Milyen lesz az okosruha divat?

2015. október 8. 20:10

Mészáros Csaba
Computerworld
Kabátujjal vezérelt mobilok, nadrággal bekapcsolt világítás, zoknival mért szívverés - sok egyéb mellett ezt ígérik a jövő ruhadarabjai.

„A dolgok internetének terjedésével egyre többféle okoseszköz jelenik meg, gyakorlatilag csak a fantáziánk szab határt annak, mi mindent tehetünk intelligenssé. Külön kategóriát képviselnek egyre okosodó világunkban a viselhető eszközök, amelyeket kényelmes módon tarthatunk állandóan magunknál, nem kell sokat bajlódnunk az elhelyezésükkel, kezelésükkel. De mégiscsak különálló eszközökről van szó, amelyeket magunkra kell erősítenünk valamilyen módon, ezért kézenfekvőnek tűnik a megoldás, hogy tegyük a ruhadarabjainkat okossá, ami a legtermészetesebb módját kínálja az intelligens eszközök viselésének.

Az elképzeléseket tett követte a gyártók részéről, és megjelentek az első intelligens ruhadarabok, amelyekért egyelőre nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Itt van például a 80 ezer forint körüli áron megvásárolható Ralph Lauren-féle PoloTech ing, amelyet elsőként a tavalyi US Open tenisztorna labdaszedői próbálhattak ki. Az ezüstszálakkal átszőtt szűk fazonú póló méri a szívverést, a légzés intenzitását és ütemét, a megtett távolságot, valamint az elégetett kalória mennyiségét, s az adatokat egy bluetoothos adó segítségével a tulajdonos okostelefonján futó apphoz továbbítja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés