Tovább dagad a Lánchíd-felújítás körüli botrány – a számlagyáros ügyvéd cége 22 millió forinttal tartozik a Hír TV-nek

2024. január 25. 08:05

Az A-Hídtól 1,4 milliárdot kapott, de végül 22 milliót nem fizetett ki a Hír TV-nek Vig Mór cége.

2024. január 25. 08:05
Karácsony Gergely a felújított Lánchíd avatásán. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy korábban megírtuk, a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult a Vig Mórhoz került Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent, 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az A-Híd cége, az A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át a Sunstrike-nak, de Vig Mór, a számlagyáros ügyvédként cégvezér

22 millió forintot nem fizetett ki a televíziónak.

Ebben az ügyben a Sunstrike Kft. a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. megbízásából készített miniprogramokat a Hír TV-nek, ám a kifizetés elmaradt. Továbbá a Sunstrike Kft. részben nem utalta át az A-Híd által megrendelt kisfilmsorozat vetítésének díját a televíziónak.

A Hír TV vezérigazgatója, Madarász János elmondta, hogy a Sunstrike Kft. 2021. szeptember 1-jén kötött velük szerződést, amely értelmében a cég miniprogramokat készített Magyarország Építészete című sorozatukhoz az A-Híd megbízásából. Bár kezdetben rendben zajlottak az üzleti ügyek, később a Sunstrike elmaradt a kifizetéssel. A tartozás összege 22 millió forint, amely 2022 júliusa és 2023 márciusa között halmozódott fel. 

A Sunstrike tulajdonosa, Vig Mór azt állította az egyeztetések során, hogy az A-Híd visszavonta a támogatást, de ha rendeződik a viszony, kifizetik a tartozást. A televízió azonban nem fogadta el ezt a megállapodást. Végül a Sunstrike 2023 júniusa óta részletekben fizetett vissza 1,9 millió forintot a tartozásból.

Az ügy körül azonban további kérdések is felmerültek, amikor is kiderült, hogy a

z A-Híd Zrt. kivitelezését végző cég 1,4 milliárd forintot utalt át Vig Mór Sunstrike Kft.-jének az érintett időszakban. Ebből 900 millió forintot Vig Mór számláira továbbutaltak, amit rövid időn belül készpénzben fel is vettek.

Vig Mór neve már korábban is felmerült, amikor számlagyárbotránya került nyilvánosságra, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) büntetőeljárást indított ellene költségvetési csalás gyanújával.

Az ügy tovább bonyolódott, amikor Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje, korrupciógyanúval indítványozta, hogy a főváros hozzon létre vizsgálóbizottságot a Lánchíd felújításának drágulása miatt. Az A-Híd Zrt. ugyanis Tarlós István főpolgármestersége idején nyerte el a pályázatot, de a munka megdrágult, emellett pedig a szerződéses feltételek is változtak. 

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult Vig Mór Lánchíd-pénzekkel kapcsolatos ügye miatt és sikkasztás miatt feljelentést tett.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SABOTAGE
2024. január 26. 04:34
Nálatok dagad a botrány, fideszbérenc mandiner!!! A kormány 14 éve alatt 1000 milliárdok tüntek el!!! Errő miért nem irigattok szarjancsik!!!! Adofizetői pénzből kitartott mocskos szarjancsik!!!!
MyOp
2024. január 25. 11:40
Szóval manapság a spicliket közérdekű bejelentőnek nevezik. Ezen felülemelkedve viszont újfent megerősítést nyer az a tény, hogy lopni oldaltól függetlenül mindenki tud és lop is úgy ahogy a csövön kifér. A politika ott kezdődik, ahol a tisztesség veget ér, régi, igaz bölcsesség. A közélet iránt buzgón érdeklődő kispolgárok pedig hadd tépjék egymás haját az ideológiák es az úgynevezett igazságok nevében, addig sem a nagypályás fehérgalléros bünözőkkel foglalkoznak. Na persze e téren, mármint a lopás terén mindegyik oldal tud egymásra mutogatni, a saját lopásait jó mélyen elhallgatva és a másikét jól felnagyítva. Ezek körül a dolgok körül az avatatlan honpolgárnak soha nem biztosítanak világos, átlátható képet. Az avatatlan honpolgártól csak szavazatot várnak, egyéb semmit.
Genusnextgen
2024. január 25. 11:22
A fővárosiak mindenkinek köszönik, hogy a Lánchíd határidő előtt, a 25%os orbán-infláció ellenére az előre tervezett büdzséből ilyen jó minőségben megújult Buksikák. Nektek ott vidéken ott a fidkányok lombkorona sétánya, nektek azt intézte a kormányotok Buksikák.
B_kanya
2024. január 25. 11:17
"lazio154-2 2024. január 25. 10:44 Hagyni kell ezt a Lánchíd ügyet a fenébe!" Ez a fajtádnak a napi eligazítás: maszatolni, "haggyukmáröcsém", nemisfontos...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!