Ismét látogatható az egyik legrégebbi római templom

2012. október 5. 10:13
Rövid időre ismét látogatható Rómában a város egyik legrégebbi temploma, a Forum Romanumon álló Santa Maria Antiqua, amelyet falfreskói miatt a középkori Sixtusi-kápolnának is neveznek.

Ez volt az első keresztény épület a Forum Romanumon, az 5. században építettek és szenteltek fel. Kicsivel később, a 6. században festették a koraközépkori templom falfelületéből 250 négyzetmétert lefedő, bibliai témájú jeleneteket is. A freskók az ember teremtésétől az utolsó ítéletig ábrázolnak jeleneteket, csakúgy mint a később épült vatikáni Sixtusi-kápolna remekművei.

Nyolc évig tartó restaurálás után a Santa Maria Antiqua freskói november 4-ig láthatók. Naponta tíz csoportot engednek be a templomba, csoportonként huszonöt fővel. Azoknak, akik nem jutnak be, 2013 végéig kell várniuk, legközelebb ugyanis csak akkor nyitják meg a templomot.

A nevével is ősi eredetére utaló Santa Maria Antiqua páratlan művészettörténeti emléknek számít, mert túlélte a 8. századi képrombolás időszakát. A templom azonban megsérült egy 9. századi földrengésben és egészen a 20. századig magára hagyatva állt a Forum Romanum területén. Az épület és a freskók restaurálásához 1980-ban fogtak hozzá, a képek szakszerű helyreállítása azonban csak 2004-ben kezdődött, amikor a múlt században a templom falairól levett freskókat visszahelyezték a Santa Maria Antiquába. A templomot csak kétszer, 2001-ben és 2004-ben nyitották meg. 

 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában