Spanyolország: csuklyás vezeklők lepik el a városokat a nagyhéten

2015. április 4. 15:28
A csuklyás vezeklők különös látványosságai a spanyol nagyhét inkvizíció koráig visszavezető szokásainak, a nagyvárosok felvonulásainak.

Virágvasárnaptól, tehát Jézus jeruzsálemi bevonulásának napjától, a nagyhét kezdetétől hosszú napokra furcsa vonuló figurák lepik el a spanyol városokat - írja az MNO. A Semana Santa (ez a nagyhét spanyol neve) varázsos szokásláncolata az inkvizíció idejéből származó hagyomány. Különféle templomi gyülekezetek, vallásos egyesülések körmeneteket tartanak, eme gyászos, vezeklő felvonulások során Mária és Jézus életének, halálának fontos eseményeit megjelenítő, több tonna tömegű ereklyék kelnek útra a közösségek saját templomaiból.

Összesen mintegy százhúz ilyen felvonulás van ezekben a napokban – Sevillának talán ez a leglátványosabb eseménye az évben (a videón egy malagai körmenet látható) –, százak és ezrek kísérik a feldíszített fatrónusokon elhelyezett szobrokat, kompozíciókat, melyek Szűz Mária fájdalmát, illetve Krisztus szenvedéseit jelenítik meg. A hívek lassú, csoszogó léptekben haladnak előre.

A menetek fontos résztvevői a palástokba, leplekbe, csuklyákba öltözött kísérő bűnbánók, segítők (penitentes, servidoras). Az öltözékek nagyon fontosak, mindig ugyanazok, egy-egy egyházi közösségre jellegzetesek, szinte egyenruhának számítanak. Fehér, fekete, zöld, bíbor, lila és a színek különböző kombinációi fordulnak elő. A menetek előtt főleg fúvósokból és dobosokból álló, fájdalmas, szívbe markoló egyházi zenéket, indulókat játszó zenekar halad, de egyes körmeneteket megdöbbentő csendben tartanak.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés