Az ELTE Radnóti tanárainak csaknem fele bojkottálná az idei érettségit

2023. február 27. 18:32

A Tanítanék Mozgalom az érettségi bojkottálására buzdítja a pedagógusokat.

2023. február 27. 18:32
null

Mint arról a nap folyamán már beszámoltunk, több iskolában is úgy döntött számos pedagógus – összesen több mint kétszáz fő –, hogy nem vállalnak önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói, szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségi során.

Az ATV számolt be róla, hogy a Tanítanék Mozgalom az érettségi bojkottálására buzdítja a pedagógusokat, szerintük az érettségiztetés nem kötelező, ráadásul az ezért kapott díjazás megalázóan alacsony.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumának tanárainak negyven százaléka támogatja az akciót, a csatorna szerint „mindenki beleállt, aki emelt szinten érettségiztet, és aki középszintű vizsgán elnök lehet”.

Az ATV szerint a tanárok megbízási szerződéssel, külön juttatásért érettségiztetnek, így jogilag megtagadhatják a vizsgáztatást. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez a tanároknak egy nehéz morális kérdés, hiszen a céljuk a diákok felkészítése az érettségire.

– jelentette ki Nagy Erzsébet.

A Belügyminisztérium úgy reagált, az akcióval a tanárok a gyermekek érettségijét és továbbtanulását veszélyeztetik. Kiemelték továbbá, hogy az érettségihez szükséges erőforrásokat az érintett intézményekben biztosítják. 

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az ATV-nek nem tudott arról beszámolni, vajon mekkora fennakadást okozna, ha több száz érettségiztető tanár kiesne a rendszerből. A PDSZ azt ígérte, ha markáns támogatottsága lesz a bojkottnak, akkor az érettségi meghatározott napjaira egységes országos sztrájknapokat hirdetnek.

A nyitóképen Nagy Erzsébet egy októberi tanártüntetésen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tailor
2023. február 28. 17:23
nem kéne
Salexa
2023. február 28. 16:20
Végül csak a gyerekek szívnak. Nem nagyon érdekli a tanári kart ez ahogy látom. Pedig ezért választották ezt a hivatást, hogy tanítsanak és egyengessék a lurkók útját. Tévedtem, könyebb nem dolgozni.
Gladi
2023. február 28. 16:05
Ahol sztrájkolnak, ott nem lesz érettségi, csak jövőre. Felvételi a kukába. Gyerekek had szívjanak a tanárok miatt. Remélem, még mindig kiállnak a tanáraik mellett.
fairly
2023. február 28. 14:44
Kb. 35000-en tanítanak középiskolában- ebből 200 nem vállal érettségit......?! Valószínűleg a szünidőben szervezett érzékenyítő táborokban térítés mentesen nyújtanak "felvilágosítást" a gyerekeknek a másságról, a szexuális irányultságukról?! (lásd: 2018-ban) -Az emelt szintű érettségi vizsgákat a területileg illetékes kormányhivatal szervezi, így a kormányhivatal jelöli ki az írásbeli és a szóbeli vizsgák helyszínét, a kormányhivatal kéri fel a felügyelő tanárokat, az írásbeli dolgozatokat javító pedagógust és a szóbeli vizsgára a kérdező tanárokat. A vizsgahelyszínek többnyire természetesen középiskolák, de a középiskolák csak a helyszínt biztosítják a vizsgákhoz, ezen kívül semmilyen jogi szerepet nem játszanak a vizsgázó érettségi vizsgájában. Az érettségi vizsga helyszínéről és pontos időpontjáról is a kormányhivatal értesíti a vizsgázókat. Tehát az emelt szintű érettségin – a középszintűvel ellentétben – a tanárok nem vehetnek részt a saját tanítványuk vizsgáztatásában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!