Pedofilügyek: újabb két papot függesztett fel egy amerikai érsek

2012. május 23. 15:56
Charles J. Chaput philapelphiai érsek újabb két papot függesztett fel szexuális visszaélések miatt – írja a Catholic News Agency.

Hugh P. Campbell és George J. Mazzotta felfüggesztését május 20-án hozta nyilvánosságra az érsekség. A 77 éves, nyugdíjas Campbell saját maga jelentette fel önmagát még 2011 decemberében. Ezután eltiltották a hívekkel való foglalkozással, jelenleg elvonultan él egy plébánián. A 73 éves Mazzotta ellen 2010 májusában kezdték meg a vizsgálatot,ő is elvonultan él egy plébánián. Az érsekség mindkét esetet jelentette a civil hatóságoknak is.

Mindkét papnak megtiltották, hogy papi ruhát viseljenek, hogy nyilvánosan papi szolgálatot lássanak el és hogy nyilvánosan papként lépjenek fel. Mindketten elfogadták, hogy az „imával és bűnbánattal teli”, visszavonult életet kell élniük, rendszeres felügyelettel. A szexuális visszaélések miatt felfüggesztett papoknak rendszerint ezt rendeli el a Vatikán, akár börtönbe kerülnek, akár nem. 

A philadelphiai érsekség még 2011-ben függesztett fel 26 papot, miután egy megrendelt, független jelentés szexuális visszaélések vádjával illette őket. minden pap ügyét egyesével kezdte el megvizsgálni az akkori érsek, Justin F. Rigali, aki azonban már 2010-ben elérte a 75 éves nyugdíjkorhatárt, amikor a katolikus főpapoknak be kell nyújtaniuk lemondásukat. Ezt a pápa 2011-ben fogadta el, az új érsek Chaput lett. 
 
Ő most májusban a 26-ból öt papról döntött úgy, hogy nem térhetnek vissza a szolgálathoz, az öt pap a Vatikánhoz fellebbezhet. Három másik papról viszont úgy találta, hogy továbbra is szolgálhatnak papként, kilenc, azóta elhunyt papról pedig nem tudtak érdemi döntést hozni. 
 
Az érsek május eleji sajtótájékoztatóján hozzátette: teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal, és minden esetet jelentenek. Az érsekséget a gyermekekkel szembeni visszaélés szakértőinek két csoportja is segíti az esetek vizsgálatában, amelyekben rendőrök, orvosok, tapasztalt ügyészek és az áldozatok ügyvédei is helyet kaptak. Minden egyes ügyben, amiben döntenie kellett, húsz főnyi, két külön csoportba szervezett szakértői testület véleményét kérte ki Chaput érsek, aki személyesen hozott döntést minden egyes esetről. 
 
Tavaly az egyházmegye felállított egy vizsgálóbizottságot, amelynek vezetője egy volt philadelphiai ügyész is. Ugyancsak felállítottak egy testületet, amely az áldozatokkal foglalkozik, és amelyet ugyancsak ennek az ügyésznek egy volt munkatársa vezet. Az egyházmegye plébániai szinten is lépéseket tett a gyermekek biztonságának előmozdítása érdekében.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés