Nemzetközi cigány filmfesztivál Budapesten

2012. március 26. 22:53
Mintegy 30 filmmel, vitákkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő négynapos Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztiválon az Örökmozgóban és a Toldiban.

Csütörtökön cigány filmfesztivál indul: az Örökmozgó és a Toldi moziban zajló vetítések és rendezvények alapján a résztvevők képet alkothatnak a téma különböző nézőpontjairól, a beszélgetések és a workshopok pedig alkalmat adnak arra, hogy a közönség jobban megismerje a cigányság helyzetét. A fesztivál nyitó filmje Jasmine Dellal The American Gipsy - Az amerikai cigány című alkotása, amely többek között a San Franciscó-i Filmfesztiválon szerepelt, ahol elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját. A produkciót először vetítik Magyarországon. A programban szereplő filmek között további magyar premierekre is sor kerül. 

 
A cigány filmfesztivál különlegessége, hogy versenyen kívül két híres bollywoodi filmet is láthatnak a nézők. A 2011-ben bemutatott Zindagi Na Milegi Dobara (Csak egyszer élsz) című film három barát spanyol túrájáról szól, az Aaja Nachle (Gyertek táncolni!) című 2007-es alkotás pedig vérbeli zenés-táncos bollywoodi klasszikus. A csütörtökön 19 órakor az Örökmozgóban kezdődő fesztiválmegnyitón a fellépők között lesz L.L. Junior, Lázi Sándor, a Romano Glaszo együttes, a Qerinek zenekar, Lakatos Krisztián és Csányi Dávid. A rendezvényt a fesztivál fővédnöke, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Szentandrássy István festőművész nyitja meg - olvasható a közleményben.
 
Az első Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztiválon, 2009-ben mintegy negyven roma témájú filmet vetítettek le, a 2010-es második seregszemle is nagy érdeklődés mellett zajlott. Hogy megértsük egymást – ezt a mottót választották a szervezők a 3. fesztiválhoz.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés