Jeszenszky Géza: Az amerikai nagykövettől kellene megkérdezni, hogy mik a kifogásai

2023. augusztus 09. 21:46

Az egykori diplomata felidézte, hogy az ő célja mindig is az volt, hogy „minden országgal a lehető legjobb viszony legyen”.

2023. augusztus 09. 21:46
null

 Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter, amerikai nagykövet volt a Hír TV Napi aktuális című műsorának vendége, aki kifejtette véleményét az amerikai vízumszankcióval kapcsolatban. A műsorvezető felidézte, hogy Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy irreális elvárás az Egyesült Államok részéről, hogy Magyarország adja ki 900 ezer határontúli magyar állampolgár adatait. A miniszterhelyettes szerint a magyar kormány éveken át arra törekedett, hogy valami megoldást találjon a felvetődő kérdések ügyében. Az amerikai vízumszankció ügyében aktív és egykori politikusok is megszólaltak – hangzott el.

Jeszenszky Géza elmondta, hogy maximálisan egyetért Rétvári Bencével, aki szerint irreális az Amerikai Egyesült Államok kérése. 

Az egykori washingtoni nagykövet szerint célravezető lenne, ha le tudnák ültetni egy asztalhoz a jelenlegi amerikai magyar nagykövetet és a magyar parlamenti képviselőt, hogy mindkét fél elmondhassa a saját véleményét.

Az egykori diplomata felidézte, hogy az ő „célja mindig is az volt, hogy minden országgal a lehető legjobb viszony legyen. Azokkal, akikkel ellentétesek az érdekeink, azokkal is udvarias hangnemben kommunikáljunk”.

Jeszenszky Géza szerint az országok közötti kapcsolatokban előfordulnak „politikai bosszúk”. Példaként a kijelölt ukrán nagykövet, Fegyir Sándor kinevezését hozta, akit véleménye szerint „elég sokáig megvárattak”. Kijelentette, „a jóhiszeműség és a jóindulat mindig eredményesebb”.

A volt washingtoni nagykövet szerint az amerikai nagykövettől kellene megkérdezni, hogy mik a kifogásai, konkrét esetekkel alátámasztva, „hogy kik kerültek be alaptalanul, és ez milyen veszélyekkel jár. (...) 

Az az elvárás, hogy a nyilvánosság szembesüljön a különböző álláspontokkal”

 – hangsúlyozta Jeszenszky.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. augusztus 22. 19:13
Ott kell állandóan a fair play-re hivatkozni, ahol nem az a természetes. Ott kell állandóan a rasszizmust elítélni, ahol nem az elítélése a természetes. Ott kell állandóan a másság elfogadását propagálni, ahol a másság elfogadása nem természetes. Magyarországon a másság elfogadása és a rasszizmus elítélése magától értődő és értetlenül állunk az előtt, hogy ez miért téma. /Érett személyiségű felnőtt emberekről van szó./ A nyilvánvaló, természetes, magától értetődő dolgoknak nincs információ, illetve hír értéke, azokról nem, vagy ritkán beszélünk.
tapir32
2023. augusztus 22. 19:13
Egy nagykövetnek nem lehetnek kifogásai egy másik ország politikáját illetően. A kormányának is csak olyan kérdésekben lehet szava, amelyek az ő országukat it érintik. A konzervatív gondolat szerves fejlődés eredménye és megtartotta kapcsolatát a kultúrával és a kultusszal. A konzervatív gondolat jelenti a fejlődést, a kultúrát és a jövőt. Jobboldali és konzervatív mindaz, amivel szemben a baloldal létrejött. Egy ellen-mozgalom szükségképpen foglya marad annak, ami ellen támad! Tkp. baloldalon nem kultúra, hanem kultúra ellenesség van! A kultúra eredendően jobboldali és konzervatív! Baloldalon csak ideológiák vannak!
catalina11
2023. augusztus 19. 14:56
Jeszenszky Géza egy békepap..
KBA98
2023. augusztus 10. 17:07
Reggel hallgattam késülődés közben! Szégyen, hogy Zsoltnak ilyen apja van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!