Tényleg akkumulátorgyár-nagyhatalom lehetünk: újabb óriásvállalatnál került képbe Magyarország

2023. május 22. 15:00

Magyarország is azon lehetséges célországok között van, ahol akkumulátorgyárat építene a Volkswagen-konszern.

2023. május 22. 15:00
null

„Nem született még döntés a Volkswagennél, ugyanakkor az is igaz, hogy Magyarország is a lehetséges célországok között van, mint egy ilyen kaliberű beruházás leendő telephelye” – ezt nyilatkozta Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja az Indexnek. A cikk szerint a Volkswagen-konszern – amelynek az Audi Hungaria a központi motorszállítója – saját maga építene akkumulátorgyárakat, nem pedig vásárolná a cellákat, így a kereslet felfutásához ütemezett időzítéssel hat gigaüzemet tervez felhúzni.

A győri ellenzék tiltakozik

Les Zoltán arról nem beszélt az interjúban, hogy Magyarországon mely helyszínek jöhetnek szóba,

a győri ellenzék azonban azt feltételezi, hogy a város az egyik lehetséges célpont.

Olyannyira így gondolják – és tiltakoznak ellene –, hogy népszavazást is akarnak a kérdésben.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatósági elnöke márciusi sajtótájékoztatóján azokra a kérdésekre, melyek szerint épül-e akkumulátorgyár a Győrhöz tartozó Győrszentivánon, azt felelte: az Audi nem akar akkumulátorcellákat gyártó üzemet építeni. A Győr+ tudósítása szerint az üzletember azt mondta, az Audikba kerülő akkumulátorok beszerzéséről a Volkswagen-konszern gondoskodik, amely valóban felvetette, hogy négy ország – köztük Magyarország – közül az egyikben érdemes volna telephelyet kijelölni erre a célra. „Azzal az elképzeléssel, hogy jelöljenek ki megfelelő ipari helyszínt, én is egyetértek” – hangsúlyozta az ügyvezető, hozzátéve ugyanakkor, hogy döntés nem született, annyit tudnak, hogy a következő ilyen gyár Kanadában létesül. Hogy ezt követően milyen elképzelés érvényesül, azt nem tudja, közölte Dintner.

Úton az akkunagyhatalmi státusz felé

Az elmúlt hónapokban a Mandiner is több alkalommal foglalkozott a hazai akkugyártás sok vitát kiváltó kérdésével. A kormány álláspontja világos: a közlekedés elektrifikációja, az elektromos autók terjedése miatt nem lehet kimaradni az akkugyárépítési versenyből, Magyarországnak élen kell járnia a járműipari innovációban. Az ellenzék viszont környezetvédelmi okokból élesen tiltakozik az ilyen beruházások ellen.

A leghangosabban bíráló LMP szerint például „nem szabad a vízkincsünket az akkumulátorgyárakra fordítani, miközben az ország éghajlatát egyre aszályosabbá teszi a klímaváltozás”.

Idehaza jelenleg Debrecenben zajlik óriási – a világméretekben is hatalmas – akkugyárépítés: a város mellett a kínai CATL épít hatalmas üzemet – szintén nem kis viták közepette.

Debrecen mellett Göd és Komárom számít ma a hazai akku-előállítás fellegvárának,

de akkuipari beszállítók szerte az országban működnek. Debrecen esetében Papp László a napokban világossá tette: a városban nem épül az eddig bejelentett kettőnél több akkumulátorgyár, már csak azért sem, mert – mint mondta az ATV-ben – elfogytak az ipari területek.

Arról, hogy Franciaországban és Németországban az ilyen beruházásokat hogyan fogadják, itt és itt írtunk részletesen.

Nyitókép: Jens Schlueter/AFP

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 23. 14:03
Ne feledjük, hogy a sötétzöldek szerint az ember a legföbb környezetszennyző tényező és emaitt jobb lenne ha úgy ahogy van eltűnne. Ami miatt nem akarnak még mindenkit nyíltan kiírtani, hogy az is túl nagy kibocsátással járna.
Hangillat
2023. május 22. 21:22
Ellenzéki független kézujj szándékosan odatartva a bringához: Ujujuj, a fake news, a fék nyúz! Felkapják a vizet, nem lesz víz! A befektető több rétegű elemzés után dönt, akár a gyártó, ami az adott ország jogi, környezeti stb. körülményére készít végleges megvalósíthatósági tervet az összes szakhatósággal. Ám jön Félredeforminformáló Üresség fejeket megtöltendő félelemmel. Úgy tűnik gurul erre is némi pénz a jajoncoknak.
6.sztrovacsek
2023. május 22. 20:35
Há' ja, akkumulátorgyártó nagyhatalom lehetünk. Rákosi anno a vas és acél országáról álmodott. Ahhoz sem volt semmink. Se nyersanyagunk, se technológiánk, se szakemberünk, se pénzünk, se gyártó kapacitásunk, se semmink. Ehhez sincs.
LipcsiSzopato
2023. május 22. 19:50
UuUUUU UUuu új lipcsik inkarnálódtak erre a cikre?!?!?!? mi a faszom van libkorcs gyenderek?!?!?!?!? begurultak a dollárok? vagy mi a faszom van?!?!?!?! gyeretek csak gyertek szopatni magatokat korcsok gyertek!!!! a kurva jakobínus anyátokat!!! román niggerek gyertek!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!