Itt a kormány döntése a napelemek sorsáról

2022. október 27. 07:07

Eldőlt: október 31-ig tart a lakossági napelemek esetében az eddig nagyon vonzó szaldó elszámolás. A kormány szerint átmeneti lesz a mostani változtatás.

2022. október 27. 07:07
null

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

A rendelet azt is kimondja, hogy a 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak.

A Portfolio arról ír: a kormány rendkívüli döntése miatt

az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a szolgáltatók felé az igénybejelentések száma

az új napelem-telepítésekkel kapcsolatban.

A rendelet részletezi: igénybejelentésnek minősül a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozat".

Szintén benne szerepel: feltáplálhat a közcélú hálózatra azon 2022. október 31. napját követően tett igénybejelentés alapján megvalósított háztartási méretű kiserőmű is, amelynek üzemeltetője igazolja, hogy igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor.

A kormányrendelet szerint a feltáplálás felfüggesztése csak átmeneti időre szól,

az azonban nem derül ki a kormány döntéséből, hogy mikortól lesz lehetőség újra feltáplálni a hálózatba.

 

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. november 08. 00:10
Ime a Magyarország kormánya! Szivatja rendesen a magyarokat, világrekord Áfa, most meg ez.. hogy a rohadás..
Szkeptikus fickó
2022. november 04. 13:41
Akinek van napelem rendszere, és kicsit is tisztában van a működésével, az tudja, hogy nem terheli túl a hálózatot. Az valós probléma, hogy - mivel sajnos nem építettek az elektromos rendszerbe energiatárolókat mint Nyugaton (pl. szivattyús energiatározók) - nem tudja az energiát éjszakára tárolni. De a rendszer stabilitását nem veszélyezteti, mert túl sok napsütéses betáplálás esetén, amikor eléri a 253 V- ot az AC oldali túlfeszültség, az inverter lekapcsol, megszünteti a betáplálást. Nekem is volt már ilyen. Ilyenkor legfeljebb a napelem tulajdonosnak van annyi kára, hogy hiába a napsütés, nem termel a rendszere, "áll benne a pénze". Ami viszont túlterheli a hálózatot, csak a negatív irányba, az az elektromos fűtés terjedése, mert ez még a napelemes házak esetében is nem a napelem éppen megtermelt eneriájából jön, hanem időben eltolva, más forrásból.
Vakfolt
2022. október 28. 08:32
Pár ember aki milliókat tolt bele eléggé hülyén nézett mostanában a napelemes húzások miatt..
Agnieszka
2022. október 27. 14:30
A baj ott van, hogy az ELMÜ Hálózati Kft honlapján az igény nem jelenthető be, az aktuális funkció nem érhető el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!