Vodafone: SMS-fókuszú gondoskodás

2012. július 3. 22:09
A Vodafone legújabb fenntarthatósági jelentése olyan projektekről számol be, amelyek rövid szöveges üzenetekkel teszik könnyebbé például a török mezőgazdasági vállalkozók életét vagy javítják a Gambiai gyógyszer-disztribúció minőségét. A riport ugyanakkor szót ejt olyan felelősségvállalási problémákról is, mint az egyiptomi Mubarak-rezsim kéréseinek való megfelelés — ez olykor ütközik a vállalat emberi jogi elveivel.

A nemzetközi Vodafone Csoport kedden publikálta 2011/2012-es fenntarthatósági jelentését, amely számos olyan projektről számol be, amellyel a telekommunikációs nagyvállalat társadalmi felelősségvállalását erősíti. A jelentés leszögezi a multinacionális cég fenntarthatósági vízióját, amely a következőképp szól: „a Vodafone erejének kiaknázása a társadalmak átalakulása céljából, és fenntartható életfeltételek kialakítása minden ember számára”.

A dokumentum megemlíti például a törökországi Vodafone Farmer Klubot is, amelynek köszönhetően a török gazdálkodók sms-ben kapnak tájékoztatást a várható időjárásról és az aktuális termésárakról. A programban mintegy 600000 farmer vesz részt. A jelentés szót ejt többek között az „SMS az egészségért” koncepcióról is. Az ehhez kapcsolódó projekt keretében Gambiai kórházak használhatnak mobilkommunikációs technológiákat a több mint húszféle gyógyszer készleteinek hatékonyabb nyilvántartására és elosztására.

A riport beszámol a Vodafone azon dilemmájáról is amelyet a különböző kormányzatok kéréseinek való megfelelés igénye, illetve az emberi jogok tiszteletben tartásának elve határoz meg. Erre példa a Mubarak-kormány azon kérése, hogy a cég kapcsolja le hálózatait Egyiptom politikai válságának idejére. A Vodafone álláspontja alapján ennek kénytelen volt eleget tenni, sőt: állítólag a kormány nyomására küldtek szét Mubarakhoz lojális SMS-eket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés