Indul Kinizsi Pál maradványainak megkeresése

2022. augusztus 19. 20:21

Az ásatás 2022. augusztus 22-én veszi kezdetét Nagyvázsonyban.

2022. augusztus 19. 20:21
null

2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében – írja a Vázsonykő blog.

Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján

először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk maradványainak megtalálása érdekében.

Az ásatás e leletek mellett azonban több, meglehetősen érdekes kérdésre is próbál választ találni. 

Az ásatást Pátkai Ádám Sándor, a Lackó Dezső Múzeum régésze vezeti, helyettese Győrffy-Villám Zsombor a pécsi Janus Pannonius Múzeum régésze és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza lesz. Az ásatás ötletgazdája és szervezője dr. Kandikó Csanád, nagyvázsonyi helytörténész-jogász. A feltárást a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatásával valósul meg, s a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület szervezi.

A feltárás helyszíne a nagyvázsonyi Szent István-templom középkori sírkertje. A templom a település északi (alsó) részén található, nem messze a benzinkúttól. Az ásatáson legalább 8 európai ország 25 önkéntese, s több régészhallgató vesz részt. A feltárás a közösségi régészet elvei szerint zajlik, ami azt jelenti, hogy teljesen nyilvános lesz, azon bárki részt vehet. 

Az ásatás 2022. augusztus 22-én veszi kezdetét, s 2022. szeptember 28-ig tart. Hetente átlagosan 4-5 ásatási nap lesz.

A hivatalos megnyitóünnepség 2022. augusztus 27-én, szombaton 17:00-kor kezdődik a Szent István-templom előterében. Addigra a megjelentek már a régészeti ásatás első lépéseivel is találkozhatnak. 

Az ásatás egyik központi célkitűzése Kinizsi Pál és Horváth Márk maradványainak a fellelése.

A források szerint Kinizsi és Horváth Szent Mihály-kolostorbéli sírjait 1708-ban kincskeresők dúlták fel,

s elvitték Kinizsi pallosát és sodronyingét. A maradványokat az uradalmi tiszt összegyűjtette, s a falu korabeli templomának, a Kinizsi Pál által 1481-ben renováltatott Szent István-templomnak a temetőjében temettette el. Hogy pontosan hol, azt homály fedi, az ásatások egyik célja, hogy fényt derítsen: hol nyugodhat a két vázsonykői úr.

A feltárás fejleményeiről kövesse a Vázsonykő Facebook-oldalát, instagramját és blogját, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesületet, valamint a Laczkó Dezső Múzeumot!

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2xli
2022. augusztus 20. 09:58
Vészhelyzetben vagyunk! Minek nyaralás, utazás, kirándulás, sportolás, miért nem zavarjuk el luxusszolgáltatókat, úgymint fodrász, színész, rendező stb. Ha rajtad múlna, visszamennénk a középkorba!
néhai Ch.Pilot
2022. augusztus 20. 01:53
"A feltárás a közösségi régészet elvei szerint zajlik, ami azt jelenti, hogy teljesen nyilvános lesz, azon bárki részt vehet." Nem tudom, hogy jól értettem-e? Szabadrablás?
vastaps
2022. augusztus 19. 22:33
Hoffa melett van...
Akitlosz
2022. augusztus 19. 22:20
Jó Magyarországnak cudar állapotja Jó Magyarországnak cudar állapotja, de siralmas vala, de keserű vala. Az hegyes északon rabló urak hada, délen az töröknek tenger áradata. Nyugaton sok német talpig vasban vára az vén császárjának parancsolatjára. Kinek fáj az foga magyarok földjére, fehér kenyerére, vitézink vérére. Az nagy Mátyás király, bár még ifjú vala, kardot ragad vala. Tör vitéz, jó hada földünk bitorlókra népünk gyilkolókra. Hűtelen uraknak rabló kedvét szegé, Podjebrád seregét Brünn váráig veré. Rácsap, mint az villám, császár vas hadára, hasad az német vas sok kemény csapásra... Németek császára harminc erős vára megnyitá kapuit Mátyás parancsára. De míg harcol Mátyás császárral, királlyal, támad Mohamed es rettentő hadával. Az déli szél síra népünk keservével, az patak árada hőseink vérével... asszonyink könnyével, hőseink vérével. Völgyeink neve lett siralomnak völgye, hegyeink neve lett Golgothának hegye. Ám véráztatta föld termi az sudár fát, termé az magyar nép megszabadítóját. Küldé Kinizsi Pált király udvarába, küldé Mátyást haddal töröknek nyakára. Fut szultán vert hada, fut Mohamed maga. Hős Kinizsi Pálnak két hatalmas kardja az török sorait szüntelen aratja. Az, kinek nevétől e nagy világ hangzik, az, kinek kardjától török futamodik, az, kinek hírétől fél a török császár, kinek seregétől retteg az janicsár: éljen mi vezérünk, éljen Kinizsi Pál!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!