Itt az új őrület a fiatalok körében, ám a fogyáshoz használt új „doppingszer” igen veszélyes

2023. február 08. 09:00

Gyógyszerellátási zavar lépett fel, mert a karcsúság szerelmesei körében egyre népszerűbb a cukorbetegség kezelésére használt szer.

2023. február 08. 09:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Új őrület kezdett terjedni a karcsúságért akár a saját édesanyjukat is odaadni hajlandó celebek között: a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére ajánlott injekciós tollal szúrják magukat, na nem azért, mert az említett betegségben szenvednek, hanem azért, hogy gyorsan és könnyen nádszálvékonnyá fogyhassanak. Az egy dolog, hogy az Ozempic nevű szer indokolatlan használata számos veszélyt tartogat számukra, de még

el is veszik a cukorbetegek elől a számukra viszont nélkülözhetetlen hatóanyagot.

Azután ugyanis, hogy az interneten futótűzként terjedt, hogy az említett szer segíti a fogyást, olyannyira népszerű lett a diétázók körében, hogy nem egy országban számít hiánycikknek.

Az Ozempic nevű készítmény a diéta és a testmozgás kiegészítéseként, a nem megfelelően kontrollált 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére javallott – tájékoztatott megkeresésünkre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Kiemelték, a szer ezen túli, „egyéb indikációban – például fogyásra – történő alkalmazása indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak minősül, mely gyógyszeralkalmazás Magyarországon engedélyköteles”. Vagyis, hozzájutni csak recepttel lehetséges.

Adódik a kérdés, hogy nem cukorbetegeknek miért írják fel az orvosok.

Ennek kapcsán az OGYÉI-től azt a választ kaptuk, hogy nincs hatáskörük a kezelőorvosok receptírási gyakorlatát ellenőrizni, ám azt ők is nyomatékosan hangsúlyozták, hogy „az engedély nélküli indikáción túli gyógyszerrendelés túl azon, hogy Magyarországon tilos, a szűkös ellátási helyzetben azoknak a terápiához való hozzájutását is veszélyezteti, akik ténylegesen rászorulnak a gyógyszerre”.

Hiány nincs, ellátási zavarról viszont beszélhetünk

A hatóság megnyugtatott ugyanakkor, gyógyszerhiányról nem, de gyógyszerellátási zavarról beszélhetünk az orvosság kapcsán, ami abból adódik, hogy a megugrott keresletet a gyártók nem tudják lekövetni a kínálatukkal. Ám ez nemcsak Magyarországot, hanem az Unió többi tagállamát is érintő probléma. Azt is rögzítették, hogy Magyarországon több hatáserősség létezik az Ozempic-ből, a 0,5 mg-os kiszerelés esetében 2023. február 17-ig áll fent hivatalosan bejelentett hiány.

Magyarországon 750 ezren szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben,

a cukorbeteg-népesség körülbelül 5-10 százaléka kap olyan gyógyszert, amely csoportba a szóban forgó szer is tartozik – mondta lapunknak Wittmann István professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. Mint kifejtette: sokan használják itthon is az említett gyógyszert, aminek eredményessége nagyon jól lemérhető, és nemcsak cukor- és testsúlycsökkentő hatásában. Az úgynevezett szemaglutid hatóanyagot tartalmazó szer mérsékli ugyanis az infarktus és a stroke, de még a vesebetegség romlásának a kockázatát is. „Jelentős gyógyszer ez a magyar cukorbeteg társadalom kezelésében és a világon is egyre szélesebb körben használják” – emelte ki. 

Fontos lenne az előírásszerű használat

Ami a gyógyszerellátási zavart illeti, Wittmann szerint nincs olyan nagy probléma, úgy látja ugyanis, hogy nem kell számolni azzal a kockázattal, hogy a betegek nem jutnak a gyógyszerhez. A hirtelen jött nagy népszerűségnek örvendő szer ugyanis egy többtagú gyógyszercsoport tagja, van szájon át szedhető alternatívája is, ami – mint a professzor fogalmazott – ugyanolyan hatékony, mint az injekciós változat, és bőségesen elérhető. Bár a cukorbetegek Wittmann szerint hozzá tudnak jutni a hatóanyaghoz,

Mint mondta, ő kizárólag a cukorbetegeknek írja fel, és mielőtt megtenné, részletesen ismerteti mellékhatásait és azt is, hogy mely betegségek esetén nem alkalmazható. „Ahhoz, hogy a szer a leghatékonyabb lehessen, az előírásoknak megfelelően kell használni, ezt pedig a szedése előtt meg kell tanítani a betegeknek” – hívta fel a figyelmet. Kérdésünkre, hogyan lehetséges, hogy nem cukorbetegek is hozzájutnak, azt felelte, hogy „direkt kihágásokról” nincsen információja, továbbá felszólította orvos kollégáit, ne írják fel nem cukorbetegeknek az orvosságot.  

A cukorbetegek érdekében az Európai Gyógyszerügynökség és az OGYÉI is lépett: közös felhívást fogalmaztak meg a szakemberek részére, amelyben együttműködésüket kérik egyrészt a betegek ellátási helyzetről történő tájékoztatásában, másrészt azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a kockázata annak, hogy Ozempic-készletük kimerül, biztonságosan állítsa át más hasonló terápiára, vagy megítélése alapján más megfelelő alternatív kezelésre. A betegeknek pedig azt javasolták, hogy mindenképpen időben keressék fel kezelőorvosukat, ha kimerülőben van a gyógyszerkészletük.

Émelygés, hasmenés, hányás, alacsony vércukorszint – ezek a mellékhatások a leggyakoribbak az Ozempic betegtájékoztatója szerint. Emellett a New York Times arról ír, hogy a szert fogyásra használók körében előfordult kiszáradás is, illetve a kilók nagyon hamar visszakúsztak azután, hogy a gyógyszert már nem használták. A lapnak nyilatkozó endokrinológus elmondta, hogy a gyógyszerről való leállás hatásai egy hét múlva már érzékelhetők is, a cukorbetegek homályos látást, fáradtságot, túlzott szomjúságot és vizeletürítést tapasztalhatnak, de fogékonyabbá válhatnak a gombás fertőzésekre is. Vagyis a fogyáshoz használt „doppingszer” tényleg úgy működik, mint egy doppingszer: a pillanatnyi gyors javulást hosszú kellemetlenség követi.

Nyitókép: CRISTINA PEDRAZZINI / SCIENCE PHOT / CPD / Science Photo Library via AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsui
2023. február 08. 17:52
Ez egy sunyi reklám. Ha a 2 típusú cukorbeteg tartja a diétát és mozog, akkor semmi szüksége nincs erre a vagyszerre. A gyártó és forgalmazó reklámérdekét tükrözi pl-ul az a duma is, hogy a "kilók nagyon hamar visszakúsztak azután, hogy a gyógyszert már nem használták". Amúgy miért is nem lehet leszabályozni azt, hogy CSAK a 2. típusú c.betegek jussanak hozzá?
Tuskó Hopkins
2023. február 08. 14:15
2-es tipusú cukorbeteg vagyok. Kaptam Ozempic-et a fogyás elősegítésére, de olyan epehólyag-gyulladást kaptam tőle, mint annak a rendje. Plusz iszonyat migrén, szörnyű rosszullét 5-6 napon át. Soha többé! Akár hasnyámirigy-gyulladás is lehet a következménye a gyógyszernek. Hogyan jutnak hozzá a nem betegek, számomra rejtély (persze, vannak elképzeléseim). De hivatalosan csak igazolt cukorbetegnek írják fel. Mindenkinek azt ajánlom, inkább saját erőből, egészséges étrend követésével fogyjon le. Azonnal abbahagytam a szert és saját akarattal fogytam és fogyok. Meg lehet csinálni.
NERbot
2023. február 08. 12:38
Én G. Fodor Gábor és Németh Szilárd aktképeket nézegetek fogyókúraként, garantáltan gátlólag hatnak az étvágyra.
Kybon
2023. február 08. 12:27
"részletesen ismerteti mellékhatásait" - Biztos, hogy NEM mindet...! Egyrészt. Másrészt manapság ha eszel egy virslit vagy egy túrórudit, a benne levő ipari vegyszerek házasságba léphetnek a 'csodálatos GYÓGYszer' vegyszereivel. Aztán meg jön a csodálkozás. (És persze az, hogy mindenki MÁS a hibás...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!