Mellőzi a rímeket

2023. október 12. 17:16

Parti Nagy Lajos csupán a humanista szemkilövetőtől fogadta el a Kossuth-díjat 2007-ben.

2023. október 12. 17:16
PARTI NAGY Lajos
Pilhál György
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Közéleti versek helyett újabban éles közéleti tárcákat ír a most hetvenéves Parti Nagy Lajos költő, mert – egy interjújából idézek –: »tele van a tököm« (a Fidesz-kormányzattal – P. Gy.). »Azt hiszem, e maffiaállam nem Magyarország belügyeként fog megdőlni, és abból majd jól nem lehet kijönni – véli. – Ezt a rezsimet nagyon megszívta Magyarország«. Parti Nagy szerint lehet ugyan okokat, felelősöket keresni, de minél színesebb és rikítóbb a NER-valóság, illetve a NER-jövő, annál sötétebb lesz. »A nyilvánosság túlnyomó része katonásan, rezzenéstelenül szolgálja az Orbán-diktatúrát. Van pénz, hogy ezt a goebbelsé­riát nyomassák, egyre intenzívebben.«

Költőnk viszont ellenáll. Ő csupán a humanista szemkilövetőtől fogadta el a Kossuth-díjat 2007-ben. Régről tudjuk, hogy Parti Nagy nincs kibékülve a Fidesz-kormányzattal. Nézete szerint Orbán Viktort szolgálni durvább, mint annak idején Rákosi vagy Kádár talpát nyalni, jóllehet most nincs az a csonttörő kényszer, ami a kommunista évtizedek hivatalnokait nyomorította. A hely és a kor, melyben élünk, nem a fekete ablakos, éjszaka halálba fuvarozó kocsik világa, ezért nem nő elégséges mértékűvé a feszültség egy általános ellenálláshoz, ám – figyeljünk erősen! – »a nyitott országhatárok, a szabad választások és az ellenzéki médiumok léte pont annyira finomít a nyomáson, hogy ne robbanhasson ki«. Értsd: mindezek csupán olcsó Orbán-trükkök.

»Alkohol helyett jó lenne néha elszívni egy füves cigarettát« – sóhajt a koszorús költő, aki jó múltkor, mellőzve a rímeket, azt is kijelentette: bízik benne, hogy lesz még Magyarországnak LMBTQ-miniszterelnöke.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. október 18. 23:22
A füves cigaretta az nem gyerekjáték, nagyon erős démon lakozik benne, aki el is bánik az emberrel. Költőknek persze az én rendszeremben versírás szempontjából államilag járna heti 1 spangli az Írószövetség és a JAK tagjainak, és egy hét diliház álpaciens vendégként , az ihlet szempontjából egy diliház aurája mindenképp inspiráció.
ProletarFC
2023. október 18. 23:06
Parti Nagy Lajos költői nagysága vitathatatlan, az Esti Kréta c. kötete egy időben, amíg nem jöttek a bíróásgi végrehajtók és más büzló ügyvédbűnözők, cyberbullying paktányok elő a pöcegödörből ellenem, még tudtam lapozgatni, akkor még érdemes volt Magyarországon élni. Ez a mennyország végetért és egy másik törétnet kezdődik. Én meg tudom érteni magyar költőtársamat, hiszen utcákat neveznek el róluk majd posztumusz elsimerve nagyságukat, és önön halhatatlanságuk emlékművét építik míg élnek, a költőkkel szemben mindenkinek kussolnia kellene, hiszen maga Hamvas Béla mondotta, hogy a költő a Temenosz lángjának az őrzője, ergo az egyetlen még megmaradt szakárlis személy aki nem hagyta el a helyét ebbe az egész felfordult világrendetlenségben és turbában.
ProletarFC
2023. október 18. 22:59
Meg tudom érteni, ha költőként amúgy teljes társadalmi empátiára ítéltetve a konklúzió alpári és indulatos, ez nem a költőt minősíti, hanem azt a fajta szociáldarwinizmust ami ennek a rendszernek a súlyos velejárója. A leépülés nem a káromkodásál kezdődik, hanem amikor az ostoba szociáldarwinista elvtelenség felüti a fejét a társadalomban, de ezért a teljes rendszerváltás a felelős, a kapitalizmus és személy szerint nem Orbán Viktor és pártja vagy az ellenzék, mindegyik kiszolgálja azt a buta elvtelenséget, hogy mindenki a saját szerencséjének a pogácsa, és "hulljon a férgese".
KILÓ
2023. október 13. 16:22
Durva, hogy egy amúgy nem egész életében egyszerű fizikai munkát végző ember, hogy tud már 70 éves korára szellemileg ennyire leépülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!