Fodor Gábort kérdeztük a Nádas Pétert diszkrimináló woke-zsűri döntéséről, csattanós választ adott

2024. május 21. 18:48

A korábbi SZDSZ-es politikus is elítélte azokat a diszkriminatív woke-szempontokat, amelyek alapján Nádas Péter magyar író nem kaphatott meg egy eddig rangosnak számító díjat.

2024. május 21. 18:48

Nyitókép: Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

„Teljesen elfogadhatatlannak tartom azokat a szempontokat, amelyek kiderültek a zsűri működése kapcsán. Már csak azért is, mert szembe megy a saját maguk által felállított kritériumokkal” – nyilatkozta lapunknak Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet vezetője azzal kapcsolatban, hogy nemrég napvilágra jutott, a Világ Kultúráinak Háza (Haus der Kulturen der Welt, röviden: HKW) nevű berlini szervezet által évente odaítélt Nemzetközi Irodalmi Díjat Nádas Péter magyar író azért nem kapta meg, mert fehér férfi.

Ezt is ajánljuk a témában

„Liberálisként csak azt tudom mondani, hogy én mindig is harcoltam mindenféle kvóta és megkülönböztetés ellen,

mert a meritokráciának, tehát a teljesítményelvű társadalomnak és felfogásnak a híve vagyok, vagyis mindenki a képességei, a tudása és a tehetsége alapján jusson előre az életben, és ne pedig azért, mert valamilyen foglalkozást űz, valamilyen neme, bőrszíne, vagy valamilyen vallása van. Ezek nem elfogadható szempontok egy minőségi díj odaítélésénél” – fogalmazott Fodor.

Hozzátette: „Ezzel együtt az önmagában jó, hogy erről ki tudott alakulni egy vita, a zsűritagok a nyilvánosság elé mertek állni és elmondani a véleményüket, hogy ezt kifogásolták, és hogy erről Németországban és Magyarországon is kialakul egy vita. Szerintem ez jó, mert ez is csak erősíti a demokráciát.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a zsűri döntését Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója is elfogadhatatlannak minősítette.

Ezt is ajánljuk a témában

„Nádas Péter Kossuth-díjas író kortárs irodalmunk egyik legnagyobb alakja. Ugyan politikailag általában nem őrlünk egy malomban, de Nádas Péter teljesítménye minden magyar ember nemzeti büszkeségét gyarapíthatja” – fogalmazott.

Leszögezte azt is, hogy „abszurdnak és teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ideológiai okok miatt hátrébb sorolják őt, és figyelmen kívül hagyják munkájának vitathatatlan értékét.”

A woke-zsűri döntését lapunk is elítélte. Szerkesztőségi állásfoglalásunkban azt írtuk: „A Mandiner szolidaritást vállal Nádas Péterrel, aki friss hírek szerint a neme és bőrszíne miatt nem kaphatta meg a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díját.”
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kobi40
2024. május 22. 04:28
Ez a fisztulás analfabéta is visszafordíthatatlan károkat okozott a magyar kultúrában. Amúgy a kommunisták felfalják gyermekeiket. Jó étvágyat.
paracelsus-2
2024. május 22. 03:55
Meritokrácia és más mesék, mégis elég ügyesen boldogultál tehetség és teljesítmény nélkül, drága Fjodor elvtárs.
altona-2
2024. május 21. 23:25
'Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet' Meg az anyád picsáját gabriella
Secerror
2024. május 21. 23:17
"Ezek nem elfogadható szempontok egy minőségi díj odaítélésénél" SEMMILYEN területen nem elfogadható az effajta diszkrimináció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!