Endemica Hungarica az m1 műsorán!

2012. március 31. 12:33
Csak a Kárpát-medencében élő állatfajokat mutat be az Endemica Hungarica (Magyar bennszülött) című magyar természetfilm, amelyet húsvétkor tűz műsorára az m1 közszolgálati csatorna. Aki szerette a Vad Magyarország – A vizek birodalma című, nagy sikerű tavalyi alkotást, az most sem fog csalódni!

 Négy éven keresztül forgatták a NatFilm Hungary produkció alkotását, amely olyan alig ismert állatfajokat mutat be, amelyek a Kárpát-medencében, a Duna vízgyűjtő területén alakultak ki, vagy a távoli múltban Európa más részéről érkeztek, és ezen a területen fejlődtek tovább - tájékoztatta az MTI-t Bagladi Erika, a film forgatókönyvírója. A mintegy 35 perces filmen a nézők eddig soha nem látott felvételeket láthatnak, amelyek a Földön máshol nem élő állatok viselkedésével, táplálkozási szokásaival, és szaporodás ismertetnek meg. Mosonyi Szabolcs, a film rendezője és operatőre, valamint Bagladi Erika a forgatókönyv írója kis, különálló történetekben mutatja be a ritka, és fokozottan védett fajokat, amelyek között szerepet kapnak rovarok, puhatestűek, szivacsok, kígyók, rágcsálók. A nézők megismerkedhetnek az állatok változatos élőhelyeivel, kirándulást téve Magyarország hegységeiben, folyóinál, és természetvédelmi területein.

 
A film elkészítésében a stáb mellett 17 szakértő is közreműködött. Nélkülük a fajok többségének a nyomára se bukkantak volna az alkotók, ráadásul a filmben szerepelnek alig kutatott állatok is, amelyekről nagyon kevés publikáció jelent meg. A Természetvédelmi Hivatal, nemzeti parkok, Magyar Természettudományi Múzeum, Szent István Egyetem, MTA Balatoni Limnológiai Intézete, ELTE, különböző egyesületek és alapítványok szakemberei, munkatársai valamint a szakértők nemcsak szellemi tudásukkal, de gyakran fizikai munkát végezve, helyszínt biztosítva vagy szereplőként is segítették a forgatást. Volt olyan faj (a lápi póc), ahol négy tekintélyes biológus működött közre azért, hogy elkészüljenek a különleges felvételek - olvasható a National Geographic Magyarország honlapján.
 
A honlap szerint az alkotók arra törekedtek, hogy a szereplők a legegyszerűbb szervezettől a legfejlettebbig minél szélesebb skálán képviseljék faunánkat. Szerepet kapnak az ízeltlábúak (mecseki őszitegzes, aggteleki vakbolharák, szemcsés vakászka, magyar tarsza), a szivacsok (balatoni szivacs), a hüllők (rákosi vipera), a halak (lápi póc), a puhatestűek (fekete bödöncsiga) és az emlősök (csíkos szöcskeegér, északi pocok). A helyszínek kiválasztása is hasonló elv alapján történt: a filmben megjelenik a középhegység, a barlang, a meleg vizű patak, a síkság, a mocsár, a tó, a nedves rétek – mind-mind a Kárpát-medence jellegzetes élőhelyei. A filmet az m1 húsvét vasárnapján 16 óra 10 perckor vetíti. Íme egy kis kedvcsináló:
 
 

Endemica Hungarica - trailer from Szabolcs Mosonyi on Vimeo.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés