Időseket kísér figyelemmel a nagyon intelligens otthon

2015. október 10. 22:22

Lisa Stiffler
Geek Wire
A Washingtoni Állami Egyetem okos otthonainak IQ-ja magasabb, mint az átlagfelhasználó infokommunikációs eszközökkel felturbózott otthona. Ezek a lakások tanulni is tudnak.

A Washingtoni Állami Egyetem (WSU) adaptív rendszerekkel foglalkozó központjában (CASAS) fejlesztett okos otthonok IQ-ja magasabb, mint az átlagfelhasználó infokommunikációs eszközökkel felturbózott otthona. Ezek a lakások tanulni is tudnak.

A gépi tanuláson alapuló technológia célja, hogy idős személyek megőrizzék függetlenségüket, és minél tovább lakhassanak megszokott környezetükben.

Emellett az okos otthonok a hozzátartozóknak is fontos információkat szolgáltatnak a szülők, nagyszülők egészségi állapotáról. Teljesen mindegy, hogy a rokonok az utca túloldalán, vagy az ország másik végében laknak.

A kutatók által fejlesztett rendszer az adott személy tevékenységét figyeli, és gépi tanulással határozza meg, hogy pontosan mit is tesz az illető, majd összehasonlítást végez: eltér-e a megszokott viselkedéstől vagy sem. Amennyiben szükséges, reagál rá.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés