Érkeznek a megemelt tanárbérek

2024. február 05. 16:42

A kormánynak garancialevele van az Európai Uniótól, hogy biztosítja a béremelés finanszírozását – mondta Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár.

2024. február 05. 16:42

Az állami intézményekben dolgozó minden tanár és óvónő számlájára február 5-én megérkezik megemelt bérük – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Áldás Utcai Általános Iskolánál tartott sajtótájékoztatóján. Jelezte: január 30-ig minden pedagógus megkapta az értesítést, hogy mekkora emelt bérre számíthat, most pedig magát a bért is megkapja.

A nem állami fenntartók számlájára is megérkezett a bértömeg utalás, amit a pedagógusok számára ki tudnak fizetni – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, a tanárbérek emelése régóta várt esemény, amellyel az állam a megbecsülését és elismerését tudja kifejezni.

Rétvári Bence ezzel együtt elmondta azt is, hogy a béremelés teljes egészében költségvetési forrásból valósul meg, az Európai Uniótól a kormánynak garancialevele van, hogy biztosítja a finanszírozást.

Az államtitkár kifejtette: 2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, a jövő évre vonatkozóan pedig 21 százalékos emelésről döntött a kormány. 

Így az idei emelést is beleszámítva négy év alatt majdnem megduplázódik a pedagógusok bére.

Mint részletezte, a pedagógusok bére mesterfokú végzettség esetén újabb két százalékkal, hiányszakmában dolgozók esetén pedig négy százalékkal emelkedik. További 20 százalékos emelést kapnak azok a pedagógusok, akik olyan osztályt vagy olyan településen tanítanak, ahol nehezebb sorsú, hátrányosabb helyzetű gyermekek vannak – mondta Rétvári.

Aláhúzta: 

a fenntartóknak az átutalt összegeket teljes egészében a béremelésre kell fordítaniuk. A forrás felhasználását az államkincstár ellenőrizni fogja.

Rétvári példaként elmondta, hogy az emelés után az állami fenntartású iskolákban a pályakezdő pedagógusok átlagbére 561 100 forint lett. A pedagógus I. fokozatban lévők 601 992 forintot, a pedagógus II. fokozatban lévők 679 135 forintot keresnek átlagban, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 018 403 forint.

Az államtitkár felidézte: „a dollárbaloldal és a pedagógustagozatuknak szerződő szakszervezetek” az elmúlt másfél-két évben mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a pedagógus-béremelést. Az elmúlt 2 évben mondavacsinált okokkal akadályozták a pedagógusok béremelését úgy, hogy mindenféle álhíreket terjesztettek Magyarországról”.

Emlékeztetett arra is, hogy a baloldali kormány 2008-ban csökkentette a pedagógusok bérét.

Nyitókép: Rétvári Bence sajtótájékoztatója a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskola előtt 2024. február 5-én. (Fotó:MTI/Purger Tamás)

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. február 05. 21:40
Jelentem, megjöttek. Köszönet érte. Szinte az egész növekmény félretevődik.
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 05. 21:22 Szerkesztve
(Előző kommentem folytatása) De akár így, akár úgy van, a lényeg, hogy a mai gyerekek szülei között sokkal magasabb az alacsony társadalmi státuszú, végzettségű, jövedelmű közegből származó, mint a tíz-húsz évvel ezelőttiek között. Erről beszéltem.
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 05. 21:21
"salátás ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. február 05. 20:20 már majdnem írtam ,hogy igazad van,de aztán elméláztam :vajon miért is pont olyan adatot hozol 14évekkel ezelőttről,ami a mindenszar álláspontod tükrözi,és nem az azóta bekövetkezett ugrásszerű javulást? mert a számodra kedves adatokkal ( amikor emelkedett az arány) tudtál manipulálni. mindenesetre ügyes próbálkozás volt" Te tényleg nem érted miről beszélek? :-) Azért hoztam 2000 és 2010 közötti adatokat mert akkor fordult át a "gyerekállomány" szociokulturális összetétele, ma már az akkor iskolába járó gyerekek gyerekei produkálják azokat az érdekes PISA-eredményeket. Abban a linkben olvastam, amit te csatoltál, hogy 2013-ban módosították a HH- és HHH-kritériumokat, sokkal kevesebb gyereket minősítenek HH-HHH-nak, mint korábban, tehát a jobb arányszám nem feltétlenül a javulás jele. (Folytatás következő kommentemben)
nempolitizalok-0
2024. február 05. 20:01
Most akkor 2026-ig NEM szeretnék pedagógus-sirámot hallgatni. Hosszú évek alatt, legfőképpen a ballibsi kormány alatt elinflálták a fizujukat és az összes Orbánéktól várja el, hogy az adófizetők pótolják 80 év elbaszott pedagógusi bérpolitikáját. Már az sem semmi, hogy az orvosok és az eü személyzet bérét sikerült valamennyire felhozni arra a szintre, amely az 1945 előtti szint folytatása. Ráadásul Orbánék politikáján jól látszik, a pedagógusokkal épp ez a céljuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!