Magyarországon nincsen sajtószabadság – ezt onnan lehet tudni, hogy Munk Veronika megmondta

2023. május 04. 05:30

A Global Assembly nevű rendezvényt beharangozó német lap szerint a sajtószabadságot fenyegető veszélyek formái nagyon különbözőek. Hazánk a Telex-alapító újságírónő nézetében a harmadik kategóriába esik.

2023. május 04. 05:30
null

Alejandra Ancheita mexikói emberi jogi ügyvéd és publicista, Lina Attalah, egy egyiptomi hírportál alapítója, Jekatyerina Martynova, egy fiatal orosz száműzött nő, független internetes újság szerkesztője és Munk Veronika, egy kormánykritikus magyar újságírónő részt vesznek a Frankfurtban megrendezésre kerülő Global Assembly nevű rendezvényen, ahol lehetőségük lesz megosztani tapasztalataikat – írta meg a Frankfurter Rundschau.

A négy újságírónőben van egy közös tényező:

jelentős bátorságot kell összeszedniük ahhoz, hogy megvédjék a véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető jogot.

A veszélyek formái

A lap szerint ugyanis a sajtószabadságot fenyegető veszélyek formái nagyon különbözőek. Ennek megfelelően nagyjából négy kategóriába sorolhatók. Az első kategóriába tartozik a független újságírás elleni nyílt, szisztematikus harc, amelyet az autoriter rezsimek folytatnak. Ezek közé sorolhatóak a következő tények: „terrorellenes törvények”, amelyek szándékosan gyanúba keverik az eltérő véleményeket, a média bezárása megkérdőjelezhető ürügyekkel, önkényes letartóztatások. Erre példaként hozható Egyiptom.

A második kategóriába leginkább Mexikó tartozik, ahol hivatalosan sajtószabadság van, sőt, még törvény is védi az újságírókat az üldöztetéstől. A valóságban azonban a médiában dolgozók életét nagyobb veszély fenyegeti, mint bárhol máshol.

A harmadik kategória az, amit Munk Veronika Magyarországon tapasztal.

Ott Orbán Viktor a média nagy részét politikájának engedelmes reklámügynökségévé tette. Nem megfélemlítéssel és erőszakkal, hanem a kapitalizmus eszközeivel, az ő „illiberális demokráciájának” álcája mögé bújtatva: a média nagy része ma már az Orbánhoz közel álló gazdag üzletemberek ellenőrzése alatt áll.

A negyedik kategória szintén a gazdasági körülményekhez kapcsolódik, és Németországban is tapasztalható.

A média, különösen a nyomtatott sajtó, magánvállalkozásként szerveződik Németországban és máshol is. Ezt az állami befolyástól való függetlenség garanciájaként lehet ünnepelni, ugyanakkor függőségnek is tekinthető, ha az újságírói kompetencia biztosítása a profitszerzés kapitalista elsőbbségétől függ.

Nyitókép forrása: Youtube

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 04. 15:49
Tehát senki nem verte meg őket itthon, még akkor sem, amikor rendőrre támadtak. Amúgy Németország egy csodás hely, mert ott nem a hatalomnak vannak gazdag üzletemberei, hanem az üzletembereknek van hatalma/politikusai. Nem baj Vera, te akkor vagy független, ha a családodtól, hazádtól, kenyéradódtól és a világnézetedtől, hitetdtől és a tényektől is független lehetsz. Csak légyszi ezt ne várd másoktól.
johann07
2023. május 04. 15:29
Ha mögmondta,mögmondta. Pista bácsi szerint. Oszt jó' van no.
Agricola
2023. május 04. 14:45
A Frankfurter Rundschau cikkéhez egyik hozzászóló véleménye: Örömmel fogadom a felvetést, és csodálkozom, hogy a sajtószabadság miért csak azt jelenti, hogy a lapszerkesztők bármikor megírhatják véleményüket, míg az alulról érkező olvasói hangok csak pártfogó engedményként járnak, és törölhetők bármikor. Vagy ez most a rettegett összeesküvés-elmélet?
Krupp Skya
2023. május 04. 10:42
Ráadásul Orbán a harmadik világháborútok kitörését veszélyeztető egyén. Remélem sikerül kitörnötök a harmadik világháborút, jó úton haladtok le felé a szakadékba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!