Ellenzéki sorokban felülő halottak, szevasztok! – Tán csak nem észre tetszettek venni, hogy Schiffer András hiteles?

2023. november 03. 09:58

Nocsak, másfél évnyi síri csend után megint izgalmas a magyar politika; a baloldal mintha elkezdte volna megírni 2006 forró őszén kézhez kapott házi feladatát.

2023. november 03. 09:58
null
Kohán Mátyás

Lapszámunk címlapembere, Schiffer András évek óta rendíthetetlenül kikéri magának, ha bárki a füle hallatára lebaloldalizza a parlamenti ellenzéket. Szerinte ma a magyar politikát két jobboldali tömb alkotja, egy progresszív és egy konzervatív; 2002 és 2010 között előbbi volt kormányon és utóbbi ellenzékben, a helyzet utána megfordult.

A valódi baloldal pedig a parlamenten kívül van, mondja a Lehet Más a Politika alapító elnöke.

Ettől a rendíthetetlenségtől talán nem független Schiffer növekvő ázsiója mindazok körében is, akik egyébként a hátuk közepére nem kívánnák hősünk adó-, ipar- és külpolitikai nézeteit. A hitelesség kemény valuta a politikában; rendkívüli helyzetekben aprópénzre is váltható. Onnan is érkezhetnek egy hiteles emberhez szavazók, ahonnan álmában sem várta volna. S ezt – jó másfél évvel a katasztrofális 2022-es vereség után – mintha kezdenék felismerni néhányan. Sorban ülnek fel a halottak.

Másfél gyászéven keresztül abból állt a magyar politika, hogy a Fidesz–KDNP a tőle megszokott módon, erős kézzel kormányzott, a Demokratikus Koalíció pedig szintén a tőle megszokott, értelmezhetetlen minőségben szállította az árnyék­kormányzást. Mindenki más játszotta a guppit a szatyorban.

Ennek látszik most vége szakadni.

Elsőként Ungár Péter törte meg a csendet, bejelentve, hogy az LMP részéről az orbánozásnak vége van, Magyarország nem diktatúra, a választások nyerhetők, s ezért neki­durálják magukat egy egyszerre szuverenista és atlantista, ízig-vérig Visegrád-párti zöldpárt összekalapálásának. Aztán jött Kunhalmi Ágnes, hirtelenjében megtanult áltájszólású hebegés helyett világosan és magabiztosan beszélni,

s bejelentette, hogy a halál völgyében kóválygó Magyar Szocialista Párt kéri vissza a szociáldemokráciát a DK-tól, amely azt tartalmatlan szóvirág gyanánt tartja mindenféle neoliberálisok szája elé.

És befutott Donáth Anna is, aki az „igaz konzervatívok” lapjában közzétett hadüzenetében jelezte: a kormányképesség legfontosabb előfeltétele a hitelesség, ilyenje pedig a hazug DK-nak nincsen, ezért a Gyurcsány­párt a kormányváltásnak nem szükséges ereje, hanem a legfőbb gátja. Miután a Momentum az a politikában, ami a háborúban a játék pisztoly, természetesen megoldásról most sem írt, csak rögzítette a választópolgárok milliói számára tizenhét éve egyértelmű problémát – de mindegy is, mert hadüzenetével ő is beszállt a baloldal lelkéért folytatott küzdelembe.

A magyar jobboldal tudja az útját; a most rajtoló politikai szezonban mindkét marka foglalt lesz a Magyarország körül gomolygó külpolitikai viharfelhők eloszlatásával, s ebben a jövő évi európai parlamenti választás kulcsfontosságú lesz. De a baloldal sem tét nélkül vág neki a kampánynak. Ha a kormányrúdtól távolabb van is most, mint valaha az utóbbi tizenhárom évben, oda kell állnia a kérdés elé: az lesz vajon a játszma vége, hogy Gyurcsány Ferenc mindenkit bedarál –

vagy az, hogy a magyar baloldal egyszer, csak egyszer összehoz a hazának egy olyan ajánlatot, amely nem Gyurcsány Ferencből és a hazugság teremtő erejével hozzátapasztott függelékekből áll?

Másfél évnyi síri csend után ismét izgalmas a magyar politika; az ellenzék mintha elkezdte volna megírni 2006 forró őszén kézhez kapott házi feladatát. És ez, ha meg­késett is, jó mindenkinek. Jó a versenyből erőt és kreativitást merítő jobboldalnak, jó a magyar demokráciának, és különösképpen jó a lassan már évtizedes távlatban folyamatosan átvert ellenzéki választónak, akivel elhitették, hogy neki nem jár egyéb, mint Unicummal a zsebben szavazni.

Csak nehogy megint szivárványkoalíció legyen a vége.

(Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 08. 16:13
Szakasits schiffer egy bukott politikus, aki a kommunista zsidó családja vagyonának és kapcsolati hálójának köszönhetően lehetett libsi zsidónak álcázott kommunista zsidó a gengszertválátást követően is. A NULLA felelősségre vonásnak hála. Ezért a szavai szart sem érnek, ahogyan maga szakasits schiffer sem. Kizárt dolog, hogy a náci rezsim bukása után akár 80 évvel is is náci családi felmenőkkel, nácik által rabolt vagyonnal bármire vihetné a világban. De sajnos a zsidó bármit megtehet, akkor is, ha kommunista gyilkos, vagy azok örököse. Szakasits schiffer takarodj a közéletből, a médiából!
patópál
2023. november 03. 19:24
"egyszerre szuverenista és atlantista" Ez a "basszunk és maradjunk szüzek" politika hogyan nézne ki a gyakorlatban, amikor Pressman papa leszól a piros telefonon?
kombinator-0
2023. november 03. 17:02
Matyikám ... egy csoda pofa vagy, régebben szerettelek, de újabban sokszor fingom nincs, miről beszélsz ... szóvirágaid, szófordulataidat nem értem ... egyszerűen nem értem ... sajnálom ... mostani szösszenetedben csak nem azt akartad elmondani, hogy 3 ellenzéki "párt" (bruhaha...) a DK ellen fordult? ... hajrá Matyi ... lesz ez még jobb is ...
Hangillat
2023. november 03. 15:49
Francis Fukuyama- Schiffer András Anomália, 'anomálisták', a liberalizmus helyett az ultraliberalizmus győzött, így a történelemnek nem vége, hanem végtelene van, a schifferiánusi 'lehet más...?' emberiségileg előpia, középpia vagy karácsonyilag liberál-reál utópia: ' Megcsináltuk!!!'-bpesti szabadság-ízű zöld közlekedés. (Karigeri IS méhkirály-here). A többi, lejtmenetes Titanic-bátor ballerista köpülmény agyon adóztató, olló záró specialista. Nincs versenyképes baller alternatíva, csak másolás-élményű copycat brigádok. A kínai siker- gazdaság után valami neo-maoista eszmeiségű, posztmaoista gyakorlatú borzalom...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!