Elhunyt a magyar képregény egyik legfontosabb alakja

2024. január 03. 12:07

Futaki Attila 39 éves volt.

2024. január 03. 12:07

Röviddel harminckilencedik születésnapja után, 2024. január 2-án méltósággal viselt, gyors lefolyású betegségben elhunyt Futaki Attila, a magyar képregényvilág egyik legfontosabb, nemzetközi szinten is ismert alakja – közölte a Prae

A Békéscsabáról indult művész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a firenzei nemzetközi képregényiskolában tanult. Első magyar nyelvű könyve Spirál címmel 2009-ben jelent meg a Magvetőnél.

A rajzaival többek közt a New York Times, a The Atlantic, a GQ, a Forbes, illetve a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain is találkozhattak az olvasók. 

Futaki nemzetközi karrierjének két fontos központja Franciaország, illetve az Egyesült Államok voltak: előbbiben három, utóbbiban pedig hét fontos munkája jelent meg, köztük három Percy Jackson-, és egy Conan-kötet, de a Severed 1-7, valamint a The Nameless City is a nevéhez kötődik – írta a lap.

Pályáját 2013-ban az SND Award legjobb sport témájú műért járó díjával (2013), egy SND Award of Excellence-szel (New York Times, 2016), az ADC Germany Awarddal (Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2018), a Zórád Ernő-díjjal, illetve egy Goodreads Choice-szal ismerték el.

A Prae búcsújában az áll, Futaki Attila

 hatalmas űrt, de gazdag életművet hagy maga után”.

Orbán Balázs is elbúcsúzott tőle

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is megemlékezett a fiatalon elhunyt művészről közösségi oldalán. 

Mint írta, „halálának híre személyesen is megrendít, hiszen az ő tehetségét örökíti meg mindkét könyvem, A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye és a Huszárvágás – A konnektivitás magyar stratégiája borítója is. 

Az utóbbi volt a zseniális művész egyik utolsó munkája” 

– derült ki a posztból.

„Nehéz szívvel csak annyit tudok mondani: Köszönök mindent, Attila! Nyugodj békében” – zárta búcsúját Orbán Balázs.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. január 03. 15:59
Nem tudom ki volt ő, de rémes ilyen fiatalon betegségben meghalni...
survivor
2024. január 03. 15:05
Gullwing Megelőztél. Zórád Ernő az etalon..
rugbista
2024. január 03. 14:54
Na, szegény! R.I.P.!
I feel the earth move under my feet
2024. január 03. 13:16
Ideheza a képregény egyre inkább réteg műfaj, szubkultúra.. 39 éves korára az ember sokat letehet az asztalra, de hogy a legfontosabbak egyike lett volna.. hát.. kedves gesztus, de kicsit túlzásnak érzem Kár, hogy derékbe tört egy ígéretes karrier..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!