Vadai Ágnes felült az RTL tudósításának, de az államtitkár adatokkal józanította ki

2024. január 31. 11:17

Rétvári Bence hangsúlyozta, az OMSZ költségvetése az elmúlt 14 évben háromszorosára növekedett, az átcsoportosítás pedig valamennyi készenléti szervnél elfogadott. Világszerte.

2024. január 31. 11:17

A vidékről fővárosba felvezényelt mentőegységekkel kapcsolatban intézett írásbeli kérdést a DK-s Vadai Ágnes Pintér Sándor belügyminiszterhez. A gyurcsányista politikus az RTL egyik riportjára hivatkozott, amely szerint egészen távoli országrészekből is vezényelnek fel Budapestre egységeket, ezért komoly az elégedetlenség az állományban.

Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) folyamatosan monitorozza az aktuális feladatszámokat, terheltségi mutatókat; a dinamikusan változó számok tekintetében pedig annyi mentőegység végez munkát a fővárosban, amennyire az aktuális esetszám ellátásához szükség van.

Amennyiben bármely vármegye megnövekedett feladatszáma indokolttá teszi az átvezénylést, 

úgy elengedhetetlenül szükséges az – akár soron kívüli – átvezénylés a kevésbé leterhelt területekről. 

Az ilyen átcsoportosítás valamennyi készenléti szervnél világszerte elfogadott – hívta fel a figyelmet Rétvári. Hozzátette, Budapest mentőellátásának erősítésére az évről-évre emelkedő esetszám miatt van szükség. A terhelés csökkentése érdekében folyamatban van az indokolt igénybevétel csökkentése, a beérkező hívások még érzékenyebb szűrése. 

A konkrét számokról ezzel együtt azt írta:  

az átcsoportosítás az OMSZ 780 mentőegységéből 2023 második félévében napi átlagban 8 egységet érintett, amely összesen nagyjából 1 százalékot jelent. 

Hozzátfűzte, a fejlesztések folyamatosan zajlanak, 2010 óta 107 mentőállomást újítottak fel, és 34 újat nyitottak meg. Az OMSZ költségvetése az elmúlt 14 évben háromszorosára növekedett, ami 2024-re elérte 86 milliárd forintot.

Nyitókép forrása: MTI / Bruzák Noémi

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2024. január 31. 14:32
Vadai párttársa lehetett az átirányítással: "Metálra tomboló nagypapához riasztották a mentőket egy budapesti szállodában"
5m007h 0p3ra70r
2024. január 31. 14:25
Ehheh. Baloldali szakpolitikai információbázis RTL híradó. És nem értik miért hasalnak el 4 évente.
Jose
2024. január 31. 13:40
Azé megkérdezném ezt a recip gyereket, hogy ha már annyira gyűlöli az Orbánt meg a "rendszerét", akkor kit is javasolna helyette. (Csak azért, mert ilyen nyomorékok vannak a felhozatalban, mint ez a Vadas).
Jose
2024. január 31. 13:39
B+, az agyatlan, ostoba komcsi a tv-ből tájékozódik, nem néz utána, csak hörög. Ez a DK. Kac-kac.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!