Májusi eső aranyat ér – de mire számít idén a magyar mezőgazdaság?

2023. május 19. 16:47

A tavalyi évvel ellentétben most rengeteg csapadék hullott Magyarországon. Milyen termésre számíthatunk idén? Nem árt-e ez a rengeteg csapadék a növényeknek? Megúszhatjuk az aszályt? Szakértőt kérdeztünk!

2023. május 19. 16:47
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„A tavalyi év történelmi, aszályos év volt, és azt gondolom, hogy a gazdálkodók többsége megtanulta, hogy bármennyi eső esik, ne panaszkodjanak” – mondja Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke, akit azzal a kérdéssel kerestünk meg, hogy a májusi eső aranyat ér, de ennyi is?

Idén májusban a havi átlagot jelentősen meghaladó mennyiségű csapadék esett az egész országban. A zivatargócok egyes helyeken eróziót vagy helyi áradásokat okoztak, de ahol nem voltam ilyen nagyobb zivatarok, csak csendes eső, ott az kimondottan jót tett a növénytermesztésnek – fogalmaz a szakértő.

Mint rámutat: a talajok vízkészlete jelenleg teljesen fel van töltve, ám még mindig érzékelhető a tavalyi év extrém szárazsága, hiszen a patakok és források nem áradtak meg, ami azért van, mert a talaj képes elnyelni a vizet. Mindezekből arra következtethetünk, hogy

az idei év a betakarítás szempontjából ígéretesnek tűnik,

Csáki szerint valószínűleg kimagasló termés várható. Hozzátette ugyanakkor, hogy bármi előfordulhat, ahogy a gazdák szokták mondani, „azért még sokat kell kint aludnia annak a gabonának”.

Van-e esély elkerülni az aszályt?

A tavalyi év rendhagyó volt – mondja az agrárkamara nógrádi elnöke, hiszen már a téli időszakban sem tudtak vízzel feltöltődni a talajok, mivel nem volt téli csapadék. Emiatt a növények a forró meleg nyarat, illetve a tavaszt úgy kellett, hogy átvészeljék, hogy a talajoknak nem volt igazán nedvességtartalma.

Az idei év annyiban lesz más, hogy a mostani sok esőnek köszönhetően a talajok pufferkészletéből az őszi gabonák már egészen biztosan jó eredménnyel fognak zárni. Jó hír, hogy nemcsak az őszi betakarítású növények, de

az erdők is profitálnak majd a csapadékból.

Ha a következő időszak száraz is lesz, nem kell arra számítani, ami tavaly megtörtént, hogy komplett déli fekvésű erdők száradnak ki.

Egy-egy intenzív csapadék okozhat áradást, amikor ennyire fel vannak töltve a talajok vízzel, de megnyugtat: az időjárás-jelentés szerint most valamelyest szárazabb idő következik, így erre kevéssé kell számítani.

Most kezdenek virágba borulni az akácosok: arra a kérdésünkre, hogyan hatott az eső az akácnak, és lesz-e vajon idén akácméz, azt válaszolja, hogy nagyon sok tényező kedvező együtt állása szükséges a jó mézeléshez, és az akác sokszor okozott már meglepetést a méhésznek. Mindezekkel együtt, ha most egy 20-25 fokos hőmérséklet, nem túl perzselő meleg jön, akkor lehet ebből egy nagyon jó akácos évünk is.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. május 22. 10:09
Az aranyat nem lehet megenni. Az arany ár-, vagy belvízzé is át tud alakulni.
USsange
2023. május 19. 22:06
Olyan év még nem volt, hogy valamiért ne sírnának a mezőgazdászok... :) Sok eső, kevés eső, fagyás, nagy szél, UV sugárzás, kevés munkaerő, drága munkaerő, kártevők elszaporodtak, kártevők nem fagytak meg, kevés hó esett, sok hó esett, nem lehet rámenni a földre, drága a gázolaj, és még hosszan sorolhatnám... :)
Akitlosz
2023. május 19. 18:24
A szakértő tudja, azt, amit józan paraszti ésszel bárki, csak az újságírók nem.
Akitlosz
2023. május 19. 18:19
"mire számít idén a magyar mezőgazdaság?" Ukrán búzára, spanyol fűszerpaprikára, lengyel almára, egyiptomi dinnyére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!