Navracsics Tibor: Arra lenne szükség, hogy megszüntessék a jogállamisági eljárást Magyarország ellen

2023. december 27. 06:45

A területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy ezt az eljárást politikai okokból tartják életben, ennek ellenére a kormány tárgyalni fog a jövőben is. A Magyar Nemzet interjúját szemléztük.

2023. december 27. 06:45
NAVRACSICS Tibor

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter adott interjút a Magyar Nemzetnek, melyben tisztázta a Magyarországot megillető uniós pénzek sorsát, elmondta véleményét Ukrajna csatlakozásáról, és válaszolt arra a kérdésre is, hogy hogyan látja Európa jövőjét az elkövetkezendő választások után.

Uniós pénzek: miből mennyi?

Navracsics Tibor tiszta vizet öntött a pohárba és világossá tette, hogy milyen Magyarországnak járó forrásokat blokkol továbbra is az Európai Unió (EU). A miniszter elmondta, valójában jelenleg 3 operatív program van felfüggesztés alatt az Európai Tanács tavaly decemberi döntése értelmében. 

Ezek a Top plusz, tehát a területi és településfejlesztési operatív program 2021–27 közötti része, a Kehop plusz, tehát az energiahatékonysági és környezeti operatív programok ­2021–27-es része, illetve az Ikop plusz, vagyis a közlekedési operatív program 2021–27-es részének 55 százaléka.”

Hozzátette: ebből a három operatív programból is 45 százalék már szabadon elérhető.

Arról, hogy milyen további feltételeket szabott az Európai Bizottság az összegek folyósításához, a miniszter kifejtette, „arra lenne szükség, hogy a jogállamisági eljárást, amit 2022 áprilisában, az országgyűlési választások után indítottak Magyarország ellen, megszüntessék”. 

Erre politikai okokból azonban kevés az esély, hiszen akkor a Tanácsnak ki kellene mondania, hogy hazánk mindenben megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek, 

és nincs semmilyen fenntartása sem a bizottságnak, sem pedig a tagállamoknak Magyarországgal szemben” – hangsúlyozta Navracsics.

A területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy ezt az eljárást politikai okokból tartják életben, ennek ellenére a kormány tárgyalni fog a jövőben is, „hiszen a nekünk jogosan járó uniós források nagy részét még mindig nem kaptuk meg, ezért a lehető leggyorsabban el kell érnünk, hogy a felfüggesztett pénzek aránya csökkenjen,

azaz az operatív programok költségvetésének egyre nagyobb része szabaduljon fel számunkra”. 

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz

Navracsics Tibor Ukrajna esetleges uniós csatlakozásával kapcsolatban valószínűnek tartja, hogy mind a mezőgazdasági támogatások, mind a kohéziós pénzek jelentős része Ukrajnához kerülne, ami azt jelentené, hogy 

Ukrajna Moldovával kiegészülve elvinné a most rendelkezésre álló összegek döntő többségét, több ezer milliárd eurót. 

„Ezért is gondoljuk úgy, hogy Ukrajna még nem érett meg a csatlakozásra” – hangsúlyozta. Hozzátette azt is, hogy egy olyan kormánnyal megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, amely nem tudja megmondani, hogy mekkora területtel és mekkora népességgel csatlakozna az Európai Unióhoz, olyan „bizonytalansági tényező, amely az egész unió jövője szempontjából kockázatos”.

Mi vár Európára a jövőben?

A miniszter álláspontja szerint az eddigieknél sokkal intenzívebb, sokkal konfliktusosabb európai politikára kell felkészülnünk. Ezt több tényező indokolja: az Európai Unió határainál zajló háború, a közel-keleti és balkáni térségben fokozódó feszültség és a „sokkal élesebb politikai konfliktusok az európai belpolitikában”. 

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 27. 20:30
Hol vaj a lé bukott komisszár navracsicska? Sehol. Hazudozol 2022 tavasza óta ész és pénz nélkül.
pandalala
2023. december 27. 18:55
Jé, van Mo. ellen jogállamisági _eljárás_ ??? tényleg? nem csak hadova van, és időhúzás? .. :-DD
Kecmec
2023. december 27. 18:42
És most jövök rá mennyire kicsinyes,tapló ez a banda , nem merik felvállalni,hogy lehet ellenvélemény.....oldalon belül....
2023. december 27. 18:33 Szerkesztve
Ezt csak azért írtam mert volt egy kommentelő aki kétségbe volt esve . meglepődve látom törölték a kommentetjével együtt, basszus utánna meg ha reklamálsz megjelenítik duplán,hülyét csinálva az emberből.. "Nem tudom a részleteket,de történt már velem, mással is ne aggódj a kommentelők már csak ilyenek, nem kell itt senkinek semmit bizonyítani... Én nem vagyok fideszes de oda szavazók, de attól lehet más a véleményem és nem a parthová tartozás az igazmondás kulcsa, elolvasom mindnek a kommentjét ha kulturáltan ír , aszerint válaszolok ....de itt sokan azt nézik miért írtál ennek vagy annak és akkor már rádhuzzák,hogy libsi vagy stb.,stb. Ne törődj vele légy híve saját elveidnek"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!