Milliárdosok és nyomorgók

2014. január 22. 10:03

Soós Szilárd
reposzt
Befektetéseikkel, vagy átcsoportosításaikkal kormányokat, országokat tehetnek lakhatatlanná, vagy kényeztethetnek, ha úgy tetszik. Embereket emelhetnek fel az uralomba és összegyűrve dobhatnak a kukába.

„Mindezt azért teszik, mert talán van egy álmuk. Hatalmat jelent ez. Esetleg »izmusokat« támogatnak.

Közben nem tudjuk hogyan élnek. Van aki metrózik, és régi antennás nokiát használ. Van akinek érettségije sincs. Van aki üldögél egy sátorban és beduin lányt szeret, neki szedegeti a kőrózsát. Nyilván furcsaságok is vannak, meg számunkra érthetetlen szokások. Visszaviszi az üres üveget a boltba, vagy szelektíven hulladékot gyűjt. Lehet, hogy már fogalma sincs a többi ember hétköznapi életéről. Esetleg űrturista lesz, ami pár milliárdba kerül. Egy humorista mondogatta, hogy neki nincs egy milliárdja az űrrepülésre. Konkrétan egy milliárdja sincs. Egyáltalán nincs. Nem tudjuk igazán hogy élnek. Ezen gazdasági állapotok között bárhogy. Nem kell már túl komolyan vennie magát és másokat sem. Persze lehet sznob is, vagy különc. Lehet autoriter, vagy megengedő személyiség. Lehet szigete vagy hajója és villája. De lehet, hogy éppen Velorexet gyűjt vagy Trabantot. Ezt mi nem fogjuk sem elérni, sem érteni.

De egy biztos, hogy a világ társadalmi változásaira hatásuk van. Országokat plántálnak, forradalmakat gerjesztenek, megmozdulásokat támogatnak, véres gyémántokkal, fegyverekkel üzletelnek, nyersanyagokat birtokolnak, bankhálózatokat, egész gazdaságokat építenek. Birtokolják az energiaszektort.

Teljesen mindegy milyenek embernek, velük nem történnek a dolgok. Sokkal inkább ők alakítják a történéseket. Ez vagyonhoz köthető? Nem hiszem. Ebben a kategóriában a birtoklás nem nagy szám. Inkább az a tudat, hogy nélkülem semmi sem történhet.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés