Orbán: A keresztény értékeken alapuló politika fogja megújítani Európát

2012. november 17. 15:19
Orbán Viktor szerint a keresztény értékeken alapuló politika a történelem folyamán immár sokadszor fogja megújítani Európát. A miniszterelnök ezt szombaton mondta Madridban, ahol Remény és keresztény válasz a válságra címmel előadást tartott a spanyol főváros Szent Pál Egyetemén.

Orbán Viktor kormányfő beszédéről sajtófőnöke, Havasi Bertalan tájékoztatta az MTI-t közleményben. A spanyol a magyarhoz hasonlóan szabadságszerető nép, amely büszkén tekint saját történelmére, és nem engedi, hogy azt a munkát, amellyel nagyapái újjáépítették a polgárháború által lerombolt hazájukat, most a bürokraták és a pénzügyi spekulánsok újból kockára tegyék – idézte a magyar miniszterelnök szavait a sajtófőnök.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a keresztény hagyomány iránt elkötelezett embereket, laikusokat és klerikusokat, katolikusokat és protestánsokat egyaránt összekapcsolja egy közös érzés: „az őrálló felelőssége”. Ma Európában az emberi együttélés olyan formái, alakzatai váltak megkérdőjelezhetővé, mint a nemzet és a család – figyelmeztetett a miniszterelnök, hozzáfűzve: a gazdasági életben hasonló módon vált bizonytalanná a munka és a hitel valódi eredeti értelme.

A hitel kérdésével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: egy keresztény értékrendet képviselő Európa talán nem engedte volna meg, hogy az emberek hitelek felvételével feléljék családjaik jövőjét. A megszorításokról azt mondta: „Hosszú távon sem az embereknek, sem a kormányoknak, sem pedig a hitelezőknek nem érdeke, mert ha az intézkedések miatt felbomlik a rend, elenyészik a társadalmi stabilitás, bizonytalanná válnak a gazdasági élet keretei, akkor ki fog a minden egyes kölcsönkapott euróért megdolgozni?”

Az új magyar alaptörvényről is szólt, kifejtve hallgatóságának, hogy a Nemzeti hitvallás című első fejezet első mondatául a Himnusz első sorát választották: „Isten, áldd meg a magyart!” A mi „bűnünk” – folytatta –, hogy a XXI. században azt mertük alkotmányba foglalni, hogy a vallás, az egyház, a nemzet, a család nem a múlthoz, hanem a jövőnkhöz is tartozik. „Mi úgy véljük: a keresztény értékeken alapuló politika a történelem folyamán immár sokadszor fogja megújítani Európát” – szögezte le Orbán Viktor, akinek beszédét – mint azt közleményében Havasi Bertalan írta – a helyszínen, kivetítőkön több százan, online közvetítésben pedig mintegy háromezren kísérték figyelemmel. Orbán Viktor beszéde után hosszan válaszolt a közönség kérdéseire is.

Összesen 199 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Két keresztény mondásra hívnám fel a Viktor figyelmét:Imádkozzál és dolgozzál.és Aki nem dolgozik, ne is egyék!
Sent Pál hittérítő munkája mellett is dolgozott - sátorkészítő volt - és nem tarttatta el magát a híveivel - ezt kellene megérttetni, megkövetelni azoktól - nos, mindenki tudja, kikkel.

Az utolsó lényeges rész lemaradt. A befejezés "mert ilyen a természetem."

Amit most látunk sajnos hazángkan is, hogy balliberális hordák, anarchista csoportocskák szélbal igét hirdetve elepnek mindent osztják az észt ami már két világégést okozott.

Törekvésük elpusztitani, lejáratni mindent ami érték, hagyomány ami az embert emberé teszi és élhető világot teremt. Az a düh ami Orbán ellen és a szimpatizánsai ellen folyik hazánkba, csak leképezöse annak az ideologiai háborunak ami europában, mint kontinensen zajlik már évtizedek óta és most tört felszinre a gazdasági és pénzügyi válság kapcsán. Értékrendek válsága a hagyományok tiszteletben tarto nemzetek kulturharca és az internacionalista, globalista világ csap össze. Az egyik megfogható hus vér emberek képviselik, és kiállnak érte mig a másikat egy láthatatlan hatalom írányitja elhelyezve embereit azokon a helyeken és poziciókban ahol a legjobban tudják befolyásolni a folyamatokat.

Nem kell tul sokat tapasztalni ahhoz, hogy az ember észre vegye ezeket akár hazánkban is.

Orbánnak igaza van abban, ha nem lesz kiegyezés a két kultura és ideológia között akkor együtt pusztúl minden és nem lesznek gyöztesek ami a történelm már bemutatott többszőr.

Az emberi létnek mégiscsak a hazáról a családról és a közösségekről kell szólnia ami nem örök és átmeneti. Az emberisőg túlélését mégiscsak az örök egyetemes értékek biztosíthatják csak.

A keresztény Európát fölváltja egy muszlim kultúra,melynek országai eddig is nagy erdményeket értek el, dolgoznak,tanultak, okosak és erkölcsösek. De mi lesz azokkal az országokkal, melyekben a szaporodni hajlandó népesség csak szaporodni és követelőzni tud,tanulni nem akar és erkölcsükről jobb nem beszélni, de nem is lehet, mert aki őszintén szól róluk, azt megbüntetik?

Taníts, Mester taníts!

Esetleg némi forrást tudnál adni, iskolát, tanítót, hogy buta fejemben fény gyúlhasson?

Ez nem volt hivatalos látogatás. Az azért szomorú, hogy nem tudtak összehozni egy találkozót a spanyol miniszterelökkel, hiszen az utóbbi időben ők is a válságból való kilábalás módjait keresik.

Ja, ja, meg akkor nem volt még eldöntve hogy Pápa vagy cápa látogatás lesz hazánkban.

"ő legalább van olyan okos, hogy időben rájött, hogy tényleg csak a keresztény értékeken alapuló politika mentheti meg Európát, vagy elvész hosszú időre."

Természetesen. A néphülyítéshez az ideológia mindig szükséges. Ezt tudják a többpárthívő demokraták éppúgy, mint az egypárt jívő komcsik. Ebben köztük nincs különbség.

"Igen, a gazdagoknak. De nem Pilátusnak, hogy vegye el tőlük és adja a szegényeknek."


És mi volna, ha a szegényektől el se vennék. Ahogy Angliában csinálják. Ott évi 6035 fontot (havi 502 Font=170 ezer Ft) nem vonnak jövedelemadó álá. Azt adóztatják, ami e fölött van.

"A mai adószabályok alapján egy elég jól kereső 4-5 gyerekes támogatása (amit a gyerekek után VISSZAkap) simán magasabb lehet egy 0 vagy 1 gyerekes pedagógus fizetésénél. Ezt erkölcstelennek tartom."

Szerintem nem.

Ugyanis az a 4-5 gyerekes gyerekei, ha majd felnőnek, fogják majd feltőlteni a nyugdij és egészségügyi kasszát, hogy a 0 gyerekes pedagógus nygdíjt kaphasson, és orvosi ellátást ha megöregszik. A nyugdíjas pedagógusok pedig nagyon sokáig szoktak élni.

"Azt nyilatkozta ma a fehér-orosz elnök Lukasenka, hogy szerinte a magyaroknak elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból, kijózanodtak. És még mondja valaki, hogy elszigetelődtünk nemzetközileg."

Nem egy rossz dolog ha Lukasenko jó indulattal bír MO iránt. A fehér-orosz gazdaság nem áll rosszul (az EU szankciók ellenére) és viszonylag erős exportja van bányagépeikkel és bánya teherautóikkal (Belarusz), melyeket dél Afríkába, Ausztráliába, Oroszországba és Kínába exportál. A GANZ vagy a RÁBA tudna együttműködni, ha úgy adódna.

(minimálbér alatt van sztem ez az összeg)

Ki lehet számolni.
Inasok 2,60 Font
16-17 év közötti dolgozók 3,68 Font
18-20 év közötti dolgozók 4,98 Font
21 év feltt 6,08 Font.

Lányom immár tíz éve él Londonban, és évekig minimálbéren élt, míg nem került magasabb pozícióba. Az egyszerű dolgozók ritkán kapnak többet, keresett szakképzett munkáról van szó. Ráadásul rengeteg munkahely csak részmunkaidős még akkor is, ha rendes állandó munkaviszonyról van szó.


"szerintem pozitív közösségi tudat szempontjából fontos hogy a "szegények" is hozzájáruljanak a közkiadásokhoz"


Ezt nem tudom. Ki kéne próbálnom egy-két évig minimálbéren lenni, befizetni az adókat, számolni mire futja és közben figyelni a közösségi tudatom alakulását.

Köszi.
A hegyi beszéden már túl vagyok.
A "Automatizálási és Kommunikáció-technológiai Tanszék" anyagából nem tudom melyik vonatkozik a két világháború előzményeire.
Segíts, mert buta maradok!

Ha az a Jézus, aki ostorral kergeti ki a kufárokat a templomból, az liberális, akkor tényleg nem tudom mi az hogy liberális.

Európának egy új Savonarolára van szüksége. De attól tartok, azt is megégetnék.

Amikor a Római Birodalom világhatalom lett, szüksége volt világvallásra is, politikai értelemben ezt jelentette a kereszténység.

Hogy egy hasonlattal éljek...Aki valaha megírt akár egy számítógépes programot tudja, hogy ugyanaz az entitás megjelenhet több alakban is: egész vagy lebegőpontos szám, szöveg stb. Miért kell fennakadni azon, hogy a keresztény hit szerint egy az három? (Tudomásom szerint) minden vallásban vannak angyalok, szeráfok, kerubok stb., mik ezek, ha nem valamiféle kis-istenek?

"...szeretetvallás" - más szóval a társadalmi egyensúly megteremtését szolgálják, tanaik szerint egy kisebb közösségen (törzsön), vagy az emberiségen belül. A fanatikusok a paradicsomi kigyók.

A legtöbben a spanyolok által behurcolt betegségekben haltak meg, nem az inkvizició büneként. Ami viszont szinte pótolhatatlan kár az a történelmük elpusztítása volt. A kódexeiket égették el, alig maradt egy-kettő, azokat zömmel a fő- égető úgy emlékszem Diego Landa mentette meg, amikor rájött arra, hogy mit tett túlbuzgóságában.

Válaszok:
Csomorkany | 2012. november 25. 21:14

Ha az a történelem folytatódott volna, aligha volnál tőle lenyűgözve. Az aztékok nem egy barátságos cserkészcsapat volt ám, hanem a prekolumbián Mexikó vérengző zsarnokai.

Lehet szidni Mel Gibsont az Apocalypto miatt, tény, hogy történelmileg igencsak billeg, és keveri a majákat meg az aztékokat, de a prekolumbián kor kulturális hangulatát hitelesebben adja vissza, mint bármilyen polkorrekt ökörség.

Súlyos történelmi tragédia, hogy az azték kultúra történelmileg szükségszerű (!!!) szétzúzása és megsemmisítése a behurcolt járványok miatt népesedési katasztrófával kapcsolódott össze. De ez meg biológiailag volt szükségszerű sajnos.

Azért tény, hogy biológiailag és társadalmilag az indián, és a telepes civilizáció Latin-Amerikában sokkal jobban összekeveredett, mint a büszke, protestáns északon. Ez meg a katolikus egyház érdeme.

Szoktam azon elmélkedni, hogy Kolombusz tulajdonképpen egy korai összeesküvéselmélet-hívő, fanatikus idióta volt, aki egy felelőtlenül kapzsi királyi párt rávett arra, hogy a halálba küldjön egy egész hajóflottát. Csakhát útba esett Amerika...

Szóval Kolombusz fölszereltségével Indiáig valójában nem lehetett volna eljutni a nyílt óceánon keresztül, és ezt a korabeli egyetemeken pontosan tudták.

Ő azonban meg volt győződve arról, hogy az egyetemeken mindenki hülye és egyedül ő és csak ő tudja az igazságot a földgolyó kerületét illetően, amely szerinte jóval kisebb, mint amit az egyetemek kiszámoltak...

Amerika fölfedezésének természetes útja az lett volna, ahogyan már a X. században megtörtént: halászok, telepesek Észak felől.

Mondjuk járványok akkor is bőven lettek volna, az aranyat is elhordták volna, ennyiből meg tökmindegy.

Viszont így a katolikus egyház kapott egy esélyt, hogy a bennszülötteket emberszámba véve megkeresztelje Latin-Amerikát.

Ez most nekem túl költői ahhoz az elég szar biológiai tényhez képest, hogy a találkozásba bele volt kódolva egy sokmilliós tömeghalál a behurcolt járványok miatt. Ez nem az eltérő kultúrákról szól, annál elemibb.

Válaszok:
Gregorius | 2012. november 26. 18:58

A spanyolok erről speciel nem tehettek, vajmi kevés elképzelésük volt a járványok terjedéséről. Elég, ha arra gondolunk, hogy milyen "sikerrel" vették fel a küzdelmet a középkorban a pestis ellen. Nem az volt a helyzet, mint évszázadokkal később, amikor a hírek szerint himlóvel fertőzött takarókat osztogattak az amazonasi indiánok között. Az aztékokról meg annyit, hogy tényleg brutálisan kegyetlen hódítók voltak, ennek köszönhette Cortez is a győzelmét, a legyőzött törzsek közül többen is őket támogatták, nyíltan vagy rejtve.

Válaszok:
Csomorkany | 2012. november 27. 23:33

Alapjában ugyanezt mondom én is. Amerika fölfedezését a világtörténelem legsúlyosabb járványa követte, ha nem az áldozatok abszolút számára gondolunk, hanem az elpusztultak arányára a túlélőkéhez képest.

Ez olyan elemi tragédia, amivel szemben minden moralizálás értelmét veszíti. Tökmindegy, hogy akár a spanyolok, akár az aztékok mennyire voltak személyükben kegyetlenek.

Himlős takarókat amúgy tudomásom szerint a fölvilágosult, protestáns Észak-Amerikában osztogattak a XVIII. században.

Hiszti. Ha a HVG egyetemeink diploma- és disszertációadási szokásait kívánja fölülvizsgálni, akkor tekintse át statisztikai módszerekkel az elmúlt öt évi termést.

Amennyire módomban áll ismerni a felsőoktatást, a dolgozatok minimum fele nívójában hasonló lesz a Semjénéhez.

Persze értem, a HVG nem ezt akarja, hanem Semjén munkáját akarja újra leosztályozni. Csak ez viszont sunyi és tisztességtelen.

Semjén Magyarországon közkézen forgó forrásokra támaszkodott, amiknek ismerete a bírálóbizottságtól elvárható volt. Ha nekik így megfelelt (idézés módja, stb), akkor a HVG-nek nem Semjénnel van vitája, hanem velük. De akkor ezt a vitát talán általánosabb alapokon kellene lefolytatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés