Sikkasztásról is szó lehet Vig Mór ügyében a Lánchíd-pénzek körül

2024. január 23. 15:31

Újabb gyanús utalásokat vizsgál a NAV.

2024. január 23. 15:31

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy két év alatt, 2020. novembere és 2022. júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek.

Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

Az atv.hu értesülésére hivatkozva azt írta a lap, hogy a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-HÍD Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Vizsgálódik a NAV

A Magyar Nemzet arról írt, hogy a NAV azt is vizsgálja, hogy érkeztek-e utalások Vig Mór (aki az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére) ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022. januárjában vesztegetés elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból.

Amennyiben ez valóban így történt, ez több kérdést is felvet. A lap ügyvédi forrása szerint egyrészt Vignek meg kellett volna szüntetnie a számláját, ha ezt nem tette, már nem járt el szabályosan.

Másrészt, az ügyvédi letéti számlára pontosan meghatározott célból érkeznek pénzek, amelyeket egy ideig ügyvédre bíznak, például ingatlanvásárlási ügyleteknél.

Amennyiben Vig esetében ez nem így történt, ráadásul az oda érkező összegeket a jogász öncélúan felvette, az súlyos bűncselekménynek, sikkasztásnak hívják.

Megjegyzendő, ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára is indokolatlanul érkeztek az A-Híd pénzei, az is minősülhet sikkasztásnak.

A Magyar Nemzet cikkét ide kattintva tudják elolvasni.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bayer Zsolt

Magyar Nemzet

Idézőjel

Borelltől Verhofstadtig mindenki üdvözölni fogja ezt a kiváló, kristálytiszta, átlátható és „európai” közbeszerzést.

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 24. 07:22
A Párt (egyik) ökle próbálkozik. 😂😂😂
Namond
2024. január 24. 01:35
Mikor nevezik meg az egy milliárdot készpénzben felvevő személyt, személyeket? Nehogy azt írják, hogy ismeretlen, nem tudható.
EX_Terminator
2024. január 24. 01:27
Se nem a dávidibolyás ügyet sem fogja kimagyarázni ferike.
2024. január 24. 00:07 Szerkesztve
Világos, hogy lopásról és síkkasztásról van szó, ahol milliárdokkal megdrágult a Lánchíd felújítása
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!