Megvan, mikor állhatnak hadrendbe a Magyarországon gyártott Hiúzok

2024. január 25. 21:55

A 45 tonnás jármű 11 fős személyzet befogadására képes.

2024. január 25. 21:55
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Augusztus közepén adták át a német Rheinmetall zalaegerszegi gyárát, a vállalat elnöke akkor az ünnepélyes megnyitón úgy fogalmazott, hogy világrekord gyorsasággal épült meg a gyár, ahol a legkiválóbb gyalogsági harcjárműveit fogják gyártani.

Nem kizárt, hogy a jövőben más eszközöket is gyártanak majd a létesítményben, ugyanis a vállalat vezetője szerint a kapacitásuk és képességük is megvan ahhoz, hogy akár légvédelmi fegyvereket vagy akár lőszereket is gyártsanak a zalai vármegyeszékhelyen.

A Rheinmetall Hungary Zrt. elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek – elsősorban a Lynx páncélozott harcjárművek – fejlesztésével és gyártásával foglalkozik”

 – közölték.

Ezt is ajánljuk a témában

A német fegyvergyártótól a magyar kormány 209, hét különböző típusú Lynxet, ismertebb nevén Hiúzt, továbbá 18 támogató járművet és 38 katonai teherautót rendelt a Magyar Honvédség számára. A megállapodás értelmében csak 172 eszköz gurul majd le a zalai gyárból, 46 Hiúz Németországból jön kilenc támogató jármű társaságában. 

Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese szerint a Lynx a világ egyik legkorszerűbb harcjárműve. Állítása szerint a páncéltest védelmet nyújt az aknák és az „improvizált robbanóeszközök” ellen. A Hiúzon található továbbá aktív páncélzat, mely véd a páncéltörők ellen is, továbbá van rajta ködgránátvető és egyéb lézer- és radardetektáló eszközök is.

Ezt is ajánljuk a témában

A beruházásról szóló hír először 2020 szeptemberében jelent meg, akkor a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy kétmilliárd euró értékben vásárolta meg a fentebb már sorolt hadijárműveket a Rheinmetalltól. 

Decemberben már el is készült az első

Karácsony előtt pár nappal jelentették be, hogy elkészült és át is adták az első KF-41 Lynx gyalogsági harcjárművet, amely teljes egészében a zalaegerszegi gyárban készült el. Bár a gyárkapun már kigurult a harckocsi, az még nem került rögvest a Honvédség kötelékébe, ugyanis Paul Walf, Rheinmetall hazai részlegének vezérigazgatója azt mondta, a kötelező gyári teszteket követően 2024 első felében adjak át a Magyar Honvédségnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezek a tesztek, mint a Mandiner megtudta, még nem kezdődtek meg. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya lapunk megkeresésére elárulta, hogy a Lynx KF41-es harcjármű tesztelése hamarosan fog megkezdődni. 

Ezt követően kerül majd átadásra a Honvédség részére”

– tudatták.

A tárca lapunk érdeklődésére elárulta, hogy a Rheinmetall Hungary Zrt. zalai létesítményében gyártott Lynx gyalogsági harcjárműveket a Rheinmetall 2024 harmadik negyedévétől szállítja a Magyar Honvédségnek, 2028-ig bezárólag.

Ezt is ajánljuk a témában

Novák Katalin ment vele már egy kört

Novemberben hazánkban tartották az elmúlt harminc év legnagyobb NATO-hadgyakorlatát, amelynek megnyitóján részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is. Az államfő, mint a hadsereg főparancsnoka az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál találkozott a toborzó kampány eredményeként bevonult honvédekkel.

Ezt is ajánljuk a témában

A köztársasági elnök a közösségi oldalán még egy videót is megosztott, amelyben részletesen megnézte a Lynxet, egyikkel még ment is egy kört.

A NATO a világ legerősebb védelmi szövetsége, Magyarország pedig jó szövetséges”

– írta Novák Katalin a videóhoz, melyet alább tudnak megnézni:

Hogy mit kell tudni részletesen a Hiúzokról, az alábbi cikkekben nézhet utána:

Ezt is ajánljuk a témában

A napokban számoltunk be róla, hogy hazánk rendelkezik a régió egyik legütőképesebb haderejével. A Global Firepower (GFP) 2024-es indexéből egyértelműen látni a 2016 óta folyamatosan tartó haderőfejlesztés eredményét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Paul Walf, linkedin.com

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2024. január 26. 15:00 Szerkesztve
"A Rheinmetall Hungary Zrt. elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek – elsősorban a Lynx páncélozott harcjárművek – fejlesztésével és gyártásával foglalkozik." A szolnoki repülőnapon a Rheinmetall képviselője azt mondta, hogy a nálunk gyártandó Hiúzokat elsősorban Kelet-Európának és a fejlődő országoknak szánják. A Bundeswehr nem rendelt belőlük, mert ott már más van rendszeresítve.
Genusnextgen
2024. január 26. 09:12
Butafasz Buksika még mindig komolyan hiszi, hogy Svédország NATO tagsága a fidkánykon múlik. Merthát butafasz Buksika megint szakértősdit játszik:)
nemecsekerno_007
2024. január 26. 08:28
Zolotarjov 2024. január 25. 23:58 Vicsorognak a lipcsik. Ők a szivárványos haderőben hisznek..:) Illetve a fehér zászló, vödör Vazelin kombóban. :))))))))
B_kanya
2024. január 26. 07:16
lauderstenonis-2 2024. január 25. 22:49 "A magyar tökölés a svéd csatlakozás kérdésében a jó szövetséges mintája." A svéd részvétel a gyermekvédelmi tv ellen indított perben és a tény, hogy hónapok óta nem küldtek interparlamnetáris bizottságot meggyőzni "a nem túl lelkes" frakciót azt mutatja, svédisztán nem akar NATO tag lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!