Van még egy dolog, amit Karácsonyék teljesen lezüllesztettek, mégsem esik róla sok szó

2023. október 13. 09:07

Tarlós heti rendszerességgel csinálta, 2019 után azonban elfogyott a lendület.

2023. október 13. 09:07
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Épp négy évvel ezelőtt, 2019. október 13-án nyerte meg Tarlós Istvánnal szemben a főpolgármester-választást Karácsony Gergely. Ennek apropóján a Mandiner az évfordulót az egykori ígéretekkel való szembesítéssel és értékeléssel „ünnepli”.

*

Tarlós István a Kormányinfó mintájára kéthetente tartott úgynevezett Budapestinfót, amelyen az újságírók szabadon kérdezhették különböző témákban a korábbi főpolgármestert. A sajtótájékoztatókat mindig nagy felhajtás övezte, hiszen a konfliktusokat nem kerülő Tarlós rendre kielégítette az erős címekre vágyó sajtómunkatársak igényeit.  Ezek a performanszok nem egyszer több órán át tartottak, hogy az összes újságíró is fel tudja tenni a kérdéseit. 

Karácsony Gergely 2019-es megválasztása után letett arról, hogy hasonló sajtótájékoztatókat tartson; az új budapesti vezetés abban hisz, hogy elég a Facebook-oldalára posztolni és abban elmagyarázni a narratívát, ráadásul így mentesülni lehet az esetleges kellemetlen kérdésektől. 

A '19-es önkormányzati választás után pár hónappal a Magyar Nemzet megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt: azt akarták megtudni, hogy vajon Karácsony Gergely követi-e Tarlós István példáját, tart-e majd Budapestinfókat. Az új budapesti vezetés azonban csak annyit reagált, hogy „a főpolgármester eddig is rendszeresen tájékoztatta a közvéleményt a döntéseiről, elképzeléseiről, ezután is így tesz majd”. Mi sem mutatja jobban, hogyan viszonyul Karácsony stábja a sajtóhoz, mint hogy az elmúlt négy évben tartott sajtótájékoztatókon rendszerint csak egy-két kérdést engedélyeznek feltenni a főpolgármesternek. 

Miután a főpolgármester nem tartott igényt a rendszeres sajtótájékoztatókra, Fürjes Balázs akkori államtitkár beszélt arról, hogy a kormány fogja ezeket tartani a jövőben budapesti ügyekről. Erre Karácsony Gergely úgy reagált (természetesen a Facebookon, nem a sajtó előtt), hogy 

a Budapest név használatához persze engedélyt kell kérniük tőlem a hatályos szabályok szerint, ha elküldik a kérelmet, érdemben megfontolom majd”.

Mivel a Mandinernél is rendszeresen foglalkozunk Budapest ügyeivel, heti több email-t is írunk a [email protected] levelezési címre, az utóbbi hónapokban azonban már válaszra sem igazán méltatnak minket. Utoljára szeptember végén kerestük (sikertelenül) Karácsonyékat, azt tudakolva tőlük, hogy a Zöld Budapest program keretében az elmúlt négy évben hány közkutat sikerült létesíteni.

Utoljára májusban érkezett válasz Simon Andrástól, volt televíziós műsorvezetőtől, Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt sajtófőnökétől, aki azóta már a Városházán tevékenykedik, de ő is csak a fővárosi vezetés közleményét csatolta át egy másik témában.

Még a koronavírus-járvány legnagyobb tombolása során Orbán Viktor tartott egy nagy sajtótájékoztatót, ahol a magyar és nemzetközi sajtó képviselőinek több órán keresztül válaszolt; aznap portálunk levelet írt a főpolgármesteri hivatalnak, hogy ők mikor tartanak nyílt, jelenléti sajtótájékoztatót, de persze a választ azóta is (hiába) várjuk. 

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. október 21. 15:43
Kártékony de Pofátlan Geri... El van foglalva a lopással és a haverok kifizetésável.
sejobb-sebal
2023. október 15. 10:17
Még szerencse, hogy Orbánt is lehet szabadon kérdezni kéthetente. Ja nem. Ha mégis, és kényelmetlen a kérdés, jön a "Boldog Karácsonyt" :) De furcsa, hogy itt a Mandíneren még nem láttam olyan cikket, amely a lezüllesztett MÁV-on keseregne, pedig az, hogy ezeréves orosz mozdonyok és BZ-Motok közlekednek itthon (már, ha a pálya szét nem esik) az pl. nem Karácsony bűne.
Palmimi85
2023. október 14. 11:22
Karácsony - akárhonnan nézzük - egy gyáva, tohonya, takonygerincű, (magyarként is és budapestiként is) idegen lelkű macskajancsi, a dögkeselyű Gyurcsány bábja! Remélem, valaki ezt felteszi az oldalára a fosbúkon, menrt hogy én nem vagyok rajta...
nempolitizalok-0
2023. október 13. 12:20
Egy kormányinfón Gulyás beszólhatna a ballibsi újságíróknak, hogy nekik nem hiányzik Bp infó? Mégis csak 2 millió polgár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!