Mobiltechnológiával a női méltóságért

2012. július 25. 18:40
A Vodafone, a BRFK, valamint a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület közösen fejlesztette ki azt a vészjelző készüléket, amelynek segítségével a rászoruló nők egyetlen gombnyomással riaszthatják a legközelebbi rendőrkapitányságot. A technológiát immár a főváros IX. és XII. kerületében is használják

Újabb kerületben válhat biztonságosabbá a bántalmazott nők élete: a főváros IX. kerülete után már a XII. kerületben élő nők is biztonságosabban érezhetik magukat annak a vészjelző készüléknek köszönhetően, amely veszély esetén a riasztást és a tartózkodási helyet egy gombnyomásra képes a rendőrséghez eljuttatni.

A Vodafone a nők biztonságáért elnevezésű program február közepén a IX. kerületben indult el egy kísérleti projekt részeként, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesülettel együttműködésben. A Vodafone Magyarország és a NANE átfogó biztonsági programja a párkapcsolati erőszak áldozatainak támogatására dolgozott ki egy mobiltechnológia segítségével támogatott rendszert – olvasható a NANE és a cég közleményében.

A program során az arra rászorulók egy gyufásdoboz méretű, GSM-hálózaton működő mobil vészjelző készüléket kapnak, amely veszély esetén egy gombnyomásra elküldi a vészjelzést és a pontos földrajzi koordinátákat is a központba, lehetővé téve, hogy a hatóságok azonnal beavatkozzanak. A riasztás után a rendőrség azonnal kimegy a helyszínre, hogy a párkapcsolati erőszaknak kitett nők minél előbb segítséget kapjanak. A riasztás során a műveleti központban megjelennek a készülék használójának adatai, valamint a tartózkodási helye, így megindítható a rendkívül gyors hatósági beavatkozás. Amellett, hogy az eszköz segíti a külső segítségnyújtást, már a rendszer puszta léte is visszatartó erőt jelenthet.

A kezdeményezés sikerét mutatja az újabb kerület bevonása mellett az is, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2011-es éves jelentése „ígéretes gyakorlatként” emelte ki, követendő példának állította. Statisztikák szerint Magyarországon hetente egy nő hal meg családon belüli erőszak következtében, élete során pedig minden ötödik magyar nő lesz legalább egyszer módszeres és rendszeres erőszak áldozata párkapcsolatában, legyen az fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság vagy anyagi fenyegetettség. A párkapcsolati erőszak minden esetben veszélyezteti a családban élő gyermekek jólétét is. A magyarországi kutatási adatok rámutattak arra, hogy legalább tízszer több, a kriminális erőszak mértékét elérő párkapcsolati erőszakos esemény történik, mint amennyi a rendőrségi feljegyzésekben szerepel.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fontos, de nem elégséges a riasztás,még fontosabb lenne a fiúk megfelelő nevelése! Férfiak neveljék a fiúkat! A pedagógus szakma nagyon el van nőiesedve, férfi példaképe a fióknak sokszor otthon sincs, vagy inkább: olyan példa van,amit nem érdemes követni.
A koedukáció a pedagógus részére is nehéz. leányok és fiúk fejlődése közt fáziskülönbség van , érdeklődési körük, igényeik is mások.
Tehát:Férfiakat az iskolákba!
Persze, nagy akadály: alig van férfi, aki példaképnek alkalmas!

Micsoda ostoba kérdés! Ugyan, hova menne a nő?
Egy élet munkájának erdménye a lakás, női keresetből elég nehezen megszerezhető!Hajléktalan legyen az asszony, ha pszihopata a férje? Kénytelen ott maradni, pláne, ha gyermekei is vannak!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés