Óriás akkumulátorgyártó jöhet Magyarországra

2023. május 17. 16:34

A világ egyik legnagyobb távol-keleti akkugyártója tervezi, hogy hazánkon keresztül lépne be az uniós piacra.

2023. május 17. 16:34
null

Aktívan készül a Sunwoda az európai piacra való belépésre, egyebek mellett Magyarországon akkumulátorgyár építését tervezi – ez is olvasható abban a közleményben, amely a napokban járta be a nemzetközi szaksajtót és a távol-keleti médiát is. Azt nem részletezi, hogy hazánkban pontosan hol lenne a helyszín – írta meg a Világgazdaság.

A portál szerint a közlemény eredetileg arról szólt, hogy a kínai Sunwoda Electronics Ltd. együttműködési megállapodást írt alá az SK ie technology nevű céggel, amely egyébként a nálunk már gyártókapacitással rendelkező dél-koreai SK csoport leányvállalata.

Az 1997-ben alapított Sunwoda 2008-ban kezdte meg EV akkumulátorokkal kapcsolatos tevékenységét. A 2022-es kutatások szerint piaci részesedését tekintve a 9. legnagyobb EV akkumulátorgyártó a világpiacon és az 5. Kínában. Tavaly a SIX svájci tőzsdére lépett, és a vállalat aktívan készül az európai piacra való belépésre, a tervek között szerepel egy magyarországi akkumulátorgyár építése is. Jelenleg évi 40 GWh akkumulátorgyártási kapacitással rendelkezik, és 2025-re 138 GWh-ra tervezi növelni a kapacitását.

Nyitókép: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 18. 08:38
Hatalmas boldogság..:)
Gake
2023. május 18. 07:08
Nem baj lipsikék, majd, ha ti nyertek leállítjátok az összes akkugyárat és ezzel az elektromos autózásnak is véget vettek, mert akkora már másfajta nem lesz. Innentől kezdve gondolkodjatok el a szentgotthárdi kaszagyár újranyitásáról mert azt is ti zárattátok be. Amúgy akkora kapa és kasza nagy mennyiségben kell majd ahhoz, hogy a ti kormányotok alatt megélhessenek az emberek.
imasi
2023. május 18. 03:06
A fraciáknál már tilos autót mosni, kertet locsoni, de akkugyát mehet. https://naphire.hu/cikk/franciaorszag-aszaly-vizhiany-intezkedes
imasi
2023. május 18. 02:13
https://t.me/akkugyarSTOP/2538
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!