A fogaskerekűt és a fényvillamost már biztosan leállítják télen – felkészül a Libegő?

2022. november 28. 15:40

A fogaskerekűt az energiaválság miatti spórolás jegyében leállítja a fővárosi vezetés. Ezután lehetett olyan pletykákról hallani, hogy a téli szezonban a Libegőt is leállítják. A fővárosi vezetés csak nagy nehezen árult el részleteket.

2022. november 28. 15:40
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Két héttel ezelőtt derült ki, hogy a főváros nem kívánja a téli, nagyobb energiaigényű hónapokban finanszírozni a fogaskerekűt. A lépés a helyieken kívül a közlekedési szakértőket is felháborította: a főváros a fogas helyett buszokkal fogja pótolni a kimaradt járatokat, amit élesen bíráltak a környéken lakók, mivel az egyébként kiváló levegőminőséget erősen szennyezik a pótlóbuszok. 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat számításai szerint 120 millió forintot tudnak a jelenlegi energiaválságban megspórolni azzal, ha a téli hónapokra leállítják a fogaskerekűt. 

Megijedtek a Libegőt használók 

A Zugligetet a János-heggyel összekötő Libegő közkedvelt a turisták és a budapestiek körében is, nem hiába közlekedik télen-nyáron, ugyanis páratlan panorámát biztosít a fővárosra. A Mandiner a Libegőt üzemeltető BKV ügyire rálátó forrásától úgy értesült, hogy a Városháza új terve az volt, hogy a Libegőt is lezárja a téli, egyébként kevésbé látogatott hónapokra. 

Fotó: MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton

November 21-én, hétfőn megkerestük a Városházát, mi igaz a hírből, valóban leállítják a Libegőt a téli hónapokra, választ azonban napok után sem kaptunk kérdéseinkre. Péntek reggel újból kerestük a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályát, meg tudják-e erősíteni, hogy a fogaskerekű sorsát követi majd a Libegő. Miután levelünket úgy zártuk, hogy ha délutánig nem reagálnak, akkor a cikkben szerepelni fog, hogy elzárkóznak a válaszadás elől, Karácsony Gergelyék sajtóosztályának ezek után 13 (!) perc kellett, hogy válaszoljanak. 

A Főpolgármesteri Hivatal megkeresésünkre a BKV tájékoztatását közölte, mely szerint 

a Libegőnél a rendszeres karbantartási napokon (kéthetente hétfő) és december 24-én lesz üzemszünet. A többi napon a meghirdetett nyitva tartás szerint üzemelünk”.

Nincs értelme bezárni

Megkerestük Dorner Lajost, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnökét, aki lapunk értesüléseit megerősítette, ő is hallott a tervezetről, miszerint a főváros valóban tervezte a Libegő bezárását, azonban állítása szerint ez több szempontból értelmetlen lépés lenne.

Fotó: MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton

A Libegő nem igazán a közösségi közlekedés része, bérlettel nem is vehető igénybe, ennek ellenére, bármilyen meglepő, 

nyereséges üzem a Libegő működtetése.

A VEKE elnöke úgy fogalmazott, télen sokszor nem üzemel a jármű, ugyanis erős szélben és ködben nem indítják be, ugyanakkor értelmetlen ötletnek gondolja a teljes leállítást, éppen azért, mert a Libegő profitot termel. 

Elsötétedik a fényvillamos

Mint arról a Mandineren beszámoltunk, a korábban már megszokott karácsonyi fényvillamos helyett egy szerényebb belső díszítéssel kialakított jármű közlekedik csak ezen a télen. A BKV girlanddal és hópelyhekkel fogja az idei ünnepi járatát cicomázni. A nagy újdonság, hogy a díszek mellett lesz egy QR-kód is, melyet beolvasva lehet támogatni az Oltalom Egyesület Dankó utcai hajléktalanóvodáját. 

„Az ünnepek hangulatát idéző belső dekoráció: girlandok, színes gömbök, csillagok és hópelyhek felejthetetlen élménnyé teszik az utazást mindenki számára, aki akárcsak egyetlen megállónyira felszáll az Adventi Villamosra” – büszkélkedett közösségi oldalán a BKV, mely szerint az idei járat hétköznap délutánonként jár a 2-es vonalon 14 és 17 óra közt, míg az adventi hétvégéken 10 és 17 óra között.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. november 29. 08:57
Sok agymosott bpesti gomba szavazó, azt kapja amit érdemel.
Nyugatellenes
2022. november 28. 23:03
Ezeket akasztani kéne.
linkeloe
2022. november 28. 21:45
Pedig a ledfüzér a 2-esen kevesebbet áramot fogyaszt , mint Gelike villany Golf-ja a buszsávban...
Kegyes urunk KaroIus
2022. november 28. 21:12
Elég lenne pár semmirekellő tanácsadót elzavarnia Gelikének, oszt lenne pénz Judapest karácsonyi díszvilágítására. Ezt persze nem akarják a mocskos lipsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!