Innováció, kohéziós pénzek, agrártámogatás II.

2012. március 29. 16:15
Szlovénia a „kétsebességes Európa” veszélye miatt aggódik, Németország azt hangsúlyozta: az egyes tagállamoknak a saját lábukon is meg kell tudniuk állni. A költségvetési tárgyalások második fordulója.

A költségvetési tárgyalások második fordulójában Németország elsősorban azt hangsúlyozta: az egyes tagállamoknak a saját lábukon is meg kell tudniuk állni. Az ország szerint a mezőgazdaság területén is „vissza kellene vágni az összegeket” hogy „ne az EU-s pénzekkel próbáljuk betömködni a lyukakat”. Portugália azt hangsúlyozta: az integráció nem valósulhat meg a kohéziós politika, így annak forrásai nélkül. Hozzátették: a költségvetési keret csökkentése nem támogatható a feladatok számának emelkedése mellett. A mezőgazdasági finanszírozással kapcsolatban az ország szintén a csökkentés ellen szólalt fel.

Szlovénia úgy látta: a „kétsebességes Európa” veszélye fenyeget, amely néhány „nyertes” mellett sok tagállam bukását is hozhatja. Az ország elismerte a kutatás-fejlesztési összegek fontosságát, de kiemelte, azok indokolatlanul magasabbak a kohéziós alap előirányzott mértékénél. Franciaország azt hangsúlyozta: jelen helyzetben kiemelkedő államuk felelőssége és terhe az Európai Unióban. A franciák a felelős költségvetést, és az ehhez szükséges reformokat várják. Az unió felelősséggel tartozik a fejlődő országokért is, stratégiai partnerségi kapcsolatban kell lépnie azokkal – mondták, megjegyezve: nem segélyezésről van szó. A Cseh Köztársaság kijelentette: „kevesebb pénzből nem lesz több Európa”. Véleményük szerint az alap mérséklése fokozódó ellentétekhez vezethet az egyes országok között.

Svédország az együttműködés fontosságát hangsúlyozta felszólalásában, és kérte a tagállamokat: legyenek gördülékenyek a költségvetés megtárgyalás során. Az északi állam saját álláspontját ismertetve leszögezte: az költségvetés csökkentését, a megszorításokat támogatja. Spanyolország „a szolidaritás képviselőjeként” szólalt fel, megemlítve: az agrárpolitika kérdését rendkívül fontosnak tartja. Támogatjuk a kohéziós alap bővítését, de nyitottak vagyunk minden javaslatra – közölték. Belgium felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok nem ismerték fel az átmeneti régiók fontosságát. Magyarország üdvözölte az EP állásfoglalását az 5 százalékos bővítést illetően. A vidékfejlesztés és a K+F mellett is felemelte hangját a közép-európai ország. A kohéziós politika nem élősködésről szól, hanem minden tagállam érdeke – tették hozzá. Lengyelország szintén az alap növelése mellett szólalt fel, megemlítve, a gazdasági integráció az unió egyik legkritikusabb kérdése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés