beszélgetnek majd. Később Dr. Frank Füredi, Philip Hammond és Dr. György László a témakör közösségi vetületét és egy új paradigma lehetőségét járják körül. 

Végül Steiner Attila, Bacsa György és Anil Markandya azt vitatják meg, lehet-e, s ha igen, miként, fenntartható gazdaságot építeni és működtetni háborús időkben. 

A Katona Színpadon szó lesz biotech és tudásmanagement kapcsolatáról, de arról is, mit adott a világnak a magyar irodalom és a magyar konyha.

14:30-kor Sport és transzgenderjelenség a világ sportjában címmel beszélget Csisztu Zsuzsa, a Mandiner sport rovatának vezetője, aki a közelmúltban dokumentumfilmet készített a témában, valamint Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke. 

Késő délután a jelenlegi német politikába, közéletbe és médiavilágba nyerhetünk betekintést, majd kiderül az is, hogyan boldogulhat Izrael a megváltozott geopolitikai realitások közepette. 

Vers, kiállítás, film és koncert a Kapcsolatok házában

A Kapcsolatok házában először a verseké a főszerep, no meg persze Réti Gergelyé. Ezt követően Réti László kiállítását tekinthetjük meg, majd meghallgathatjuk Párniczky András jazzgitáros koncertjét, este pedig ismét lesz filmvetítés – az Apáim története lesz látható. Az Edu sétányon a fesztivál zárónapján is több mint ötven kiállító várja az érdeklődőket.

Hatalmas bulival búcsúzik az idei MCC Feszt

A nagyszínpad a szakmai programhoz hasonlóan a zene terén is kitesz magáért a zárónapon. 18:30-tól futószalagon érkeznek a koncertek,

előbb Paulina, majd Király Viktor, végül pedig a Beatrice lép fel a Széchenyi téren. 

Az MKB Színpad programjából ma a legjobban talán az Irie Maffia koncertjét várja a fesztivál népe, de előtte sem lesz gyenge a program; a VALMAR, a Bruno X Spacc és a Follow the Flow alapozza meg a hangulatot az MCC Szigeten. 

A Mindszenty Színpadon a búcsúest Mama Vibe koncerttel kezdődik, később fellép a RitMusa Zenekar, B. Nagy Réka és Oliver from Earth.

Az MCC Arénában a fesztivál utolsó estéjén először Essemm kapja a főszerepet. 23:30-tól érkezik Lofti Begi, hajnali 1-kor Andro, 2:30-kor pedig (az idei MCC Feszt utolsó programpontjaként) Willcox. 

Az elővételes Feszt pass-ok már elfogytak, a helyszínen azonban lehet még jegyeket venni az MCC Fesztre. A teljes program ide kattintva böngészhető, alább pedig térkép segítségével mutatjuk, mit hol találnak az Esztergomba érkezők. 

A Mandiner stábja a fesztivál zárónapján is folyamatos tudósításokkal, interjúkkal jelentkezik majd! 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szárma
2022. július 30. 19:38
Balázs Péter, mint "az ellenzékből a gondolkodni és érvelni képes értelmiség" ? Meglehetősen kétlem!
Mocca08
2022. július 30. 11:24
Összességében nagyon jó ötletnek tartom az MCC Fesztet, tetszik, hogy a szervezők igyekeznek az ellenzékből a gondolkodni és érvelni képes értelmiséget megszólítani és nem csak a fröcsögő orbánozó brigádot. Egy dolgot sajnálok, hogy valahogy az egész nem igazán volt marketingelve, szerintem rengetegen nem is tudnak róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!