A szándék egyértelmű. A nők legyenek csak másodrendűek, szüljenek sok gyereket, neveljék őket gondosan

2023. november 06. 07:57

Nem hagyjuk veszni, hogy egyenlőek vagyunk.

2023. november 06. 07:57
null
Péterfy-Novák Éva
Péterfy-Novák Éva
Facebook

„Megrendülve és kétségbeesetten látom, hogy az egykor egyenlőségpárti, számomra normálisan gondolkodó nők hogyan húzódnak hátra, hogyan kezdik azt a szöveget tolni, hogy a férfi az mégiscsak a férfi, hogy a gyereknevelés és a háztartás alapvetően a nők dolga, hogy tulajdonképpen ez genetika, és ne háborogjunk, hanem támogassuk a párunkat mindenféle karrierben. Ezek a nők többnyire többdiplomások, okosak és okkal használják ezt a jelen pillanatban nem is túl bántó, de mégiscsak arra irányuló kommunikációt, hogy: nő vagy? 

Akkor tudjad már hol a helyed, tudjad már mi a dolgod. A szándék egyértelmű. A nők legyenek csak másodrendűek, szüljenek sok gyereket, neveljék őket gondosan, lássák el a háztartást, támogassák a férjüket. Hogy miért kezd ez a narratíva ennyire ragályos lenni, hogy meddig megy majd ez el? A miértre nincs pontos válasz. A nem pontos az, hogy a hatalmat mindenáron meg kell tartani. Tegyük szégyellnivalóvá a lakosság egy részének (nevezetesen a nőknek), ha karriert építenek, annyival is kevesebb ellenfelünk lesz bármiféle hatalmi pozícióért indított küzdelemben. Amit most látunk, az csak a kezdet. Szépen, lassan, alaposan átgondolva nyomnak bele minket az általuk kigondolt, tervezett, előkészített helyünkre. És hogy meddig? 

Addig, ameddig hagyjuk. Lehet, hogy évekig, lehet, hogy évtizedekig, lehet, hogy évszázadokig lesz ez a tendencia Magyarországon. Mindaddig, amíg hagyjuk. Mindaddig, amíg vannak közöttünk nők között, akik a társaik ebben, akik lehajtott fejjel teszik a férfiak szerinti dolgukat. Akik elhiszik azoknak a nőknek, akik ma a döntéshozók között, vagy körülöttük ülnek, hogy igen, nekünk nőknek nem az a dolgunk, hogy beleszóljunk a nagyok dolgába. Sokkal jobban forog a gyomrom ezektől a nőktől, mint a hatalomhoz ragaszkodó, magukat konzervatívnak hazudó álszent férfiaktól. Minden tiszteletem övezi továbbá azokat a férfiakat, akik nem állnak bele ebbe a narratívába, és  egyenlő partnerként képesek kezelni a társukat és a körülöttük élő nőket. 

Akik végighallgatják, ha egy nő beszél, akik nem mosolyognak közben fölényesen, merthogy egy csacska nő véleménye mit sem számít; akik érvek helyett egy vitában (amíg vannak egyáltalán viták, ahol nők is jelen lehetnek) nem tesznek megjegyzéseket a külsőnkre, korunkra a genetikánkra, a nemünkre és az ebből fakadó nyilvánvaló gyengébb képességeinkre. Bennem él a remény, tényleg. A remény, hogy nem hagyjuk veszni a keservesen kivívott helyünket. Nem hagyjuk veszni, hogy egyenlőek vagyunk.”

***

Nyitókép: Péterfy-Novák Éva Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
namégmitnem
2024. március 27. 12:38
Péterfy-Novák nem kedvencem, de amit ebben az írásban megfogalmaz, a legtökéletesebben igaz. Jó lenne, ha minél több magyar nőhöz eljutna és felnyitná a szemét.
Wolfram004
2023. november 08. 08:11
@Reszelő Aladár 2023. november 08. 07:36 Legyen liberális piacgazdaság, ahol majd a piac szabályoz.... de azért a nők ne keressenek kevesebbet! "Ha virágzik a száz virág az a baj, de ha nem virágzik, az is baj" (Belga után szabadon)
Reszelő Aladár
2023. november 08. 07:36
Nekem úgy tűnik pont a feministák azok, akik bekényszerítik a nőket a férfiak versenyébe, majd nyígnak, hogy nem megy. Amúgy kb 100 évvel ezelőtti problémákat sikerül leírni és biztos vagyok benne, hogy egy ma 40-es férfi számára nem meglepő a nők jelenléte sem a melóban, sem az edzőteremben, sem a a kocsmában. Ahogy kedves hölgyek vegyük észre, hogy hány pasi van a boltban, hozza-viszi a gyerekeit, főz és takarít rendszeresen és foglalkozik a gyerekekkel. Amúgy Magyarországon 1 fizetésből nagyon rég óta nem lehet megélni. Így mivel 10-ből 9 nőnek is melózni kell a jóléthez, így kb borul az egész érvelés. Az a bajotok, hogy kezd véget érni a mozgalmatok. Kivívtátok az egyenjogúságot a nagy többség számára, a nagy többség számára még elfogadható mértékig. Innen már csak az extremitások maradtak. Jobb lenne új célokat találni.
Ninini
2023. november 08. 05:30
A másodrendű te vagy. Az én feleségem egyenrangú velem, ne sértegesd. Megszülte, felnevelte a gyerekeimet. A létező legnagyobb ajándékot adta, vért a véremből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!