Megújult és ismét látogatható a Kinizsi-vár Nagyvázsonyban

2023. március 22. 16:13

Újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt a megújult, részben rekonstruált, valamint új elemekkel bővült nagyvázsonyi Kinizsi-vár. Fábry Szabolcs polgármestert kérdeztük!

2023. március 22. 16:13
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

A Balaton-felvidék és a Bakony vidékének egyik legjellegzetesebb vára a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, mely nevét a törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta. A falu közepén álló – 500 évnél is idősebb – vár leghíresebb gazdája a 15. század második felében az erődítményt külső tornyos védőfalakkal, palotaszárnnyal és kápolnával egészítette ki. Nevéhez fűződik a falu határában található pálos kolostor is, a barátokat a Fekete Sereg híres vezére telepítette Nagyvázsonyba.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ünnepélyes keretek közt adta át a Kinizsi-vár kulcsát Fábry Szabolcsnak Nagyvázsony polgármesterének március 16-án. Az átadón a tárcavezető megjegyezte, hogy Nagyvázsony részben a történelme, részben a fekvése révén meghatározó szerepet töltött be a térségben. Örvendetesnek nevezte, hogy megújulhatott a vár, és

ezzel esélyt kapott arra a település, hogy ott legyen a magyar kultúrtörténet jelenében is.

Navracsics rámutatott, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogram – amelyben 17 kastély és 12 vár újul meg –, ékes példája annak, hogy a múltat hogyan lehet a jövőn keresztül láttatni az informatikai megoldások segítségével.

A miniszter kijelentette, a kultúra a gazdaság motorjaként működve erősíti a térséget, amely Európa felé is meg tudja mutatni erősségeit, mint a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program résztvevője – fogalmazott Navracsics Tibor.

Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

„A Kinizsi-vár nemzetünk megmaradásának egyik szimbóluma”

Nagyvázsony polgármestere, Fábry Szabolcs a Mandinernek kijelentette, hogy a Kinizsi-vár nemcsak a település, hanem az egész magyarság életében egy fontos szerepet tölt be, hiszen „ha nagy történelmi távlatokban nézem, akkor a vár nemzetünk megmaradásának egyik szimbóluma, hiszen Kinizsi Pál a kenyérmezei csatával biztosította Erdély szabadságát arra az időre, amikor később belső országrészeket, többek között Nagyvázsonyt is megszállta a török”.

A polgármester ezután felidézte, hogy ezt a turisztikai látványosságot 1959 és 1960 között újították fel először. „A maga korában egy nagyon magas színvonalú látogatóteret hoztak itt létre. De mára már megváltoztak a turisztikai szokások, a felnőttek és a gyerekek egyaránt szereti kipróblni a korhű történelmi eszközöket, és szívesen öltik magukra az adott kor viseletét is.

Valamint ez a vár akkor tud hatékonyan működni, hogyha a legnagyobb melegben és a legnagyobb hidegben is tudja fogadni a vendégeket. Ezért temperált terek jöttek létre, illetve vizes blokk, amely eddig nem volt elérhető a várban. A megújult terek nemcsak a kulturális- és programturizmust, hanem a konferenciaturizmust és az élményprogramokat is előmozdítják majd. Már vannak megkeresések, de nekünk is vannak elképzeléseink” – sorolta Fábry Szabolcs.

A településvezető felidézte, hogy 2021-től a felújítási munkálatok során lehetővé tették, hogy az érdeklődők látogatást tegyenek a várban. „A látogatók egynegyede azért jött el, mert több negatívumot is olvasott az építkezés kapcsán, viszont százból több mint kilencven úgy távozott, hogy tetszett nekik, amit látott végül. De azért lehet tenni, hogy azokon az elemeken változtassunk, amely nem tetszik a közönségnek” – jegyezte meg Fábry.

Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

 

A polgármester szerint a látványon túl a beruházás fontos hozadéka, hogy több mint hetven ingatlan újult meg, amelyek zömébe olyan nagyvázsonyi származású vagy kötődésű családok költöztek, akiknél van már gyermek, de olyanok is akadnak köztük, akik most terveznek gyermeket vállalni. „Kijelenthető tehát, hogy nem egy üdülőfalu lesz a vár körül, hanem megtelik élettel. Van olyan utca, ahova már táblát tettek ki, hogy lassabban közlekedjenek az arra járók, mert tizenhat gyermek él ott” – ismertette.

A vállalkozások és civilek is látják a várban rejlő lehetőségeket

Mindemellett elhangzott, hogy a vár felújításának alapkőletételét követően pedig huszonkét vállalkozás jött létre vagy újult meg a településen. „Ezek pedig értelemszerűen új munkahelyet is teremtettek” – fűzte hozzá a településvezető, aki szerint az önkormányzatnak jelenleg az a felelőssége, hogy kitermeljék a vár fenntartásának költségeit, illetve a dolgozók bérét.

Fábry Szabolcs végül arról is szólt, hogy „már bombázzák” őket a különböző civil szervezetek megkeresésekkel, emellett a saját szervezeteikkel, többek között a Kinizsi-körrel és a lovasokkal ők maguk is szervezik a nyári programokat.

– jegyezte meg Nagyvázsony polgármestere.

Az átadáson a Hír TV stábja is jelen volt. Összeállításukat alább tekinthetik meg:

A Kinizsi-vár a beruházásnak köszönhetően egész évben színvonalas, élményalapú kikapcsolódást biztosít több mint 2300 négyzetméternyi felújított területen, ezzel is csökkentve a Balaton turisztikai régióra jellemző szezonalitást. „A nagyvázsonyi vár turisztikai célú fejlesztése” című projekt (GINOP-7.1.1-15-2017-00031) 1,6 milliárd forint európai uniós forrásból valósult meg.

című projekt (GINOP-7.1.1-15-2017-00031) 1,6 milliárd forint európai uniós forrásból valósult meg.

 Nyitókép és belső képek: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

***

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz64
2023. április 15. 00:47
Alig vártam a megnyitást , hisz amint beharangozták, hogy átadtáj, természetesen átverés volt. De, hogy nem a nagyközönségnek, az biztos. Most végre bejutottunk. De minek is? Méreg drága belépődíj ellenében: - a közlekedés balesetveszélyes!!! - a felújítás nem felel meg a mai kor elvárásainak, hiszen ilyen szedett-vedett slendrián munkát ritkán látni. - a kiállításnak csúfolt kiállított írások logikátlanul összecsapott, sok esetben hiányos - egy zagyva semmi látnivaló , de minden helyiségbe 1-2 teremőr nem tudni mit őriz. Egy nyugdíjas belépő 2600 ft a semmire. Nemutolsó sorban: hova és mire költöttek közel 1,5 milliárd forintot??? Ki ezért a felelős?
Lauder Stenonis..
2023. március 22. 19:40
Így elbaszni egy várat az egészen felháborító.
rr1978
2023. március 22. 18:17
A bővítés (felújítás) egy része borzalmasra sikerült, mintha a panellakásom megérkezett volna a középkorba. Nem a felújítás a gond, hanem annak ízléstelensége. Nem tűnt fel senkinek a tervezéskor?!
Akitlosz
2023. március 22. 17:39
Nem tetszik. A belseje inkább modern vidámparknak tűnik és nem középkori várnak. A korhű állapot lenne érdekes. Ilyen kirakati dolgokat meg máshol is el lehetne helyezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!