Az ENSZ Közgyűlés elnöke és Vörösmarty leszármazottja – tiszteletbeli doktorokat avattak az NKE-n

2023. március 31. 09:47

Kőrösi Csaba az OWG társelnöke, Charles J. Vörösmarty pedig a City University of New York egyik kutatóközpontját vezeti.

2023. március 31. 09:47
null

Átadták a tiszteletbeli doktori címeket (doctor honoris causa) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépületében – írta meg az NKE hivatalos weboldala. Charles J. Vörösmartynak és Kőrösi Csabának adományoztak díszdoktori címet.

Köszöntőjében Deli Gergely rektor elmondta: mindkét új díszdoktor olyan szakterületen alkotott maradandót, amelyek terén az NKE is stratégiai célokat jelölt ki. Beszédében hangsúlyozta az elmélet, a gyakorlati ismeretek, valamint az élményszerű tudásátadás fontosságát.

– fogalmazott a rektor.

Charles J. Vörösmarty és Kőrösi Csaba is az NKE Víztudományi Kara (VTK) dékánjának javaslatára kapta meg a tiszteletbeli doktori címet az egyetem Szenátusától.

Charles J. Vörösmarty: Egymásra vagyunk utalva

Charles J. Vörösmarty laudációjában elmondta Szöllősi-Nagy András, a VTK egyetemi tanára, hogy a jelenleg a City University of New York egyik kutatóközpontját vezető Vörösmarty professzor 1991 óta foglalkozik a földtani rendszerekkel. Dolgozott az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjában, az ENSZ Vízügyi Programjában

és több NASA-programban is.

Ezek célja a Föld – azon belül a sérülékeny sarkvidéki területek – működésének jobb megértése volt. Az elmúlt évtizedekben a vízkörforgás és a globális hidrológiai adatkészletek modellezésében mélyedt el, számtalan szakcikket publikált.

Charles J. Vörösmarty Erdős és az antropocén kor című székfoglaló előadását Erdős Pál, magyar származású matematikus és az általa Erdős-számnak nevezett fogalom bemutatásával kezdte. Utóbbi azt takarja, hogy egy adott tudós publikálást tekintve milyen messze – hány „kézfogásnyira”, azaz közös publikációnyira – van Erdős Páltól. E megközelítés nyomán fejtette ki a professzor a Földön élő fajok egymásrautaltságát. A Nagy Gyorsulásnak nevezett jelenségről szólva elmondta: az az ember által előidézett, hosszú távú hatásokat jelöli, amelyek egy új geológiai korszakot, az antropocént határozzák meg. E hatások pedig – legyen szó a klímaváltozásról, az óceánok elsavasodásáról vagy az édesvízkészletek fogyásáról – mind-mind összefüggenek.

Kőrösi Csaba: A nagy gyorsulás

Kőrösi Csaba laudációjában elmondta Zlinszky János egyetemi docens, hogy „a sikeres munkával kivívott személyes tekintélyt mi sem mutatja jobban, mint hogy a Fenntartható Fejlődés világkonferenciát követően Kőrösi Csabát a tagállamok a Fenntartható Fejlesztési Célrendszer megalkotásával megbízott ENSZ Nyílt Munkacsoport, az OWG társelnökévé választották. A jelenleg érvényes, 2030-ig szóló globális fenntartható fejlesztési célrendszer ennek a kétéves, megfeszített munkának az eredménye.”

Ezt követte Kőrösi Csaba székfoglaló előadása, amelyben a Nagy Gyorsulással kapcsolatos célokról és kihívásokról szólt.

A paradigmaváltást nehezítő trendek között említette az élelmiszerellátás és a tiszta energiához való hozzáférés nehézségeit,

a teljes foglalkoztatottság elérésének akadályait, a városi nyomornegyedekben élők számának emelkedését és a tengeri élővilág hanyatlását. A transzformációt a háborúk is hátráltatják, figyelmeztetett. Komoly gondot jelent az energia- és adósságválság, valamint a gyorsuló klímaváltozás.  Némi optimizmusra a technológia dinamikus növekedése adhat okot.

Nyitókép: NKE

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
390 ft
2023. március 31. 14:36
Gréta Bűnberg nevét nem látom a listán.
Paskai
2023. március 31. 12:12
Charles? Ha ezt Michael látná...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!