Egy hét eső után 30 fok – hová tűnt a tavasz?

2023. május 22. 20:58

A május közepi tartós esőzések után az elmúlt hétvégére berobbant a nyárias időjárás, de a hőmérsékleti rekordokat még csak meg sem közelítettük.

2023. május 22. 20:58
null

A májusi átlagos csapadékmennyiség hazánkban 1991 és 2020 között 60-70 milliméter között alakult, ehhez képest idén az elmúlt egy hónapban – április 22. és május 21. között – voltak olyan térségei az országnak, jellemzően a Dél-Dunántúlon, ahol ennek csaknem a duplája hullott le. Összességében az látszik, hogy hazánk egy jelentős részén két hét alatt esett le a havi csapadékmennyiség. A rengeteg eső miatt több folyónkon is árhullám vonult le, így például a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, az északi országrészben pedig a Dunától keletre pedig a Sajón, a Zagyván és a Tarnán is.

A hétvégén viszont már nyárias volt az időjárás

Míg tehát a múlt hét csütörtökön még esőkabátok, esernyők uralták az utcaképet, pénteken, szombaton és vasárnap már előkerültek a rövidnadrágok és a nyári ruhadarabok, szinte berobbant a nyár. A hőmérsékleti maximumtérkép szerint

vasárnap több helyen megközelítette, sőt például Kecelen át is lépte a 30 Celsius-fokot a hőmérséklet.

Eltűnt a tavasz?

Ám mielőtt azt gondolnánk, hogy a tavasz mint évszak eltűnőben van, érdemes ránézni a meteorológiai statisztikákra, amelyekből kiderül: több mint száz évvel ezelőtt, 1920-ban május 21-én 35 fokot mértek Egerben. De a május szélsőségességét jól jelzi, hogy 1952-ben ugyanezen a napon Pécsen fagyott, –2,6 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Az azonban igaz, hogy e kilengések ellenére egyre melegebbek a tavaszok: a múlt század eleje óta a tavaszok középhőmérsékleteinek átlaga több mint egy fokot emelkedett. De hogy megnyugtassuk a megállíthatatlan felmelegedés és a tavasz eltűnése miatt aggódókat: 2022 tavasza az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a megszokottnál kissé hűvösebb volt, bár nem a májusnak köszönhetően, mert az 1,3 Celsius-fokkal melegebb volt az átlagosnál. Az április viszont jelentősen, 2 fokkal elmaradt a szokásostól.

Ilyen idő várható a folytatásban

A Köpönyeg előrejelzése szerint május hátralévő napjaiban is kellemes, többnyire 25 fok fölötti hőmérséklet várható. A kora nyarat idéző időjárás és napsütés mellett azonban szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2023. május 23. 06:26
Klíma válság.. Klíma változás!
Házam Hazája
2023. május 23. 01:13
A víz másodlagos! (sőt: nagyító effekt) Árnyék legyen, ahova be lehet ülni.
Autofocus
2023. május 23. 00:41
Éljen a Mandi Napicsaj(ok) bikini rovat. Jelentkezek rovatvezetőnek.
MayorAnna 03
2023. május 23. 00:11
Az egy életélmény lett volna sokaknak. Kizárólag szándék kérdése. Lehet, a mostani háború ára fedezné is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!